Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Τίτλοι τέλους για την Εξεταστική με τις φωνές για συγκάλυψη να πληθαίνουν

Τέμπη: Τίτλοι τέλους για την Εξεταστική με τις φωνές για συγκάλυψη να πληθαίνουν

Επεισοδιακά έπεσε η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Το πόρισμα της πλειοψηφίας που αποδίδει τις ευθύνες στον ανθρώπινο παράγοντα θα πάει στη Βουλής.

Με παρατράγουδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Στο τέλος της επεισοδιακής συνεδρίασης που πρωταγωνίστησε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εγκρίθηκε η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος με το πόρισμα των βουλευτών – μελών του να υποβάλλεται στην Ολομέλεια της Βουλής και να κλείνουν άρον άρον οι εργασίες εν μέσω σοβαρών ενστάσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο πόρισμα της ΝΔ, το οποίο εγκρίθηκε «κατά πλειοψηφία», χωρίς να εντοπίζει ποινικές ευθύνες, θα καταχωρηθούν και οι γνώμες της μειοψηφίας με τις φωνές για «συγκάλυψη» να πληθαίνουν.

Το πόρισμα της Ν.Δ. δεν βλέπει καμία ποινική ευθύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παρά μόνο «ανθρώπινα λάθη»

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής -και μετά από πρόταση 60 βουλευτών- το πόρισμα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση με τη Δικαιοσύνη, αν δει ποινικές ευθύνες κάποιου πολιτικού προσώπου, να έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει την υπόθεση στη Βουλή με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στα δικά τους πορίσματα, βλέπουν και ποινικές ευθύνες, επιμένοντας κάποια στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η συζήτηση και έγκριση του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Λ. Τσαβδαρίδης, είπε ότι το πόρισμα των βουλευτών της Ν.Δ. δεν φέρνει πίσω τους 57 νεκρούς ούτε θα σβήσει το πένθος στους γονείς και στους οικείους τους, ελπίζοντας ότι θα προσφέρουν μία ακτίδα παρηγοριάς, σε όλους αυτούς, και μία αίσθηση κάθαρσης, στην συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας, βοηθώντας την ελληνική δικαιοσύνη να πράξει κατά το βέλτιστο τρόπο το καθήκον της.

Σημειώνεται το πόρισμα της Ν.Δ. δεν βλέπει καμία ποινική ευθύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή και διαπιστώνει ότι «εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί» επιμένοντας στο ανθρώπινο λάθος.

Απέναντι στην κυβέρνηση

Είναι λυπηρό «να κλείνουν τα μάτια, σε ευθύνες πολιτικών προσώπων» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β. Κόκκαλης. «Είναι λυπηρό να μην έχουν το σθένος να αρθρώσουν δύο κουβέντες για τα διπλά εγκλήματα, δηλαδή για το πρώτο έγκλημα που στοίχισε τη ζωή στους 57 συνανθρώπους μας και το δεύτερο έγκλημα, αμέσως μετά, αυτό της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος», συνέχισε.

Tο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει προανακριτική αλλά να πάει η υπόθεση απευθείας στη Δικαιοσύνη με μόνη την άρση της ασυλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή καθώς σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου «έχει τελέσει τα αδικήματα δια παραλείψεως και δεν ισχύει γι’ αυτόν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα καταγραφεί ως οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, συνέβαλε αφενός στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα, και αφετέρου έφερε στο φως πολλά και ουσιαστικά στοιχεία, όχι μόνο πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Έγκριση του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών»

Για προσπάθεια αναχαίτισης της πορείας της εξεταστικής επιτροπής από την πλειοψηφία έκανε λόγο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Π. Σαράκης.

Δεν θα συμμετάσχουμε στην ιεροτελεστία σας, είπε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, ο Ν. Ηλιόπουλος.

Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου, κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι επεδίωξαν τη φίμωση τόσο του κόμματος όσο και της επικεφαλής του, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Τα πορίσματα της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα του δεν ζητάει προανακριτική αλλά να πάει απευθείας στη Δικαιοσύνη με μόνη την άρση της ασυλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου ο Κώστας Αχ. Καραμανλής «έχει τελέσει τα αδικήματα δια παραλείψεως και δεν ισχύει για αυτόν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Στα συμπεράσματα της Ν.Δ. δεν υπάρχουν ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, καθώς και στην Hellenic Train.

Αδυναμία κατάθεσης ολοκληρωμένου πορίσματος για τα Τέμπη εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ ζητώντας τη μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» σε προανακριτική επιτροπή.

Την περαιτέρω διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, προτείνει στο πόρισμά της η Νέα Αριστερά.

Η αίθουσα συνεδριάσεων

Το ΚΚΕ στο πόρισμά του κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε βάθος 15ετίας, που προέκυψαν κατά τις διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής.

Στο πόρισμα που κατέθεσε το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, εκφράζει την άποψη ότι οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Μεταφορών, από το 2012 και εντεύθεν, μαζί με τους παράγοντες των σιδηροδρομικών εταιρειών και οι σχετικοί εργολάβοι «φέρουν την ανάλογη ποινική ευθύνη και θα πρέπει να αχθούν ενώπιον της Τακτικής Δικαιοσύνης».

Δεν κατέθεσε πόρισμα για την Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη η Πλεύση Ελευθερίας. 

Επιστροφή στην Ευρωβουλή για τον Σύλλογο «Τέμπη 2023»

Στο μεταξύ, στην Ευρωβουλή θα βρεθεί εκ νέου ο Σύλλογος συγγενών θυμάτων των Τεμπών στις 18 Μαρτίου για να αναδείξει την αναφορά που κατατέθηκε αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την επιχείρηση συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών.

«Ζητάμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίξει την αναφορά που καταθέσαμε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Μιλάμε με ακρίβεια για τη συγκάλυψη.
Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί», σημειώνει σε ανάρτησή της η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού.

«Μαζί με μας και 1.300.000 Έλληνες ζητούν την άρση της πολιτικής ασυλίας πίσω από την οποία καλύπτονται οι υπεύθυνοι για το τραγικό συμβάν», καταλήγει.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024