Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος αόρατος αντίπαλος για την κυβέρνηση - Πού πάνε οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Ο νέος αόρατος αντίπαλος για την κυβέρνηση – Πού πάνε οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Γρίφος το πού θα στραφεί ο δυσαρεστημένος κόσμος της αντιπολίτευσης - Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χαράξει τις πολιτικές απαντήσεις που ζητούν οι πολίτες

Έναν νέο -αόρατο- αντίπαλο έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών να μην έχει βρει τη διέξοδό της σε συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χαράξει τις πολιτικές απαντήσεις που ζητούν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπηση της εταιρείας «Marc» για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», περί των 48% των ερωτηθέντων για το ποιο κόμμα κάνει καλύτερη αντιπολίτευση, απαντά «κανένα ιδιαίτερα». Τον Ιανουάριο του 2024 στο ίδιο ερώτημα το ποσοστό ξεπερνούσε το 50%.

Γρίφος το πού θα στραφεί ο δυσαρεστημένος κόσμος της αντιπολίτευσης

Όσον αφορά το κόμματα που εκτιμούν οι ερωτηθέντες ότι κάνουν την καλύτερη αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παίρνει την κεφαλή της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 12,6%. Η Χαριλάου Τρικούπη με πεσμένα αρκετά τα ποσοστά της σε αυτόν τον τομέα ακολουθεί με 11,7%, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ακολουθούν με 9,7% και 9,6%.

Τα υπόλοιπα κόμματα, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Σπαρτιάτες και Νέα Αριστερά ακολουθούν με χαμηλά ποσοστά, κάτω και από 3%.

Η δυσφορία των πολιτών εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στα ζητήματα της ακρίβειας, της υγείας και της παιδείας. Συγκεκριμένα, παρά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ακρίβεια είναι για τα τρία τέταρτα των πολιτών –το 75% επί του συνόλου– το πρόβλημα στο οποίο απαιτείται να δώσει τη μεγαλύτερη προσοχή η κυβέρνηση, ενώ ακολουθεί στις απαντήσεις τους, με 67,1%, ο τομέας της υγείας – περίθαλψης και με 48,5% η παιδεία.

Παράλληλα, περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες, δηλαδή το 71,7%, θεωρούν αναποτελεσματικές τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Αποτελεί πλέον γρίφο με τα φλέγοντα ζητήματα της ακρίβειας, της υγείας (απογευματινά χειρουργεία, ελλείψεις σε προσωπικό και άλλα), της παιδείας (ιδιωτικά πανεπιστήμια) και των ομόφυλων ζευγαριών (με κυρίαρχα αντιδράσεις από τη δεξιά της ΝΔ πολυκατοικίας) πού θα στραφεί ο δυσαρεστημένος αυτός κόσμος της αντιπολίτευσης.

Πού πάνε οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Χαμηλές συσπειρώσεις και απώλειες προς άλλα κόμματα εντοπίζονται σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η υψηλότερη συσπείρωση μεταξύ των τριών κομμάτων είναι στη ΝΔ, που αγγίζει το 68,4%. Οι απώλειές της είναι κατά 2,2% στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, 2,6% στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, 2% στους Δημοκράτες (κόμμα Λοβέρδου), 4,1% στην Ελληνική Λύση, 12,5% σε αυτούς που αποκρίνονται «δεν έχω αποφασίσει», 2,9% στο άκυρο – λευκό και 5,3% στο άλλο κόμμα.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με συσπείρωση 63,9%. Οι απώλειές του είναι κατά 3,6% στη ΝΔ, 3,5% στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, 4,5% στους Δημοκράτες (κόμμα Λοβέρδου), 9,5% σε αυτούς που απαντούν «δεν έχω αποφασίσει», 6,5% στο άκυρο – λευκό και 8,5% στο άλλο κόμμα.

Τη χαμηλότερη συσπείρωση, απότοκο και των όσων συντελέστηκαν το προηγούμενο διάστημα, έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με μόλις 52,6%. Οι απώλειές του είναι κατά 0,5% στη ΝΔ, 3,3% στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, 0,5% στους Δημοκράτες (κόμμα Λοβέρδου), 7,5% στο ΚΚΕ, 7,6% στη Νέα Αριστερά, 12,9% σε αυτούς που απαντούν «δεν έχω αποφασίσει», 7,1% στο άκυρο – λευκό και 8% στο άλλο κόμμα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024