Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγγλία: Δεν πρόσεξε πού έβαλε την «υπογραφή» του και το πλήρωσε ακριβά

Αγγλία: Δεν πρόσεξε πού έβαλε την «υπογραφή» του και το πλήρωσε ακριβά

Βαριά «καμπάνα» σε 39χρονο που έστειλε άσεμνες φωτογραφίες σε 15χρονη στο WhatsApp - Είναι ο πρώτος που καταδικάζεται σε φυλάκιση μετά την ψήφιση του νόμου για Ασφάλεια στο Διαδίκτυο αρχές του 2024

Παρότι ο νόμος το απαγορεύει και επίσημα πλέον, ένας 39χρονος στην Αγγλία έκανε το «λάθος» να στείλει άσεμνες φωτογραφίες των γεννητικών του οργάνων σε ένα 15χρονο κορίτσι μέσω Διαδικτύου. Η παραβίαση του νόμου, καθώς και η προσβολή που υπέστη η κοπέλα, του στοίχισαν την ελευθερία αφού έγινε το πρώτο άτομο που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για cyberflashing.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 39χρονος Νίκολας Χοκς έστειλε φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενη σε μία ανήλικη κοπέλα μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, στις 9 Φεβρουαρίου. Η 15χρονη μόλις είδε τις εικόνες άρχισε να κλαίει. Προσβεβλημένη από αυτή την κίνηση, τράβηξε στιγμιότυπα οθόνης από τη συνομιλία και την ίδια ημέρα μαζί με μία ενήλικη γυναίκα, απευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Έσσεξ καταγγέλοντας το περιστατικό.

Αυτός είναι ο 39χρονος Νίκολας Χοκς που έγινε ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάστηκε στην Αγγλία μετά την ψήφιση του νόμου για Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, στις αρχές του έτους

Κατά την έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε ότι ο Χοκς είχε καταδικαστεί ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα και είχε ενταχθεί στο μητρώο δραστών σεξουαλικών αδκημάτων μέχρι τον Νοέμβριο του 2033. Λίγες μέρες μετά την καταγγελία, ο 39χροος εντοπίστηκε και συνελήφθη και ομολόγησε τις πράξεις του και για τις δύο κατηγορίες, για την αποστολή άσεμνων φωτογραφιών στην πρώτη περίπτωση και για σεξουαλική δραστηριότητα με ανήλικο κάτω των 16 ετών και έκθεσή του, σύμφωνα με την Washington Post.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (Crown Prosecution Service), μετά τη νέα καταγγελία ο 39χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 66 εβδομάδων. Σε 52 εβδομάδες για cyberflashing, με την αποστολή άσεμνων φωτογραφιών στο Διαδίκτυο προς αναστάτωση και ταπείνωση του θύματος, και επιπλέον 14 εβδομάδες για παραβίαση της προηγούμενης δικαστικής απόφασης.

Επιπλέον, επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στον Χοκς αποτρέποντάς τον από το να πλησιάσει την 15χρονη για 10 χρόνια, καθώς και μια εντολή πρόληψης σεξουαλικής βλάβης που τον εμποδίζει από το να αναλάβει ορισμένες δουλειές ή και να επισκέπτεται συγκεκριμένους δημόσιους χώρους για 15 χρόνια.

Νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Τι προβλέπει

Στις 31 Ιανουαρίου 2024 ψηφίστηκε νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο στην Αγγλία που ποινικοποιεί τη αποστολή ακατάλληλων και άσεμνων φωτογραφιών, φαινόμενο γνωστό ως cyberflashing.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, που στοχεύει στην καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Διαδίκτυο, τα αδικήματα cyberflashing σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πιθανό να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και δύο ετών.

«Το cyberflashing είναι ένα σοβαρό έγκλημα που αφήνει μόνιμα τραύματα στα θύματα, αντίκτυπος που συχνά παραβλέπεται και προσεγγίζεται ως ένα «αβλαβές αστείο». Όπως αντιμετωπίζουν τις συνέπειες όσοι προβαίνουν σε άσεμνη έκθεση στον φυσικό κόσμο, το ίδιο θα πρέπει να περιμένουν και οι δράστες που διαπράττουν τα εγκλήματά τους στο Διαδίκτυο. Το να κρύβεσαι πίσω από μια οθόνη δεν σε «κρύβει» από το νόμο» δήλωσε εκπρόσωπος του CPS East of England.

Αντίστοιχοι νόμοι και στις ΗΠΑ

Αντίστοιχες ποινικές κυρώσεις για παράνομη σεξουαλική δραστηριότητα έχουν επιβληθεί και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και του Τέξας, ενθαρρύνοοντας τα θύματα του cyberflashing να ασκήσουν αγωγές ή να υποβάλουν αστικές καταγγελίες κατά των δραστών.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024