Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιπολιτευτικό πρέσινγκ για τα Τέμπη - Τα «φίλια πυρά», η κοινωνική πίεση και η... αφωνία Καραμανλή

Αντιπολιτευτικό πρέσινγκ για τα Τέμπη – Τα «φίλια πυρά», η κοινωνική πίεση και η… αφωνία Καραμανλή

Είμαστε αντιμέτωποι με δύο εγκλήματα, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Απώλειες της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, μεγάλη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της τραγωδίας και φωνές για συγκάλυψη. Απών ο πρώην υπουργός

Φουλ δουλεύουν οι αντιπολιτευτικές μηχανές με σκοπό να καταδειχθούν οι -όπως εκτιμά το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης- πολιτικές και ποινικές ευθύνες στελεχών της κυβέρνησης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Ταυτόχρονα η κοινωνική πίεση που δέχεται η ΝΔ είναι μεγάλη, όπως διαπιστώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ από το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν λείπουν και τα… φίλια πυρά από αύξοντα αριθμό βουλευτών και υπουργών του κυβερνώντος κόμματος που δέχεται ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενέταξε στο κάδρο των ευθυνών, στο πλάι του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ακόμη τρία πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τους κ.κ. Καραγιάννη (υφυπουργός Υποδομών), Τριαντόπουλου (υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ) και Παπαγεωργίου (γγ υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας). «Είναι αδιαμφισβήτητο πια. Είμαστε αντιμέτωποι με δύο εγκλήματα. Με την τραγωδία των 57 νεκρών στα Τέμπη και με την διαρκή προσπάθεια από την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη των πραγματικών ευθυνών και των ενόχων», σημειώνει χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ποιος πρωθυπουργός απουσιάζει από τη Βουλή;»

Ακολούθως προσθέτει πως «ότι εκτός από τις πολιτικές και οι ποινικές προεκτάσεις που πρέπει να διερευνηθούν σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του Κώστα Αχ. Καραμανλή και του τότε υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, «πρέπει να διερευνηθούν, ο ρόλος και οι ευθύνες του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» της αλήθειας, όσο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασία Βασίλη Παπαγεωργίου».

Ακόμη, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία που αναγράφει «ποιο τζάκι καλύπτει το τζάκι Καραμανλή» και «με ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία», συνοδεύοντάς τη με το hashtag «Τέμπη_δικαίωση».

Λίγη ώρα αργότερα αναρτήθηκε στον λογαριασμό του μια ακόμη φωτογραφία που αναγράφει πως «ποιος πρωθυπουργός απουσιάζει από τη Βουλή;» και «με ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία», συνοδεύοντάς την και εδώ με το hashtag «Τέμπη_δικαίωση».

Τέμπη: Καταδίκη της κοινωνίας για την καθυστέρηση απόδοσης ευθυνών

Η κοινωνία δείχνει δυσαρεστημένη από σημαντικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ καταδικάζει την καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA, δείχνοντας την εντεινόμενη κοινωνική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Συγκεκριμένα, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών. Αυτό το πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της Κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».

Γράφημα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το εύρημα της δημοσκόπησης -για πρώτη φορά με τόσο έντονο τρόπο-  αύξησης της δυσαρέσκειας για κυβερνητικές επιλογές σε συνδυασμό με υποχώρηση και της δημοτικότητας του πρωθυπουργού αλλά και της πρόθεσης ψήφου υπέρ της κυβερνητικής παράταξης, την ώρα που ενισχύονται κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα… φίλια πυρά: Πλήθος κυβερνητικών στελεχών αδειάζουν τον Καραμανλή

Η όλη πίεση που μεταφέρεται εντός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας έχει φέρει ως επόμενο τον… χορό αποποίησης των ευθυνών και αδειάσματος του Κώστα Αχ. Καραμανλή από βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος

Χαρακτηριστικά ο βουλευτής Βοιωτίας με τη ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης τόνισε ότι ο ίδιος θα παραιτούνταν από την ασυλία σε περίπτωση που ήταν στη θέση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιώργος Σταμάτης υποστήριξε πως «εάν βρισκόμουν στην θέση του δεν θα άντεχα, θα είχα αυτοκτονήσει».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας δήλωσε ότι προφανώς θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία στη θέση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Ηχηρό ήταν το άδειασμα και του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, που τόνισε πως δεν θα έθετε υποψηφιότητα στις εκλογές σε περίπτωση που είχε πολιτική ευθύνη. «Το ζήτημα είναι πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας την πολιτική ευθύνη και τι κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας να… μαζέψει τις αντιδράσεις, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε για το ζήτημα του Κώστα Αχ. Καραμανλή ότι «η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είναι apriori αθώος επειδή είναι υπουργός ούτε ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη. Αθώους, ενόχους, κατηγορούμενους, τους καθορίζει η δικαιοσύνη».

Στιγμιότυπο από μνημόσυνο στο σημείο της τραγωδίας των Τεμπών

Η αφωνία Καραμανλή: Απών από τη Βουλή, απών και από τη δημόσια συζήτηση

Παρότι όμως όλη η συζήτηση κινείται γύρω από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, που πιέζεται από την αντιπολίτευση όπως και από την κίνηση του Χρήστου Σπίρτζη να αιτηθεί με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής για το πρόσωπό του.

Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής πλέον θα πρέπει να διαλέξει κατά πόσο θα πραγματοποιήσει ανάλογη κίνηση με τον Χρήστο Σπίρτζη ή θα επιλέξει να κρυφτεί πίσω από την ασυλία του.

Εντύπωση προκάλεσε ότι ήταν απών και από τη διαδικασία συζήτησης του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, γεγονός που σχολιάστηκε εντόνως και από συγγενείς και τραυματίες της τραγωδίας των Τεμπών.

Με την κυβέρνηση να φαίνεται πλέον ότι κάνει πίσω… βήματα στη στήριξη του άλλοτε κραταιού υπουργού, αποτελεί γρίφο ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του και αν θα επιλέξει να παρουσιαστεί στη δημόσια σφαίρα ώστε να δώσει απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που θέτουν συγγενείς των θυμάτων, κοινωνία και αντιπολίτευση.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024