Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καθαρά Δευτέρα… βαθιάς ψύξης - Καταναλωτές σε αναζήτηση φθηνότερων προϊόντων

Καθαρά Δευτέρα… βαθιάς ψύξης – Καταναλωτές σε αναζήτηση φθηνότερων προϊόντων

Τσιμπημένες οι τιμές για το νηστήσιμο τραπέζι αλλά υπάρχουν λύσεις για όσους θέλουν να ψωνίσουν οικονομικότερα.

Όλα έτοιμα για το νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με τους καταναλωτές να έχουν τελειώσει την έρευνα αγοράς συγκρίνοντας τιμές και ποιότητα και προχωρώντας στις αγορές τους με φειδώ. Σύμφωνα με τους εμπόρους οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όμως οι περισσότεροι καταναλωτές βλέπουν τα νωπά θαλασσινά με το κυάλι.

Το MEGA βρέθηκε στη Βαρβάκειο αγορά και παρουσιάζει ενδεικτικά τις τιμές δημοφιλών θαλασσινών προϊόντων. Οικονομικότερη επιλογή είναι τα μύδια με τιμή 6 ευρώ το κιλό, οι γαρίδες εισαγωγής κοστίζουν περίπου 7 ευρώ το κιλό, τα θράψαλα 8 ευρώ το κιλό, ενώ το φρέσκο χταπόδι ξεφεύγει και φτάνει και τα 20 ευρώ.

Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν καλαμάρια από 8,50 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ η τιμή τους διπλασιάζεται και φτάνει τα 17,84 ευρώ ενώ στα ιχθυοπωλεία εκτοξεύεται στα 22 ευρώ.

Ψώνια για το τραπέζι της Σαρακοστής

Σημειώνεται ότι οι κεντρικές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν ανοιχτές και την Καθαρά Δευτέρα.

Η λύση της κατάψυξης

Με το ανοδικό ράλι τιμών να μην αφήνει αδιάφορους τους καταναλωτές ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναφερόμενος (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) προ ημερών στις τιμές, έδωσε τη λύση: «Για τα κατεψυγμένα θαλασσινά, υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία. Θα δίνονται δύο κατηγορίες από κάθε σουπερμάρκετ για τη Σαρακοστή, τουλάχιστον δύο είδη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα κατεψυγμένα θαλασσινά βρίσκονται περίπου 4% φθηνότερα από ό,τι ήταν την ίδια εποχή».

Η παραδοσιακή λαγάνα

Την τιμητική της θα έχει ο άζυμος άρτος, ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου.

Με λαγάνα το Σαρακοστιανό τραπέζι

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στην τιμή της λαγάνας εκτίμησε πως θα έχει την ίδια τιμή με αυτήν που είχε και πέρυσι.

Δηλαδή, «η τιμή της μεγάλης λαγάνας 750 γραμμαρίων θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2,80 ευρώ και 3,50 ευρώ. Η τιμή της μικρής λαγάνας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 ευρώ. Θα πρέπει δηλαδή η τιμή να είναι μεταξύ 1,8 ευρώ και 2 ευρώ. Αυτές είναι οι τιμές που θα πρέπει να βλέπουν οι καταναλωτές» τόνισε (ΣΚΑΪ).

Με τους φούρνους να προθερμαίνονται για την παρασκευή της παραδοσιακή λαγάνας, εξαιρετικά ενδιαφέροντας ήταν όσα έχει να πει (MEGA) ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης.

«Η λαγάνα που λένε ότι θα κυμανθεί στα 2,5 ευρώ είναι η κατεψυγμένη λαγάνα, και όχι η φρέσκια, η οποία θα κυμανθεί από 3,5 ευρώ, τα 750 γραμμάρια. Θα φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 4,5 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ή θα είναι στα 2,5 ευρώ τα 500 γρ. ή θα είναι κατεψυγμένη που την πουλάνε κάποιοι επιτήδειοι. Αυτό λέει ο πρόεδρος της συντεχνίας αρτοποιών και οι φούρνοι. Δεν ξέρω από που αντλεί τα στοιχεία ο κ. Σκρέκας, δεν θέλω να λέω ψέματα στον κόσμο, ο καθένας κρίνεται», είπε.

Και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο οι τιμή της λαγάνας είναι και οι σαρακοστιανές αλοιφές που έχουν πάρει αύξηση 128%. Οι αυξήσεις είναι θέμα ακρίβειας, αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Δεν γίνεται να έχουν αυτές τις τιμές. Το χειρότερο είναι η ποιότητα των προϊόντων. Όταν φτάνουν σε σημείο να πουλάνε τα κατεψυγμένα για φρέσκα, αυτό είναι ντροπή».

Στρωμένο το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024