Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φουγάρα» ή start ups; - Ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα κερδίσει το στοίχημα

«Φουγάρα» ή start ups; – Ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα κερδίσει το στοίχημα

Τι λέει στον ΟΤ παράγοντες της τεχνολογίας για τις προοπτικές του κλάδου και τη χρησιμότητα των κέντρων καινοτομίας

To μέγα deal που πέτυχε η BETA Systems του Παναγιώτη Κουβράκη επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αλλαγή του ελληνικού παραγωγικού προτύπου. Και κατά πόσον οι νεοφυείς επιχειρήσεις ή αλλιώς startups μπορούν να στηρίξουν τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια ανταγωνιστική οικονομία που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής αξίας.

Αλλά και κατά πόσο τα hub καινοτομίας που διαφημίζονται ως οι ελληνικές Σίλικον Βάλει που επιχειρούν να στηθούν μπορούν να υπηρετήσουν αυτό τον στόχο…

Γιατί παρότι «πέρασαν» τρία μνημόνια, η Ελλάδα φαίνεται να παραμένει εγκλωβισμένη στο εμπόριο και τις υπηρεσίες για να παράξει ΑΕΠ. Ο πρωτογενής τομέας… αγκομαχεί, οι εξαγωγές αρχίζουν και ρίχνουν ταχύτητα (ελέω και των διεθνών κρίσεων) ενώ ο τουρισμός παραμένει η βασική πηγή εισοδήματος.

Ο Μάρκος Βερέμης Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων και μέλος του δ.σ. του ΣΕΒ είναι ξεκάθαρος: «Ο τομέας της τεχνολογίας στην Ελλάδα μεγαλώνει σταθερά. Σε λίγα χρόνια θα φθάσει να συνεισφέρει 10% από περίπου 1,5% σήμερα, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα μέρη της Ευρώπης».

Όπως λέει στον «ΟΤ» ο κ. Βερέμης, υπάρχει μια ολόκληρη καινούργια γενιά στον χώρο της τεχνολογίας που βράζει, και δηλώνει σίγουρος πώς μετά την ΒΕΤΑ Systems θα δούμε και άλλες επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια να ξεχωρίζουν διεθνώς.

«Αυτή τη στιγμή», σημειώνει, «υπάρχουν περίπου 30 εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται σκληρά και επιλέγουν να κρατούν χαμηλό προφίλ», προσθέτοντας πως βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη καμπή για την ανάπτυξή τους. Επισημαίνει πάντως πως χρειάζεται υπομονή και επιμονή αφού χρειάζεται χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα.

Οι 10 εταιρείες που θα αλλάξουν την Ελλάδα

Όσον αφορά στην Πολιτεία και κατά πόσον στέκεται αρωγός, ο κ. Βερέμης τονίζει πως σαφέστατα και η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι αρωγός στην προσπάθεια των startups, νομοθετώντας προς αυτή την κατεύθυνση, σπεύδει ωστόσο να υπογραμμίσει πως η ανάπτυξη του χώρου δεν είναι μόνο θέμα κράτους.

Ο πολύπειρος επιχειρηματίας και βαθύς γνώστης του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογίας εκτιμά πως εάν καταφέρουμε να έχουμε ένα ικανό αριθμό εταιρειών τεχνολογίας, τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα για ολόκληρη την οικονομία λόγω της υπεραξίας που προσδίδουν αλλά και των ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Οι ελληνικές… Σίλικον Βάλει

Όσον αφορά στα φιλόδοξα σχέδια για τις ελληνικές «Σίλικον Βάλει» (βλ. ΧΡΩΠΕΙ), παράγοντες του χώρου που συνομίλησε ο «ΟΤ» εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την χρησιμότητά τους. Σαφέστατα, όπως λένε είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας φυσικός χώρος που θα αναπτυχθούν συνέργειες και συνεργασίες.

Ωστόσο, στον σύγχρονο κόσμο όπου η καινοτομία μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε και η σύγχρονη τεχνολογία είναι διαθέσιμη παντού δεν θεωρούν πως είναι το στοιχείο που θα φέρει την… επανάσταση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Olympia Electronics και πρώην πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Δημήτρη Λακασά, το παιχνίδι πλέον παίζεται στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού. «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην 4η βιομηχανική επανάσταση είναι στο… brain. Φεύγουμε σταδιακά από την λογική των μεγάλων πάρκων καινοτομίας, αφού πλέον μπορεί κανείς να δουλέψει από παντού…», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δηλώνει μάλιστα πως στο σημείο αυτό οι Έλληνες πλεονεκτούμε αφού φαίνεται πως έχουμε τον προγραμματισμό στο… DNA μας.

Η ΧΡΩΠΕΙ και οι πρώην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ

Σε κάθε περίπτωση, δύο είναι τα project που φιλοδοξούν να αποτελέσουν κυψέλες καινοτομίας. Το πρώτο αφορά στην αξιοποίηση του πρώην ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, η οποία υπάρχουν σκέψεις να «ξεπαγώσει» μετά την αποτυχία της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το δεύτερο που φαίνεται πως μπαίνει στα σκαριά προς υλοποίηση είναι το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC που θα αναπτυχθεί στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).

Κατά την πρώτη φάση, θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από ισραηλινό fund.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024