Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυτοκτόνησε το πρώην αφεντικό της Poundland, Markus Jooste

Αυτοκτόνησε το πρώην αφεντικό της Poundland, Markus Jooste

Λίγο πριν οδηγηθεί στις αρχές, ο Markus Jooste έβαλε τέλος στη ζωή του.

Αυτοκτόνησε το πρώην αφεντικό της Poundland στη Νότια Αφρική, ενώ οι αστυνομικές αρχές ήταν στα πρόθυρα της σύλληψής του μια μέρα αφότου του επιβλήθηκε πρόστιμο 19 εκατομμυρίων λιρών για ένα μεγάλο σκάνδαλο απάτης.

Ο 63χρονος Markus Jooste είχε ενημερωθεί για το ένταλμα σύλληψής του λίγο πριν βρεθεί νεκρός. Η σορός του βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης λίγα μόλις μέτρα μακριά από το πολυτελές συγκρότημά του, με τις φωτογραφίες από το σημείο να δείχνουν τα βράχια μέσα στο αίμα.

Στον πατέρα τριών παιδιών είχε επιβληθεί τεράστιο πρόστιμο, το μεγαλύτερο στην ιστορία της Νότιας Αφρικής, και φέρεται να είχε κλήσει πτήση από το Κέιπ Τάουν στο Γιοχάνεσμπουργκ το βράδυ της Πέμπτης για να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Είπε στη γυναίκα του Ingrid πως θα πήγαινε μια βόλτα. Λίγο αργότερα οι αρχές έφτασαν στο σπίτι του και την ενημέρωσαν πως αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Η αστυνομία επιβεβαίωσε την είδηση της αυτοκτονίας χωρίς αρχικά να κατονομάζει τον Markus Jooste.

Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Markus Jooste

Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Markus Jooste

«Τα μέλη μας κλήθηκαν σε μια σκηνή σε μια παραλία στο Hermanus, όπου ένας 63χρονος άνδρας είχε έναν πυροβολισμό στο κεφάλι. Ήταν ακόμα ζωντανός, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα» ανακοίνωσαν χαρακτηριστικά.

Η αστυνομία του Hermanus άνοιξε έρευνα για τον θάνατό του, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει υποψία ανθρωποκτονίας. Συνεχίζουν να διερευνούν τις συνθήκες του θανάτου του.

Ο Markus Jooste αναμενόταν να παραδοθεί με τον πρώην συνάδελφό του στη Steinhoff, Stephanus Grobler, για τον οποίο υπάρχει επίσης ένταλμα σύλληψης. Επρόκειτο να εμφανιστούν μαζί σε δικαστήριο στην Πρετόρια την Παρασκευή.

Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απάτη και μοτίβο εκβιαστικών δραστηριοτήτων του νόμου περί χρηματοπιστωτικών αγορών κατά της Steinhoff International Holdings, ανέφεραν, τονίζοντας πως ο Grobler είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Η μοιραία απόφαση του Markus Jooste

Η FSCA είπε ότι ο θάνατος του Jooste δεν συνδέεται με την έρευνά της για τη Steinhoff ή με το πρόστιμο που του επιβλήθηκε. «Έχει νομικά το δικαίωμα να ανακτήσει το πρόστιμο από την περιουσία του αείμνηστου Jooste», επισήμαναν χαρακτηριστικά.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Jooste πέθανε από πυροβολισμό, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τι είχε συμβεί. Φέρεται να είπε στη σύζυγό του ότι θα πήγαινε μια βόλτα και λέγεται πως είχε πάει να παίξει γκολφ.

Ο θάνατος του Markus Jooste έρχεται μια ημέρα αφότου του επιβλήθηκε πρόστιμο 25,2 εκατομμυρίων δολαρίων από την FCSA που παρακολουθεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.

Ο Markus Jooste έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της Steinhoff από μια μικρή εταιρεία επίπλων του Γιοχάνεσμπουργκ σε πολυεθνική και παραιτήθηκε από την εταιρεία το 2017.

Η Steinhoff ανακάλυψε τρύπες στους λογαριασμούς της τον Δεκέμβριο, το πρώτο σημάδι μιας λογιστικής απάτης που οδήγησε σχεδόν στην κατάρρευση του ομίλου λιανικής που είναι ο κύριος ιδιοκτήτης των καταστημάτων λιανικής πώλησης Pepkor και Pepco στη Νότια Αφρική και την Ευρώπη.

Η εταιρεία έχει υποστεί τεράστιες ζημίες και μια σειρά από αγωγές από τότε.

Ο Markus Jooste είχε πει στη διάρκεια έρευνας ότι δεν γνώριζε τυχόν λογιστικές παρατυπίες όταν έφυγε από το κατάστημα λιανικής τον Δεκέμβριο του 2017. Ήταν επίσης υπό έρευνα για απάτη από την αστυνομία της Νότιας Αφρικής.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024