Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Αναχωρεί εντός 24ώρου το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο

Γάζα: Αναχωρεί εντός 24ώρου το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο

«Το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από την Λάρνακα» για τη Γάζα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από τη Λάρνακα για υλοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ στην Πάφο.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τον ανθρωπιστικό διάδρομο και το σχέδιο «Αμάλθεια», ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, τυγχάνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης. Σημείωσε ότι «είχαμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, που το παρουσίασα στη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι».

«Να σας αναφέρω ότι το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από την Λάρνακα, δεν μπορώ να πω την συγκεκριμένη ώρα για λόγους ασφάλειας, αντιλαμβάνεστε», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή, από τη μια, με τα κράτη που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία – είδατε και την σχετική ανακοίνωση – την ίδια στιγμή, χαίρομαι γιατί γινόμαστε αποδέκτες, μετά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηλεφωνημάτων από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή υπουργούς Εξωτερικών, για να μας εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε αυτή την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που γίνεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρεί άριστες σχέσεις στην περιοχή με όλα τα γειτονικά κράτη και προσπαθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.

«Θεωρώ ότι είναι μια εξέλιξη – σεμνά και ταπεινά πάντα – αυτό που λέμε ότι η χώρα μας, μπορεί, ναι, να αποτελέσει πυρήνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά θέλω να το επαναλάβω, πάντα σεμνά και ταπεινά», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κύπριος ΥΠΕΞ: Αισιοδοξία για την επιχείρηση «Αμάλθεια»

Αισιοδοξία ότι θα ενεργοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο η επιχείρηση «Αμάλθεια» για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εξέφρασε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κόμπος είπε ότι ο σχεδιασμός είναι για αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία ακόμα να ξεκαθαρίσουν. «Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στην ώρα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντάξει τα στοιχεία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια αισιοδοξία ότι το Σαββατοκύριακο θα γίνει η ενεργοποίηση».

Η άποψη, πρόσθεσε, είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά ο σκοπός είναι «να μην επηρεάσει η ταχύτητα την αποτελεσματικότητα, και να υπάρχει μια ισορροπία».

Σε ερώτηση για τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι Ισραηλινοί, σημείωσε ότι «πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί ένα περιστατικό, ο κόσμος λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, μπορεί να κινηθεί προς την βοήθεια».

«Μπορεί να υπάρξει κακόβουλη ενέργεια από κάποιους», ανέφερε, τονίζοντας πως «υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία, όποιος και αν πει ότι είναι εντάξει, δεν μπορούν να προβλεφθούν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου πρόσθεσε ότι δεν έχει κάποιος την ψευδαίσθηση πως μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.

«Υπάρχουν διάφορα ζητήματα, γι’ αυτό λέμε εμείς ότι το παράθυρο είναι αυτό το Σαββατοκύριακο, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, όπως οποιοδήποτε επεισόδιο, είτε στη Γάζα, είτε στο Ισραήλ, είτε στα σύνορα με το Λίβανο, το οποίο να προκαλέσει αναταραχή», όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024