Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μηνύματα» και παρασκήνιο από την ευρωλίστα της ΝΔ – Οι… εκκρεμότητες και οι «καθαρόαιμοι» δεξιοί

«Μηνύματα» και παρασκήνιο από την ευρωλίστα της ΝΔ – Οι… εκκρεμότητες και οι «καθαρόαιμοι» δεξιοί

Πώς επηρεάζει τις σκέψεις του Μητσοτάκη η υπόθεση Ασημακοπούλου – Πότε ανακοινώνονται άλλοι 14 υποψήφιοι - Διεύρυνση, νέα γενιά, ομογένεια στα 2/3 του ευρωψηφοδελτίου

Τα 2/3 του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ για την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, δηλαδή τους πρώτους 28 υποψηφίους από τους συνολικά 42, αποκάλυψε η Πειραιώς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πάρει, κατά πληροφορίες, την οριστική απόφαση από την περασμένη Τρίτη.

Από τότε άναψε ουσιαστικά στους επιτελείς του το πράσινο φως για τις σημερινές ανακοινώσεις. Ο ίδιος δεν ήθελε να υπάρξουν τέτοιες κομματικές εξελίξεις προχθές, Τετάρτη, καθώς ήταν η μέρα της θυελλώδους συζήτησης του πορίσματος της πλειοψηφίας από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, ενώ χθες, Πέμπτη, ο ίδιος έριξε το βάρος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με αιχμή το Ουκρανικό και την ατζέντα άμυνας/ασφάλειας και στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης θέλει ιδανικά δύο ισχυρές «δεξιόστροφες» υποψηφιότητες

Τυπικά η γαλάζια ευρωλίστα θα ανακοινωθεί συνολικά την εβδομάδα 8-14 Απριλίου, δηλαδή αμέσως μετά το κομματικό συνέδριο στο Ζάππειο (5-7 Απριλίου). Δεν αποκλείεται όμως κάποιοι από τους υπόλοιπους 14 υποψηφίους να διαρρεύσουν… ημιεπίσημα στις επόμενες δύο εβδομάδες και το πιθανότερο σε ημερομηνία κοντά στο συνέδριο.

«Δεξιό» πρόσημο

Εδώ και εβδομάδες καταγράφονται στο Μαξίμου εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως και πιέσεις από ενδιαφερόμενους υποψηφίους ή από… μεσάζοντες, ενώ ο Μητσοτάκης έχει καιρό τώρα στα χέρια του αναλυτικές λίστες – εισηγήσεις για πρόσωπα. Τα ραντεβού με εκείνους που περνούν στη… short list τα «τρέχει» ο ίδιος στο γραφείο του. Αυτή η διαδικασία παραμένει σε εξέλιξη με έμφαση πλέον σε πρόσωπα που θα έχουν σαφές «δεξιό» πρόσημο.

Και έχει προκαλέσει επιπλέον «πονοκέφαλο» μετά από την έξοδο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από την προεκλογική κούρσα, υπό τη βαριά σκιά της υπόθεσης των e-mail σε απόδημους που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης θέλει ιδανικά δύο ισχυρές «δεξιόστροφες» υποψηφιότητες.

Υπό συζήτηση ο Μπελέρης, εντός ο Πύρρος

Δεν είναι τυχαίο ότι σε κλειστές συζητήσεις έχουν πέσει στο τραπέζι ονόματα – έκπληξη, όπως εκείνο του Φρέντι Μπελέρη η υπόθεση του οποίου έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου ως ευρωπαϊκό θέμα, όχι διμερές. Η περίπτωση Μπελέρη, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι ακόμα ανοιχτή και υπό συζήτηση με δύο αντίθετες ομάδες.

Από τη μία υπάρχουν οι υποστηρικτές μιας τέτοιας προοπτικής, όπως είναι οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Μάκης Βορίδης αλλά και πρωθυπουργικοί συνεργάτες από την Πειραιώς και, αντίθετα, οι (πολύ) επιφυλακτικοί για τον διπλωματικό αντίκτυπο αυτής της κίνησης.

Πάντως το άνοιγμα στους βορειοηπειρώτες καταγράφεται ήδη με την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Ολυμπιονίκη και αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Πύρρου Δήμα. Ο ίδιος, λένε οι πληροφορίες, έχει συμφωνήσει εδώ και πολλές εβδομάδες με τον Μητσοτάκη ενώ τελευταία έχει πυκνώσει τις περιοδείες του και τις εμφανίσεις σε νεοδημοκρατικές εκδηλώσεις.

Ταυτόχρονα με το βλέμμα στο στράτευμα και εν μέρει και στο δεξιότερο ακροατήριο προκρίθηκε η υποψηφιότητα του επίτιμου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Γιώργου Μπλιούμη. Ο πτέραρχος ε.α. διετέλεσε αρχηγός ΓΕΑ τις 25 Ιανουαρίου του 2019 έως τις 27 Ιανουαρίου 2022.

Οι «κομμένοι»

Αντίστοιχα στις λεγόμενες «δεξιές» υποψηφιότητες δεν φαίνεται να προχωρούν, για διαφορετικούς λόγους, αν και… μετρήθηκαν, εκείνες του Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αλκιβιάδη Στεφανή. Στους «κομμένους» είναι, όπως αναμενόταν, άλλα δύο πρόσωπα από την ομάδα του 2019.

Πρώτον, εκτός της γαλάζιας ευρωλίστας μένει ο Θεόδωρος Ζαγοράκης ο οποίος διερευνά τις επιλογές του και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οδεύει προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος άλλωστε έχει διαγραφεί από τη ΝΔ. Από τους νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Οι νυν που συνεχίζουν

Από τους νυν ευρωβουλευτές νέα θητεία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο θα διεκδικήσουν ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Εντός λίστας είναι και η Μαρία Σπυράκη. Η ίδια είχε το τελευταίο τετ α τετ με τον Μητσοτάκη επί ρουμανικού εδάφους, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι πριν από δύο εβδομάδες. Πέρυσι είχε υπάρξει ξαφνικό «πάγωμα» στην κάθοδο της Σπυράκη προς τις εθνικές εκλογές (είχε επισημοποιηθεί ότι θα έδινε τη «μάχη» στην Α’ Θεσσαλονίκης), καθώς υπήρχε τότε ανοιχτός ο ευρωπαϊκός έλεγχος για υπόθεση συνεργάτη της.

Διεύρυνση

Το «μήνυμα» της διεύρυνσης της ΝΔ θέλησε ο Μητσοτάκης να αποτυπώσει με συγκεκριμένες υποψηφιότητες. Κυρίαρχο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά γίνεται με την πρώην υπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία προσχώρησε από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ.

Επίσης επιβεβαιώθηκε η υποψηφιότητα του Σπύρου Καρανικόλα, ο οποίος αποχώρησε από τη Χαριλάου Τρικούπη το 2022 και είχε ενταχθεί σε μη εκλογική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ το 2023. Υποψήφιος με τη ΝΔ είναι και ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Σωτήρης Σέρμπος, ο οποίος έχει διατελέσει για λίγο σύμβουλος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι 6 της ομογένειας

Σαφής είναι η προσπάθεια ανάδειξης προσώπων με ευθεία σύνδεση και αναφορά στην ομογένεια, ενόψει μιας εκλογικής αναμέτρησης κατά την οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος. Στον απόηχο της υπόθεσης Ασημακοπούλου έχει ενταθεί η επιχείρηση πειθούς των Ελλήνων του εξωτερικού να γραφτούν στην πλατφόρμα αλλά και να κινητοποιηθούν τη μέρα των εκλογών.

Από την Αυστραλία προκρίθηκε ο επιχειρηματίας (πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αυστραλίας) Άρθουρ Τσουχαντάρης και από τον Καναδά ο σύμβουλος επιχειρήσεων Δημήτρης Κατσαούνης. Στη λίστα υπάρχουν (και ως άνοιγμα στη νέα γενιά) ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ Βασίλειος Σακελλάρης από το Ηνωμένο Βασίλειο και οι δικηγόροι Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά (Βρυξέλλες), Ορέστης Ομράν (Βρυξέλλες) και Νιόβη Χριστοπούλου (Νέα Υόρκη).

Απόλυτης εμπιστοσύνης

Στην προεκλογική κούρσα ρίχνονται (για την ακρίβεια έχουν ήδη ριχτεί) πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Μητσοτάκη. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο πρώην υπουργός και νυν πρωθυπουργικός σύμβουλος για θέματα δημόσιας υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης.

Επίσης ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσιόδρας αναμένεται να παραμείνει στη θέση του μέχρι τη στιγμή της τυπικής ανακοίνωσης του ευρωψηφοδελτίου και κατόπιν θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις εσωτερικής αναδιάταξης δυνάμεων στο Μαξίμου.

Από τον δημοσιογραφικό κόσμο έχει εντείνει την κινητικότητά του στις γαλάζιες μαζώξεις και ο Γιώργος Αυτιάς. Το όνομά του όμως αναμένεται να είναι στο επόμενο… κύμα ανακοινώσεων.

Αναλυτικά η λίστα των «28»

Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δικηγόρος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ, πρώην Δήμαρχος Σάμου

Βανέσα Αρχοντίδου, Επικοινωνιολόγος, Πρέσβειρα Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα

Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής

Πύρρος Δήμας, Ολυμπιονίκης, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών

Νόνη Δούνια, πρώην Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, παρουσιάστρια

Θανάσης Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Πλαστικός Χειρουργός

Σπύρος Καρανικόλας, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου

Δημήτρης Κατσαούνης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Απόδημος από Καναδά

Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής

Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας

Όλγα Κουρή-Καλέργη, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, Δικηγόρος Βρυξελλών και Αθηνών

Πίστη Κρυσταλλίδου, Γραμματέας Εθελοντισμού Νέας Δημοκρατίας, Δημόσια Υπάλληλος, Αττικό Νοσοκομείο

Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ευρωβουλευτής, τ. Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Γιώργος Μπλιούμης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ, Πτέραρχος εα

Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμων, Συγγραφέας

Ορέστης Ομράν, Διεθνής Δικηγόρος, Απόδημος από Βρυξέλλες

Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Ολυμπιονίκης

Βασίλειος Σακελλάρης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, Στέλεχος Επιχειρήσεων, Απόδημος από Ηνωμένο Βασίλειο

Σωτήρης Σέρμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής

Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας

Δημήτρης Τσιόδρας, Διευθυντής Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού

Άρθουρ Τσουχαντάρης, Επιχειρηματίας, Απόδημος από Αυστραλία, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Αυστραλίας

Βίκυ Φλέσσα, Δημοσιογράφος, Κλασσική Φιλόλογος

Νιόβη Χριστοπούλου, Ομογενής Νέας Υόρκης, Δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης

Εύη Χριστοφιλοπούλου, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, πρώην Βουλευτής Αττικής, πρώην Υφυπουργός Παιδείας, πρώην Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024