Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός για τις κλοπές ελαιόλαδου

Συναγερμός για τις κλοπές ελαιόλαδου

Σε έξαρση οι κλοπές τροφίμων σε όλη την Ισπανία, με το λάδι και τις ελιές - μετά την κατακόρυφη αύξηση των τιμών - να είναι το νούμερο ένα προϊόν για τις συμμορίες

Mοιάζει απίστευτο, αλλά σε μια χώρα όπως η Ισπανία οι κλοπές τροφίμων έχουν «χτυπήσει κόκκινο»!

Στη Μαδρίτη κλέβουν λάδι, στη Γαλικία τα λικέρ και στην περιοχή της Ριόχα σαλάμια. Τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία υποφέρουν.

Σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις συμβαίνουν ληστείες και μικροκλοπές στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν προϊόντα «συνήθεις ύποπτοι», όπως ζαμπόν, αλκοολούχα ποτά ή τόνος, αλλά ένας νέος… καλεσμένος έχει μπει στο πάρτι: το ελαιόλαδο. Αυτό επιβεβαιώνεται από την III Έκθεση για κλοπές σε ισπανικά σούπερ μάρκετ, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία αντικλεπτικών συστημάτων STC.

Η τιμή του έχει εκτοξευθεί και όχι άδικα το χαρακτηρίζουν «υγρό χρυσό».

Στο τελευταίο αστυνομικό δελτίο πρώτο θέμα ήταν η σύλληψη συμμορίας που έκλεψε 15 τόνους ελιές από ένα ελαιοτριβείο κοντά στη Μαδρίτη. Οι εμπλεκόμενοι αποκόμισαν με τη δραστηριότητά τους οικονομικό όφελος σχεδόν 100.000 ευρώ

Η ετήσια έκθεση αναλύει τα περισσότερα κλεμμένα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ κάθε αυτόνομης κοινότητας. Το πετρέλαιο είναι ήδη «βασιλιάς» σε οκτώ κοινότητες, την Ανδαλουσία, την Αραγονία, την Καστίλη, την Καταλονία, τη Μαδρίτη και την κοινότητα της Βαλένθια, την Εξτρεμαδούρα και τις Βαλεαρίδες Νήσους. Τόσο πολύ, που γίνεται συνηθισμένο να βλέπουμε τα μπουκάλια λαδιού ενός λίτρου να προστατεύονται από συναγερμούς και υπαλλήλους στα περισσότερα καταστήματα.

Το 2023 το λάδι δεν ήταν στην κορυφή, αναφέρθηκε μόνο ως διαφορικό προϊόν σε δύο αυτόνομες κοινότητες. Τώρα είναι το κύριο πρόβλημα σε 8 από τις 17 ισπανικές κοινότητες. Ειδικά τα λάδια από αναγνωρισμένες μάρκες είναι ο βασικός στόχος.

Κλέβουν και οινοπνευματώδη ποτά

Το άλλο προϊόν προς κλοπή είναι τα αλκοολούχα ποτά. Τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά είναι το πιο κλεμμένο προϊόν στα σούπερ μάρκετ σε άλλες οκτώ κοινότητες: στις Κανάριες Νήσους, τη Γαλικία, τη Χώρα των Βάσκων, τη Μούρθια, την Αστούρια, την Καντάμπρια, τη Ναβάρα και την Καστίλλη – Λεόν. Από την πλευρά της, στη Λα Ριόχα τα περισσότερα κλεμμένα είναι τα αλλαντικά και τα προϊόντα ξυρίσματος στη Θέουτα και τη Μελίγια.

Πέρυσι, το πετρέλαιο έστειλε στη δεύτερη θέση ψάρια όπως ο τόνος και η παλαμίδα.

Άλλα περίεργα στοιχεία που αποκάλυψε η μελέτη είναι αυτά των πιο κλεμμένων τοπικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ κάθε αυτόνομης κοινότητας. Στα Κανάρια Νησιά, οι κλέφτες επικεντρώνονται στα γκουρμέ προϊόντα, ενώ τα τουρσιά και τα καπνιστά προϊόντα είναι στη λίστα με τα πιο κλεμμένα σε κοινότητες τόσο διαφορετικές όπως η Ναβάρα, η Θέουτα και η Μελίγια.

Στο τελευταίο αστυνομικό δελτίο πρώτο θέμα ήταν η σύλληψη συμμορίας που έκλεψε 15 τόνους ελιές από ένα ελαιοτριβείο κοντά στη Μαδρίτη. Οι εμπλεκόμενοι αποκόμισαν με τη δραστηριότητά τους οικονομικό όφελος σχεδόν 100.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Τελώνες», πράκτορες σφράγισαν επίσης δεξαμενή 26.000 λίτρων λαδιού που προοριζόταν για πώληση, ενώ σε άλλη περιοχή καταγράφθηκε κλοπή 60.6 τόνων ελιών.

Μια περιουσία…

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024