Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα 2.0 και στην ακρίβεια - Μετά τον Μητσοτάκη, και ο Σκρέκας βλέπει ατομική ευθύνη

Ελλάδα 2.0 και στην ακρίβεια – Μετά τον Μητσοτάκη, και ο Σκρέκας βλέπει ατομική ευθύνη

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των τιμών, θυμίζοντας την αντίστοιχη δήλωση του πρωθυπουργού

Αυτό το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να τρέχουν αγκαζέ σε μια ξέφρενη κούρσα προς τον ουρανό, έχει κυριολεκτικά γονατίσει τα νοικοκυριά. 

Τρόπο για να βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση, και να περισώζουν οι ίδιοι μερικά απομεινάρια της τσακισμένης αγοραστικής τους δύναμης, συνέστησε έμμεσα στους πολίτες ο Κώστας Σκρέκας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των τιμών, και παράλληλα χρησιμοποίησε το ακόλουθο παράδειγμα.

Σκρέκας: Οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των τιμών

«Λέμε σήμερα ότι το φρέσκο γάλα πωλείται προς 1,60-1,80 ευρώ το λίτρο. Σήμερα υπάρχει ελληνικό φρέσκο γάλα σε σούπερ-μάρκετ με 1 ευρώ το λίτρο. Αν οι καταναλωτές διαλέξουν το γάλα με το 1 ευρώ, λέτε την άλλη εβδομάδα οι τιμές στα άλλα να είναι ίδια; Όχι, οι εταιρείες θα μειώσουν τις τιμές στο 1,10-1,20 ευρώ, πιο κοντά στο 1 ευρώ, για να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά».

Μητσοτάκης: Να ασκούν πιέσεις οι καταναλωτές

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είχε πει: «Ξέρετε, πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και πιστεύω ότι ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένος καταναλωτής, ψάχνει την καλύτερη προσφορά, ψάχνει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Όμως μπορεί και ο ίδιος ο καταναλωτής, μέσα από την πίεση που ασκεί με τον τρόπο του και τις επιλογές τις οποίες κάνει, να μας βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές». Ο πολίτης καλείται λοιπόν να ασκήσει πιέσεις στις εταιρείες, να ρυθμίσει την αγορά, να διαμορφώσει τις τιμές. Την ίδια στιγμή, το 80% των πολιτών δηλώνει ότι τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα απέτυχαν, αφού δεν έχουν μειωθεί οι τιμές. Σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό, κατά 73%, οι πολίτες λένε ότι η φετινή κατάσταση θα είναι χειρότερη από την περσινή το Πάσχα.

Δραματική η κατάσταση στα καύσιμα

Τον ανήφορο έχουν πάρει και τα καύσιμα. Σήμερα, η τιμή της βενζίνης είναι στα ύψη. Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές τα 2 ευρώ το λίτρο. Μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αν για την 25η Μαρτίου επιλέξει να ταξιδέψει οδικώς και να πληρώσει και ξενοδοχείο, σε κάποιον δημοφιλή προορισμό.

Για μια εκδρομή από την Αθήνα στα Ιωάννινα, μετ’ επιστροφής, διαδρομή συνολικά 822 χλμ., και με μέση τιμή της αμόλυβδης τα 1,92 ευρώ το λίτρο, το κόστος για τα καύσιμα είναι περίπου 120 ευρώ. Τα διόδια κοστίζουν 66 ευρώ. Μαζί με τη διαμονή, το συνολικό κόστος φθάνει τα 618 ευρώ. Αντίστοιχα, για να επισκεφθεί μια οικογένεια την Καλαμάτα, με την απόσταση μετ’ επιστροφής να είναι 474 χλμ., θα πρέπει να πληρώσει 70 ευρώ βενζίνη και 30 ευρώ διόδια.

Συνολικό κόστος μόνο για τη διαδρομή; Εκατό ευρώ. Για την ίδια οικογένεια, η εκδρομή στη Ναύπακτο θα κοστίσει μετ’ επιστροφής 64 ευρώ για τη βενζίνη και 38 ευρώ για τα διόδια. Συνολικό κόστος; Εκατόν δύο ευρώ. «Θα υπάρξει μια άνοδος ακόμη 2%, δηλαδή θα φτάσουμε περίπου το 1,95 για την Αττική και την ηπειρωτική χώρα και στην νησιωτική θα φτάσει το 2,10», είπε ο πρόεδρος συνδέσμου Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.

Παραμένει το χάος στα τρόφιμα

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμά της να είναι στο 8,33% (στο 5% είναι ο μ.ο. στην Ευρώπη). Είναι δε, η δεύτερη ακριβότερη χώρα, βρισκόμενη σε χειρότερη θέση, ακόμη και από την εμπόλεμη Ουκρανία – μόνον η Μάλτα είναι πιο ακριβή. Όσον αφορά στην Ευρώπη, η Ελλάδα κατέχει τη 2η χειρότερη θέση στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μετά τη Βουλγαρία.

Η Ελλάδα είναι στη 10άδα με τον χειρότερο πληθωρισμό παγκοσμίως, μαζί με το Μαλάουι και την Ζιμπάμπουε, ενώ, όσον αφορά στην στεγαστική κρίση στη χώρα μας, συνεχίζεται και μάλιστα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο. Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν από 35% μέχρι και 40% από το 2020 μέχρι και σήμερα. Τα ενοίκια, δε, έχουν αυξηθεί μέχρι και 56% (στην Αττική το εν λόγω αρνητικό ρεκόρ) τα τελευταία 5 χρόνια.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, ενδεικτικά, φέτος χτυπήθηκαν κι άλλο ακόμα και τα όσπρια, το τελευταίο καταφύγιο των νοικοκυριών που αναζητούν οικονομικότερες λύσεις για την καθημερινή τους επιβίωση. Ούτε το ρύζι φαίνεται να γλυτώνει από το συνεχιζόμενο κύμα ανατιμήσεων. Δείτε τις πραγματικά ντροπιαστικές μεταβολές στις τιμές των βασικότερων κι αναγκαιότερων αγαθών (ούτε λόγος για το απλησίαστο λάδι κ.ά.) για τα πληγέντα νοικοκυριά:

  • Φακές: 1,90 € (Ιανουάριος ’22), 2,20 – 5,12 € (Ιανουάριος ’23), 2,00 – 7,40 € (Ιανουάριος ’24)
  • Φασόλια μέτρια: 3,94 € (Ιανουάριος ’22), 2,14 – 6,36 € (Ιανουάριος ’23), 2,50 – 8,38 € (Ιανουάριος ’24)
  • Γίγαντες (εισαγωγής): 3,98€ (Ιανουάριος ’22), 4,14€ (Ιανουάριος ’23), 4,98€ (Ιανουάριος ’24)
  • Γίγαντες (Πρεσπών): 8,00 € (Ιανουάριος ’22), 11,96€ (Ιανουάριος ’23), 11,00 – 12,60€ (Ιανουάριος ’24)
  • Ρεβίθια: 5,48€ (Ιανουάριος ’22), 6,20€ (Ιανουάριος ’23), 6,80€(Ιανουάριος ’24)
  • Ρύζι (Καρολίνα): 1,50 – 3,20 € (Ιανουάριος ’22), 1,44 – 3,90 € (Ιανουάριος ’23), 2,16 – 4,90 € (Ιανουάριος ’24)

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024