Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

«Στην πολύχρωμη συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές», επισημαίνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Την ομοφοβική επίθεση από είκοσι νεαρούς σε δύο τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος, επισημαίνοντας την ανάγκη να «υψωθεί τείχος απέναντι στον φασισμό».

Η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «το μίσος οδηγεί στον εκφασισμό. Οι εικόνες από τη Θεσσαλονικη σοκάρουν: ένας όχλος επιτέθηκε σε δυο τρανς άτομα και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η τρανσφοβία και το μίσος για ότι θεωρείται «διαφορετικό» οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής».

«Στην πολύχρωμη συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές»

Στη συνέχεια προσθέτει πως «τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη απαιτούν άμεσα μέτρα: για τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, για την αντιμετώπιση της νεανικής βίας, για την προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εκεί κρίνεται. Στο δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και στον σεβασμό».

Η Νέα Αριστερά Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους της καθώς και όλους τους πολίτες της πόλης σε συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 19.00, στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, στην πλατεία Αριστοτέλους στη συμβολή με τη Λεωφόρο Νίκης. «Ο αγώνας για να φτιάξουμε μια κοινωνία δίκαιη, συμπεριληπτική, ανθρώπινη, δίνεται καθημερινά παντού, από τις πλατείες και τους δρόμους μέχρι τους χώρους εργασίας, τις καθημερινές μας συζητήσεις, τη Βουλή», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου υπογραμμίζει πως «δεκάδες νέοι άνθρωποι , ανενόχλητοι, επιτέθηκαν χθες βράδυ σε δυο διεμφυλικά άτομα ηλικίας 21 ετών τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο για γλιτώσουν τα χειρότερα».

Παράλληλα προσθέτει -μεταξύ άλλων- πως «πολύ σοβαρά τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας, καθώς το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από το Α.Τ  και σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και παρόλα αυτά, στο πογκρόμ βίας, τα άτομα αυτά έδρασαν ανενόχλητα».

Οι θεματικές Δικαιωμάτων και Φεμιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως «το σκοτάδι στο οποίο θελουν να βυθίσουν την πόλη οι φασίστες δε θα περάσει. Θα μας βρούν απέναντι και εμάς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όλη την δημοκρατική και προοδευτική κοινωνία της Θεσσαλονίκης».

Στην καταδίκη της επίθεσης προχώρησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας», ενώ επισήμανε πως στην «πολύχρωμη συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές».

Αργότερα, βίντεο από την ομοφοβική επίθεση σοκ ανήρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, καταδικάζοντας απερίφραστα το βίαιο περιστατικό.

«Αποτροπιασμός. Ανεβάζω το βίντεο από τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης. Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.

Το ΚΚΕ σχολίασε από την πλευρά του την άγρια επίθεση σημειώνοντας ότι «καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον».

Και προσθέτει: «Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλικότητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης».

«Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της. Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά» καταλήγει.

«Το μίσος δεν έχει θέση στην κοινωνία μας» έγραψε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας. «Δυστυχώς χθες στη Θεσσαλονίκη γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης και εκτός δημοκρατικού πλαισίου επίθεσης με ρατσιστικό περιεχόμενο εναντίον τρανς ατόμων. Ντροπιαστικές εικόνες με τον όχλο να επιτίθεται και να καθυβρίζει ανυπεράσπιστους ανθρώπους».

Δείτε βίντεο από την ομοφοβική επίθεση:

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία τονίζει ότι «η άμεση κινητοποίηση και οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σχετικά με εν εξελίξει επεισόδιο που λάμβανε χώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους βραδινές ώρες χθες, οδήγησε στη σύλληψη 21 ατόμων».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για 12 αλλοδαπούς και 9 ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα κατά περίσταση αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, εξύβρισης και απειλής, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά».

Κατά τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, «οι προαναφερόμενοι επιτέθηκαν λεκτικά και έρριψαν μπουκάλια σε βάρος δύο ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, ενώ άγνωστοι δράστες έπτυσαν και χτύπησαν ένα εξ’ αυτών. Οι αστυνομικές δυνάμεις που προσέτρεξαν στον τόπο του συμβάντος τα απομάκρυναν με ασφάλεια, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24 προσαγωγές».

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024