Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
DBRS: Η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα φέρει νέες επενδύσεις

DBRS: Η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα φέρει νέες επενδύσεις

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα της Ελλάδα

Στο καθιερωμένο ραντεβού της με την ελληνική οικονομία η DBRS επιβεβαίωσε σήμερα την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ low με σταθερή προοπτική για την ελληνική οικονομία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανθεκτικότητα της ανάπτυξης, στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού παρά τα αυξημένη επιτόκια της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας.

Αξιοσημείωτο είναι το κεφάλαιο του διεθνούς οίκου αξιολόγησης το οποίο αναφέρεται ιδιαίτερο στον τραπεζικό κλάδο.

«Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας, ο οποίος, χάρη στη βελτίωση της πιστωτικής ποιότητας, είναι πλέον πιο ανθεκτικός από ό,τι στο παρελθόν. Οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, ρευστοποιημένες και έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους, με την υποστήριξη της αύξησης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου» αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Αναδιάρθρωση

Επιπλέον, η βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας μετά από μια βαθιά διαδικασία αναδιάρθρωσης και η μείωση του πιστωτικού κόστους σε συνάρτηση με τη βελτίωση του προφίλ κινδύνου ενίσχυσαν περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα.

Ο συνολικός δείκτης ακαθάριστων μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 7,9% το τρίτο τρίμηνο του 2023, μειωμένος κατά περισσότερο από 40 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωσή του τον Ιούνιο του 2017. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής (HAPS), το οποίο έχει επωφελήθηκε από δημόσια εγγύηση.

Δανεισμός

Την τελευταία δεκαετία, η αύξηση των δανείων ήταν υποτονική. Ωστόσο, η Morningstar DBRS σημειώνει ότι η αποτελεσματική διαχείριση και η κατανομή των κεφαλαίων RRF από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των ΜΕΔ που έχει σημειωθεί, τοποθετεί τις τράπεζες σε καλή θέση στο να αυξήσουν την παροχή πιστώσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η Ελλάδα θα λάβει δάνεια ύψους 17,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,7 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν μέσω ελληνικών τραπεζών. Μέχρι στιγμής μόνο 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευθεί σε επιχειρήσεις, αλλά είναι πιθανό να υπάρξει επιτάχυνση.

Προκλήσεις

Ωστόσο, βασική πρόκληση παραμένει η επίλυση των ιδιωτικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που μεταφέρθηκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και πλέον διαχειρίζονται οι εταιρείες εξυπηρέτησης πιστώσεων (ΚΠΣ). Ταυτόχρονα, η οικονομική επιβράδυνση και το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών και να οδηγήσουν σε νέες εισροές ΜΕΔ. Αυτοί οι παράγοντες ευθύνονται για την αρνητική ποιοτική προσαρμογή της Morningstar DBRS στην αξιολόγηση δομικών στοιχείων της Νομισματικής Πολιτικής και της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αποεπενδύσεις

Η υγεία του τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί, τονίζει η DBRS, επιτρέποντας στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να πραγματοποιήσει σημαντικές αποεπενδύσεις των μετοχών του σε ελληνικές τράπεζες.

Αυτό μειώνει τη σχέση μεταξύ των τραπεζών και του κράτους και μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιδιωτικών επενδυτών. Με την πάροδο του χρόνου, το τραπεζικό σύστημα σημείωσε βελτίωση στην κεφαλαιοποίηση, παρόλο που η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει αρνητικά επηρεασμένη από το υψηλό μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.

Η DBRS θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι περιορισμένοι αυτή τη στιγμή και νέα μακροπροληπτικά μέτρα με στόχο τη διατήρηση υγιών προτύπων δανεισμού, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου του δανείου σε αξία, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μπαρτζώκας στους παίκτες: «Ψηλά τα κεφάλια, έχουμε έναν ακόμα τίτλο να πάρουμε» (vid)

Η ομιλία του Γιώργου Μπαρτζώκα στους παίκτες μετά την ήττα από τη Ρεάλ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024