Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Νετανιάχου μίλησε σε Ρεπουμπλικάνους και επιμένει για επίθεση στη Ράφα - Η απάντηση του Λευκού Οίκου

Ο Νετανιάχου μίλησε σε Ρεπουμπλικάνους και επιμένει για επίθεση στη Ράφα – Η απάντηση του Λευκού Οίκου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές μέσω βιντεοκλήσης στην Ουάσιγκτον και ξεκαθάρισε πως θα πάει τον πόλεμο μέχρι τέλους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μίλησε σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, λίγες ημέρες αφότου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας του σώματος, ο Δημοκρατικός, Τσακ Σούμερ, τον αποκάλεσε εμπόδιο για την ειρήνη σε μια πολύ σκληρή ομιλία του που έχει εξοργίσει τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πάντως επέμεινε για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους τον πόλεμο για την εξάλειψη της Χαμάς και θα εισβάλλει στη Ράφα παρά το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «λάθος».

«Θα κάνει αυτό που είπε ότι θα κάνει. Θα το τελειώσει»

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την αποχώρησή του από το γεύμα πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, ότι ο Νετανιάχου συμμετείχε στη συγκέντρωση μέσω βιντεοκλήσης, έκανε μια παρουσίαση και απάντησε σε ερωτήσεις.

«Του ζητήσαμε μια ενημέρωση και την πήραμε για τον πόλεμο, για την απελευθέρωση των ομήρων και για τις προσπάθειες να νικήσουμε τη Χαμάς», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο γερουσιαστής Τζον Μπαράσο, Ρεπουμπλικάνος από το Ουαϊόμινγκ, ο οποίος κάλεσε τον Νετανιάχου να μιλήσει στο γεύμα του κόμματος κεκλεισμένων των θυρών. «Του είπαμε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και είπε ότι αυτό ακριβώς συνεχίζει να κάνει», προσέθεσε.

Ο Μακόνελ είπε ότι ο Νετανιάχου του τηλεφώνησε την περασμένη εβδομάδα και του ζήτησε την ευκαιρία να μιλήσει στα μέλη του συνεδρίου του και εκείνος δέχτηκε. Ο Νετανιάχου ζήτησε επίσης να απευθυνθεί στους Δημοκρατικούς της Γερουσίας στο γεύμα της ομάδας τους την Τετάρτη, αλλά ο Σούμερ ανέφερε ότι αρνήθηκε.

«Του ξεκαθάρισα ότι δεν είναι δουλειά των Ηνωμένων Πολιτειών να δίνουν συμβουλές σε έναν δημοκρατικό σύμμαχο σχετικά με το πότε πρέπει να γίνουν εκλογές ή τι είδους στρατιωτική εκστρατεία μπορεί να διεξάγουν», είπε ακόμα ο Μακόνελ.

«Όταν κάνετε αυτά τα θέματα κομματικά, βλάπτετε την υπόθεση του Ισραήλ», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο.

«Θα κάνει αυτό που είπε ότι θα κάνει. Θα το τελειώσει», είπε ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις από το Αϊντάχο.

Ο Ρις, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε ότι ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στις απώλειες αμάχων και στην ανάγκη να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Ακόμα είπε ότι ο Νετανιάχου είναι «πολύ υποστηρικτικός» στα σχέδια για την κατασκευή ενός προσωρινού προβλήτα και τη μεταφορά βοήθειας από τη θάλασσα.

«Είναι πολύ ευαίσθητος στο γεγονός ότι κάθε απώλεια αμάχου είναι ένα πολύ ατυχές γεγονός», είπε ο Ρις

Μιλώντας στους New York Times, ο γερουσιαστής Τζος Χόλι, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου έχει υπόψη του τον απολογισμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα,

«Το είχε πολύ υπόψη του, μίλησε γι’ αυτό εκτενώς», είπε ο Χόλι, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου επέμεινε ότι το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.

Ο Χόλι ανέφερε ότι ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε περίπου 28.000. Ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ήταν λίγο κάτω από 32.000.

Λευκός Οίκος: Ο Νετανιάχου μπορεί να μιλήσει με όποιον θέλει, αλλά η υποστήριξη του Ισραήλ είναι διακομματικό ζήτημα

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι απάντησε στην απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να απευθυνθεί στους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας μέσω βιντεοκλήσης και στις αναφορές ότι γίνονται συζητήσεις για να προσκληθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

«Ο πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος σε ποιον θέλει να μιλήσει και πώς θέλει να το χειριστεί», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους. «Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υποστήριξη προς το Ισραήλ, προς την κυριαρχία του Ισραήλ, προς την ασφάλεια του Ισραήλ, προς τον ισραηλινό λαό είναι ένα μακροχρόνιο διακομματικό ζήτημα σε αυτή τη χώρα που χρονολογείται από πολλές κυβερνήσεις, από τον Χάρι Τρούμαν. Είναι ενδεικτικό της ευρείας υποστήριξης στην οποία ο ισραηλινός λαός γνωρίζει ότι μπορεί να υπολογίζει από τον αμερικανικό λαό. Και είναι σημαντικό αυτή η υποστήριξη να παραμείνει διακομματική».

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του Καναδά να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, ο Κίρμπι δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει καμία συζήτηση που είχαμε με τον Καναδά σχετικά με αυτό. Αυτή είναι δική τους απόφαση που πρέπει να πάρουν ως κυρίαρχη χώρα. Σίγουρα το σεβόμαστε αυτό».

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024