Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες Θεσσαλίας: Αύριο η συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Αγρότες Θεσσαλίας: Αύριο η συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες και τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες παραγωγούς

Μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικές μέρες στην πλατεία Συντάγματος, οι αγρότες της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την θεομηνία Ντάνιελ και Ελίας, θα συναντηθούν αύριο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία των παραγωγών θα φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 το πρωί της Δευτέρας, αποτελούμενη από 15 άτομα. Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες, αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» λένε οι αγρότες – Ποια τα αιτήματα τους

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και εκείνο που αφορά τη Λίμνη Κάρλα, όπου πάνω από τα 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό. Οι Θεσσαλοί αγρότες ζητούν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστράγγιση των νερών, αλλά και λύση για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.

Ακόμη, οι Θεσσαλοί αγρότες αναφέρουν ότι «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μέχρι να βρεθούν λύσεις», ενώ υπογραμμίζουν ότι εκτός από τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Επιπλέον, θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, επαναφέροντας πάλι το αίτημα για λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, μείωση του κόστους παραγωγής, μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η πορεία των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου

Από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο Master Plan που του παρουσίασε πριν λίγες μέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας. Σε αυτό περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα.

Προβλέπεται ακόμη και η προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα.  Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχονται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.

Ως προς το αίτημα για την επίσπευση των αποζημιώσεων, ο Μητσοτάκης αναμένεται να πει πως ήδη έχουν ληφθεί σειρά μέτρων, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, ενώ όπως τονίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα δεκαήμερο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχουν και άλλα κονδύλια που θα διατεθούν για να επανέλθει η Θεσσαλία στην κατάσταση πριν τις καταστροφές.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ πάνω από ένα δισ. αφορούν τις αποζημιώσεις.

Τέλος, τη Δευτέρα, 1η Απριλίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό Πετρέλαιο, ύψους 41 εκατ. ευρώ. Όπως είχε αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, «από το 2025 η καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο θα γίνει μόνιμη και θα ακολουθηθεί νέα μέθοδος όπου το 50% δεν θα δίνεται αλλά το ποσό της επιστροφής θα συνδέεται με τη κατανάλωση κάθε αγρότη.»

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024