Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες: Εγκρίθηκε από το συμβούλιο των Υπουργών η στοχευμένη αναθεώρηση της ΚΑΠ για τους αγρότες

Βρυξέλλες: Εγκρίθηκε από το συμβούλιο των Υπουργών η στοχευμένη αναθεώρηση της ΚΑΠ για τους αγρότες

Αριθμητικά οι αγρότες είναι λιγότεροι, όπως και τα τρακτέρ όμως ήρθαν διατεθειμένοι να ακουστούν.

Μεσημέρι Μεγάλης Τρίτης στις Βρυξέλλες και η οδός loi  που οδηγεί στο Συμβούλιο και την Κομισιόν δε θυμίζει σε τίποτα τους ήρεμους ρυθμούς της βελγικής πρωτεύουσας που συνήθως επικρατούν μερικές ημέρες πριν από το Πάσχα.

Κοπριά, πατάτες και σανό καλύπτουν την άσφαλτο με τα τρακτέρ να κορνάρουν και τους αγρότες να ρίχνουν συνεχώς κροτίδες και φωτοβολίδες από νωρίς το πρωί.

Στην απέναντι πλευρά η αύρα της αστυνομίας ρίχνει νερό υπό πίεση για να κρατήσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Αριθμητικά οι αγρότες είναι λιγότεροι, όπως και τα τρακτέρ όμως ήρθαν διατεθειμένοι να ακουστούν.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αρκούν. Οι νέοι αγρότες δεν μπορούν καν να καθιερωθούν στο χώρο» μας λέει ένας αγρότης από το Βέλγιο, ενώ μία νέα κοπέλα μας εξηγεί ότι το γεγονός «πως είμαστε λιγότεροι δεν σημαίνει ότι οπισθοχωρούμε, αλλά κάποιοι πρέπει να μείνουν πίσω για να δουλέψουν».

Την ταχύτητα και τους ρυθμούς των Βρυξελλών στηλίτευσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι βέβαιο ότι οι ρυθμοί και τα αντανακλαστικά τους δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα των Ευρωπαίων αγροτών. Όμως εμείς ως χώρα είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε όσα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν στην τρέχουσα ΚΑΠ 23-27 πριν από τις ευρωεκλογές, να επιτευχθούν άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση».

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στην ειδική επιτροπή γεωργίας ενέκριναν μια στοχευμένη αναθεώρηση ορισμένων βασικών πράξεων της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚAΠ) που στοχεύει στην απλούστευση, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας για τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Με ταχείες διαδικασίες το θέμα θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 22-25 Απριλίου, ενώ στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα μέσα στην άνοιξη.

Εχθές, ωστόσο έγινε ακόμη ένα βήμα πίσω σε σχέση τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.

Δεν ήταν εφικτή η συμφωνία για τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, με την Ουγγαρία να αλλάζει στάση την τελευταία στιγμή. Εναντίον τάσσονται Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία και Σουηδία. Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Πολωνία είναι υπέρ της αποχής. Εάν μία από αυτές της χώρες αλλάξει στάση, θα δίνει επί της ουσίας το πράσινο φως για να περάσει ο νόμος.

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024