ΟΗΕ: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δημιουργεί κλίμα φόβου με στόχο την εξάλειψη της ουκρανικής ταυτότητας
Σε έκθεσή του κάνει λόγο για «αυθαίρετες κρατήσεις» και «βασανιστήρια» στις ουκρανικές περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός
Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα «κλίμα φόβου» στις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει, όπου οι δυνάμεις της προβαίνουν σε «αυθαίρετες κρατήσεις», «βασανιστήρια» και προσπαθούν να εξαλείψουν την ουκρανική ταυτότητα, ειδικά των παιδιών, ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη βασίζεται σε 2.300 συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες
Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπογραμμίζεται συγκεκριμένα ότι «Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα φόβου στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, διαπράττοντας μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Η εν λόγω έκθεση βασίζεται σε 2.300 συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες.
Η Ρωσία «επιβάλλει τη ρωσική γλώσσα, την ιθαγένεια, νόμους, το δικαστικό σύστημα και ρωσικά εκπαιδευτικά προγράμματα (…) ενώ καταστέλλει τις εκφράσεις της ουκρανικής κουλτούρας και ταυτότητας», σύμφωνα με την έκθεση.
Στόχος, τα παιδιά
Τα παιδιά είναι κυρίως στόχος αυτής της πολιτικής, ιδιαίτερα με την αντικατάσταση του ουκρανικού σχολικού προγράμματος με το ρωσικό, την εισαγωγή σχολικών βιβλίων που δικαιολογούν την εισβολή και με τη στρατολόγηση ανηλίκων σε οργανώσεις νεολαίας «για να τους εμφυσήσουν τη ρωσική έκφραση του πατριωτισμού», συμπληρώνεται.
«Στις περιοχές που έχει καταλάβει επιβάλλει τη ρωσική γλώσσα, την ιθαγένεια, νόμους, το δικαστικό σύστημα και ρωσικά εκπαιδευτικά προγράμματα»
Από την έναρξη της εισβολής πριν από δύο χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «αυθαίρετες κρατήσεις αμάχων, που συχνά συνοδεύονται από βασανιστήρια και κακοποίηση» καθώς και με «βίαιες εξαφανίσεις», τονίζει ο ΟΗΕ.
Αρχικά στοχεύοντας άτομα που θεωρούνταν απειλή για την ασφάλεια, αυτές οι καταστολές επεκτάθηκαν στη συνέχεια με στόχο «κάθε άτομο που θεωρείται ότι αντιτίθεται στην κατοχή».
Οι κατοχικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία της ουκρανικής τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και αναδρομολόγησαν την κυκλοφορία μέσω ρωσικών δικτύων, «κάτι που επέτρεψε τον έλεγχο των πληροφοριών που είναι προσβάσιμες στο διαδίκτυο», αναφέρει η έκθεση.
Κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών «ενθαρρύνονται» να καταγγείλουν ο ένας τον άλλον, «πράγμα που τους κάνει να φοβούνται ακόμη και τους δικούς τους φίλους και γείτονες».
Ανησυχία για τις διώξεις
Για την ουκρανική πλευρά, η έκθεση εκφράζει ανησυχία για υπερβολικές διώξεις για συνεργασία με άτομα των κατοχικών δυνάμεων, ιδιαίτερα κατά ατόμων που εργάζονται σε τομείς «βασικών υπηρεσιών στα εδάφη που ανακατέλαβε το Κίεβο στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
«Αυτές οι διώξεις οδήγησαν κάποιους ανθρώπους να πέφτουν θύματα δύο φορές – πρώτα υπό ρωσική κατοχή και μετά ξανά όταν διώκονταν για συνέργεια», ανέφερε ο ΟΗΕ.
Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Ρωσία ελέγχει το 18% του ουκρανικού εδάφους, περισσότερο από το μισό του οποίου καταλήφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός να απολογηθεί στους κτηνοτρόφους – Οφείλει διαφάνεια, ενημέρωση και λογοδοσία
- Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι του Πειραιά – Σώα η οδηγός
- Χημικά, πετροπόλεμος και συλλήψεις: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι μετά τη λήξη του Σενεγάλη – Μαρόκο (vids)
- Έβρισαν τον Ντίαθ οι συμπαίκτες του για το πέναλτι!
- Η Euroleague όρισε τον Ντιφαλά στο Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)




















![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442