Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα: Ανταγωνίζεται τη Βουλγαρία στον δείκτη κατά κεφαλήν ΑΕΠ - Δεύτερη από το τέλος η χώρα μας

Ελλάδα: Ανταγωνίζεται τη Βουλγαρία στον δείκτη κατά κεφαλήν ΑΕΠ – Δεύτερη από το τέλος η χώρα μας

Ουραγός της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη ήταν η Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για το περασμένο έτος.

Δεύτερη από το τέλος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε η Ελλάδα το 2023 σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εκφρασμένου σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Eurostat. Η θεαματική πρόοδος της ελληνικής οικονομίας που βλέπει ο πρωθυπουργός δεν αποτυπώνεται σε βασικούς δείκτες ούτε στην τσέπη του καταναλωτή που είναι άδεια πριν τελειώσει ο μήνας.

Στην κυβέρνηση τα σύννεφα πυκνώνουν με τη δυσαρέσκεια των πολιτών να καταγράφεται ολοένα και περισσότερο στις έρευνες κοινής γνώμης τσαλακώνοντας ακόμα και το προφίλ του πρωθυπουργού.

Κατρακύλα στις θετικές γνώμες – Ακρίβεια και οικονομία τα σημαντικότερα προβλήματα

Μόνο τυχαίο δεν είναι πως στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis (MEGA, Πέμπτη, 21 Μαρτίου) οι συμμετέχοντες ιεραρχούν στα δύο σημαντικότερα προβλήματα της χώρας την ακρίβεια και την οικονομία. Αυτά αποτυπώνονται και σε μια συνολικά αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση. Οι θετικές γνώμες υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο, όταν τον Νοέμβριο ήταν στο 39%.

Η σκληρή πραγματικότητα μέσα από τα νούμερα της Eurostat

Επιστρέφοντας στα «σκληρά» νούμερα τα οποία δημοσίευσε την Τρίτη (26/03) η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Η χώρα μας ανταγωνίζεται τη Βουλγαρία που από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες και η Ελλάδα ακολουθεί με 67 μονάδες. H Λετονία, τρίτη από το τέλος, έχει 71 μονάδες. Πρώτη χώρα, με διαφορά, είναι το Λουξεμβούργο με «σκορ» 240 μονάδες και δεύτερη η Ιρλανδία με 212.

Συνολικά, το 2023, καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τη Γαλλία να είναι βρίσκεται στο μέσο του σχετικού πίνακα οριακό πάνω από το μέσο όρο.

Το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων

Το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να τρέχουν αγκαζέ σε μια ξέφρενη κούρσα προς τον ουρανό, έχει κυριολεκτικά γονατίσει τα νοικοκυριά.

Το «φρένο» που μπήκε στη μείωση των πραγματικών μισθών (μειώθηκαν κατά 0,2% το 2023) δεν αποδεικνύεται αρκετό με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων να μην έχει ακόμη ανακάμψει από την κρίση του κόστους ζωής.

Τι θα ωφελούσε τους εργαζομένους

«Τα στοιχεία δείχνουν το πώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν το τίμημα μιας πληθωριστικής κρίσης η οποία προκαλείται κυρίως από τις επιχειρήσεις, που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους»,ανέφερε στην τελευταία του έκθεση το Ινστιτούτο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC).

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024