Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Τζιμπουτί η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» - Άρχισαν οι προετοιμασίες και στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ»

Στο Τζιμπουτί η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» – Άρχισαν οι προετοιμασίες και στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ»

Από Δευτέρα αναλαμβάνει αποστολές το ελληνικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο Τζιμπουτί μέχρι και την Κυριακή 10 Μαρτίου, για ανεφοδιασμό θα βρίσκεται η ελληνική φρεγάτα «ΥΔΡΑ» που συμμετέχει στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Από εκεί και μετά η ελληνική φρεγάτα «θα συνεχίσει τις αποστολές συνοδείας – προστασίας στην περιοχή των επιχειρήσεων».

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από τη Δευτέρα 11 Μαρτίου το ελληνικό πλοίο θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα της επιχείρησης EUNAVFOR ΑΣΠΙΔΕΣ,  και θα πραγματοποιήσει την πρώτη της αποστολή.

Αμυντικός χαρακτήρας

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ, έχει καθαρά «αμυντικό χαρακτήρα» και στόχο την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», μία εκ των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ απέπλευσε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 26 Φεβρουαρίου.

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργού και αμέσως μετά επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια στο πλοίο, ο οποίος και μίλησε για μία επιχείρηση η οποία «εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί το ιταλικό αντιτορπιλικό Caio Duillio, που αποτελεί και πλοίο διοίκησης, η γαλλική φρεγάτα Languedoc και η γερμανική φρεγάτα Hessen.

Με την κατάσταση στην περιοχή να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη και διαρκώς επιδεινούμενη.

Ετοιμάζεται η φρεγάτα «ΨΑΡΑ»

Οι προετοιμασίες για την αποστολή της «ΥΔΡΑΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση από το Νίκο Δένδια τον περασμένο Δεκέμβριο.

Και έγινε μεγάλη συζήτηση για αυτό.

Αφού τα πλοία έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια υπηρεσίας και δεν έχουν αναβαθμιστεί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να υπογραμμίζει σε όλες του τις τοποθετήσεις ότι η φρεγάτα θα αναλάβει ρόλο ανάλογο των δυνατοτήτων της και θα αναχωρήσει με όλα τα μέσα αυτοπροστασίας της σε πλήρη λειτουργία.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε διάστημα περίπου 90 ημερών την φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα πρέπει να αντικατασταθεί – κατά το σύνηθες – και το πλοίο που θα πάρει τη σκυτάλη θα είναι η φρεγάτα «ΨΑΡΑ».

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο η επίσης φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, «ΨΑΡΑ» ήταν στις πρώτες επιλογές για να λάβει μέρος στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς αυτή και η «ΥΔΡΑ» κρίθηκαν ότι είναι τα δύο πλοία στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο οι προετοιμασίες στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς και η τοποθέτηση των απαιτούμενων πρόσθετων συστημάτων. Βελτιώσεις και σαφώς η απαιτούμενη μηχανολογική συντήρηση.

Να σημειωθεί ότι μετά από πρόταση του Δένδια στην ΕΕ, το Στρατηγείο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» έχει εγκατασταθεί στη Λάρισα και διοικητής έχει αναλάβει ο υποναύαρχος, πλέον, Βασίλης Γρυπάρης.

Μία κίνηση που έδωσε την ευκαιρία στην Αθήνα να επιλέξει το ευρωπαϊκό καπέλο και να αποφύγει – εντέχνως – την τελευταία στιγμή την επιχείρηση Prosperity Guardian.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου το ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας τόσο στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, όσο και σε κάθε στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024