Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
City Hub Events Αλεξανδρούπολη - Τσούνης: Γεωστρατηγικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης - Τι είπε για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

City Hub Events Αλεξανδρούπολη – Τσούνης: Γεωστρατηγικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης – Τι είπε για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Για τον αμερικανό πρεσβευτή ο πέμπτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα, ανέπτυξε ακόμη περισσότερο τη σχέση των δύο χωρών.

Στις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ που βρίσκονται πλέον στο καλύτερο σημείο τους αναφέρθηκε στην ομιλία του στο City Hub Events: Εast Μacedonia Τhrace Forum ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης. Και έδωσε την είδηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Οβάλ Γραφείο για συνάντηση με τον πρόεδρο «Μπαϊντενόπουλο», όπως αποκάλεσε τον Μπάιντεν χαριτολογώντας για να προσθέσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος αγαπάει πολύ την Ελλάδα.

Υπενθύμισε ότι στις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη του στα Χανιά και τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Άντονι Μπλίνκεν. Μία σχέση που συνεχώς δυναμώνει, βαθαίνει και εξελίσσεται. Και μόνο αναπτύσσεται.

Η Αλεξανδρούπολη

Ο Τσούνης υπογράμμισε δε ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί βασικό κομμάτι αυτής της σχέσης.

Υπενθύμισε ότι τον περασμένη μήνα έλαβε χώρα ο πέμπτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον. Όπως επεσήμανε Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές αρχές και συνεχίζουν να προωθούν τους κοινούς στόχους για ειρήνη στην περιοχή. Σε μία σχέση που μόνο αναπτύσσεται.

Πυλώνας σταθερότητας

Χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» και όχι μόνο, καθώς γύρω της αναπτύσσονται τόξα αστάθειας.

Αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας και σε σχέση με το ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πλευράς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, για την Ανατολική Μεσόγειο τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και πέρα από αυτή.

Τόνισε για ακόμα μία φορά τη σημασία της Αλεξανδρούπολης και υπό το πρίσμα της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Και τόνισε ότι το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ συνεχίζεται. Όπως είπε δε πάνω από 3.000 τεμάχια εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού διέρχονται από το λιμάνι αυτό το μήνα.

Η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ

Μέσω της Αλεξανδρούπολης, ο Τσούνης σημείωσε ότι η Ελλάδα διασφαλίζει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ «και εργαζόμαστε για να κάνουμε περισσότερα».

Αναφέρθηκε στα πρόσφατα ταξίδια του σε Μολδαβία, Ρουμανία και Βουλγαρία για συναντήσεις με τους ηγέτες των κυβερνήσεων τους αλλά και παράγοντες του ιδιωτικού τομέα και στόχο να διερευνήσει όπως είπε «πώς η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με τους γείτονές της για να αυξήσει την περιφερειακή συνδεσιμότητα, ιδίως καθώς προσβλέπουμε στην ημέρα που θα χρειαστεί να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία». Για να τονίσει ότι αυτό θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.

Κρίσιμη η σημασία της

Τόνισε ότι για την Ελλάδα αυτή τη τοποθεσία είναι κρίσιμης σημασίας, γεωστρατηγικά και οικονομικά, αφού όπως υποστήριξε δεν υπάρχει άλλη πόλη στην χώρα που να έχει περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες από την Αλεξανδρούπολη. Και «εναπόκειται σε εμάς να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι ευκαιρίες θα αξιοποιηούν στο έπακρο» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι μπορεί να αποτελέσει κόμβο και είναι το κλειδί για την περαιτέρω περιφερειακή ολοκλήρωση με βάση το αυξημένο εμπόριο και τις κοινές αξίες. Όπως είπε η Αλεξανδρούπολη μπορεί να παίξει «μεγαλύτερο ρόλο ως σημείο εισόδου» για αγαθά στον κρίσιμο διάδρομο που θα αφορά τις ροές «από το νότο προς το βορρά». Χαρακτήρισε βασικό το ρόλο του σιδηρόδρομου και αναφέρθηκε σε βελτιώσεις που απαιτούνται στο δίκτυο της Ελλάδας και γειτονικών χωρών για να διευκολυνθεί η καλύτερη διακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και μη στρατιωτικών αγαθών στη ΝΑ Ευρώπη.

Όπως είπε «είναι ευρέως αποδεκτό στη χώρα μου πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα, πόσο ουσιαστική είναι και πώς συμπεριφέρονται στην παγκόσμια σκηνή».

Ο ρόλος στον ενεργειακό μετασχηματισμό

Ο Τσούνης υπογράμμισε και το ρόλο της Αλεξανδρούπολης όσον αφορά την ενέργεια, σημειώνοντας πως θα παίξει βασικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό. Και στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. «Η Ελλάδα ξανασχεδιάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Είναι απίστευτα σημαντικό καθώς η Ευρώπη βασιζόταν σε έναν μοναδικό προμηθευτή ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο FSRU

Αναφέρθηκε ακόμα στο FSRU της  Αλεξανδρούπολης λέγοντας ότι «το πρώτο του φορτίο αναμένεται την 1η Απριλίου. Εργαζόμαστε και για ένα δεύτερο FSRU».

Για να προσθέσει ότι σε συνεργασία με τη  Ρουμανία και τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία και την Ουκρανία στόχος είναι «η ενέργεια να εκπορεύεται στην Ελλάδα και να πάει σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι σημαντικό και για την ελληνική οικονομία, είναι μια γεωστρατηγική προτεραιότητα και θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη».

Και σημείωσε ότι το αμερικανικό φυσικό αέριο αντικαθιστά το ρωσικό και αυτό γίνεται μέσω της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και το γεγονός ότι προέρχεται από φτωχή οικογένεια να σημειώσει ότι «εργαζόμαστε για την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, να συνεισφέρουν στην κοινωνία, να συνεισφέρουν στη χώρα τους».

Ευκαιρίες

Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Αλεξανδρούπολη αλλά «τίποτα πουθενά, πουθενά δεν κινείται τόσο γρήγορα όσο θέλουμε. Ας το ταρακουνήσουμε. Ας πιέσουμε. Ας κινηθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Ας δουλέψουμε μαζί. Ας κάνουμε όμως και λίγη υπομονή καθώς κανείς δεν έχει μαγικό ραβδί», όπως είπε.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις δυνατότητες της.

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024