Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλήθειες και μύθοι για την φυτοφαγική διατροφή

Αλήθειες και μύθοι για την φυτοφαγική διατροφή

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νεότεροι στρέφονται σε μία πιο φυτοφαγική διατροφή.

Ο ηθοποιός Γιώργος Κοψιδάς και η ιατρός, ειδικευθείσα στην Αιματολογία, Χριστίνα Παπή, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την φυτοφαγική διατροφή.

Για τη διατροφή που ακολουθεί μίλησε ο Γιώργος Κοψιδάς

«Με την αντίληψη ότι «αν δεν φας κρέας παραπαίεις» μεγάλωσα, όπως όλοι. Αυτό είναι ένας μύθος, είμαι 11 χρόνια αυστηρά χορτοφάγος και οι επιδόσεις μου είναι καλύτερες από ποτέ. Έγινα χορτοφάγος καθαρά για ηθικούς λόγους.

Είδα τον βασανισμό στα ζώα και έπαθα σοκ και τα έκοψα όλα

«Δεν τρώω τίποτα ζωικό ούτε παράγωγα, ούτε μέλι. Η διατροφή μου βασίζεται κατά 70% στα φρούτα και στα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους κι άλλα. Είμαι vegan. Τρώμε τα πάντα αλλά με παραλλαγές υλικών», ανέφερε ο ηθοποιός.

«Δεν πέρασα κάποιο στάδιο προσαρμογής, θεωρώ πως όλο αυτό που έχουμε με το κρέας ή την στέρηση είναι στο μυαλό μας. το ότι είναι κάποιος vegan δεν σημαίνει ότι είναι και υγιής αν τρώει όλο τηγανητά, ψωμιά και τέτοια», συνέχισε.

Η φυτοφαγική διατροφή έχει από μόνη της αντιφλεγμονώδη δράση

Η κ. Παπή έδωσε την επιστημονική πλευρά του ζητήματος.

Αυξάνονται οι άνθρωποι που ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή για λόγους ηθικούς αλλά και υγείας. Αναστρέφει τον διαβήτη τύπου 2 για παράδειγμα ή να τον βελτιώσει. Έχουμε δει διαφορά και σε αυτοάνοσα ή καρδιαγγειακά προβλήματα. Είχαμε αποδείξεις εδώ και καιρό για την χορτοφαγική διατροφή. Ο ΠΟΥ έχει κατατάξει το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα τύπου 1Α, αντίστοιχα υπάρχουν συσχετίσεις και για το κόκκινο κρέας», τόνισε η ειδικός.

Ο vegan δεν τρώει τίποτα ζωικής προέλευσης ούτε ψάρια

Ο χορτοφάγος μπορεί να έχει διαβαθμίσεις. Είναι μια διατροφή που μπορεί να την ακολουθήσει οποιοσδήποτε άνθρωπος ωστόσο χρειάζεται προσοχή και να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Επίσης να μην είναι υποθερμιδική η διατροφή. Δεν υπάρχει όριο ασφαλούς κατανάλωσης στο κρέας και ειδικά στο επεξεργασμένο κρέας», συμπλήρωσε.

«Με έχουν αποτρέψει στο να γίνω vegan. Τα επιχειρήματα που ακούμε είναι αστεία. Μου έλεγαν ότι αυτά που τρώμε είναι άνοστα και στερείσαι γεύσης», δήλωσε ο Γ. Κοψιδάς.

Τα οφέλη της vegan διατροφής στα αυτοάνοσα

«Έχουμε δει διαφορές κυρίως στην ρευματοειδή αρθρίτιδα ή στη σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουμε δει να μειώνεται ο πόνος,  μπορεί να έχουν οι ασθενείς λιγότερες δυσκαμψίες. Η φυτοφαγική διατροφή έχει από μόνη της αντιφλεγμονώδη δράση».

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024