Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο εφιάλτης του Μπάιντεν στον δρόμο για την κάλπη - Η «αδέσμευτη» ψήφος και το μήνυμα της Σούπερ Τρίτης

Ο εφιάλτης του Μπάιντεν στον δρόμο για την κάλπη – Η «αδέσμευτη» ψήφος και το μήνυμα της Σούπερ Τρίτης

Τα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης δείχνουν ότι το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του Μπάιντεν εκτείνεται πέρα από τους Άραβες και τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους

Οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν. Ο Τζο Μπάιντεν, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να αντιμετωπίσει τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Παρά τα θετικά στοιχεία της θητείας του, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να κριθεί και για τα κακώς κείμενα. Ένα από αυτά είναι η υποστήριξη που παρείχε η κυβέρνηση του, στο Ισραήλ, σε ότι αφορά τον πόλεμο που γίνεται εδώ και πέντε μήνες στην Γάζα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Aljazeera, αυτό έχει προκαλέσει την ανάπτυξη του κινήματος των «uncommitted» μέσα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Το κίνημα αυτό αναπτύχθηκε από ακτιβιστές που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, ότι δηλαδή οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών δεν θα ανεχθούν την ξεκάθαρη υποστήριξη του Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η διάδοση του κινήματος μέσα στους κόλπους των Δημοκρατικών έχει αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον Μπάιντεν, πέραν των ανησυχιών για την προχωρημένη ηλικία του. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται, από ότι όλα δείχνουν, να αντιμετωπίσει τον Τραμπ με ένα κόμμα, το οποίο είναι «τραυματισμένο», αν όχι διχασμένο, λόγω των πολιτικών που έχει εφαρμόσει την τετραετία αυτή, η απερχόμενη κυβέρνηση.

Πολλές οι προκλήσεις για το Δημοκρατικό κόμμα

Αποκτά ισχύ το κίνημα των «αδέσμευτων»

Η ιδέα πίσω από το κίνημα των «αδέσμευτών» είναι απλή: Να ψηφιστεί η επιλογή «uncommitted», στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, αντί του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν.

Αν και ξεκίνησε δειλά δειλά από το Μίσιγκαν, το κίνημα αυτό ενισχύθηκε και απέκτησε παρουσία στις κάλπες των προκριματικών εκλογών της Σούπερ Τρίτης. Οι ακτιβιστές ήθελα να στείλουν ένα μήνυμα ότι οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών δεν θα ανεχθούν την ξεκάθαρη υποστήριξη του Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Και αυτό το μήνυμα φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 101.000 κάτοικοι του Μίσιγκαν ψήφισαν «αδέσμευτους» στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, δηλαδή περίπου το 13% των ψήφων. Αυτή την εβδομάδα, στη Σούπερ Τρίτη, στη Μινεσότα το 19% των προκριματικών ψήφων πήγε στο κίνημα των «αδεσμεύτων».

Αυτό έρχεται να προστεθεί σε παρόμοιες προσπάθειες σε πολιτείες της Σούπερ Τρίτης, όπως η Βόρεια Καρολίνα και η Μασαχουσέτη, να αποδοκιμάσουν τον Μπάιντεν στην κάλπη. Τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι 11 αντιπρόσωποι της Μινεσότα, μαζί με δύο από το Μίσιγκαν, θα εκπροσωπήσουν το κίνημα αυτό στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

Τι λένε οι αναλυτές για το κίνημα των αδέσμευτων

Αλλά οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε όλη την ιστορία, σύμφωνα με τον Arshad Hasan, στρατηγικό σύμβουλο των Δημοκρατικών. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο καλύτερος δείκτης της αυξανόμενης δύναμης του κινήματος είναι το είδος των ψηφοφόρων που επέλεξαν το «uncommitted».

Αποτελούνται από έναν ευρύ συνασπισμό, τόσο των Αράβων και των μουσουλμάνων Αμερικανών – ομάδες που επικαλύπτονται αλλά είναι διαφορετικές – όσο και άλλων φυλετικών μειονοτήτων και προοδευτικών.

«Το ζήτημα είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν την πτέρυγα των ακτιβιστών εντός του Δημοκρατικού Κόμματος», δήλωσε ο Hasan στο Al Jazeera. Αυτή η πτέρυγα λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη για να παρακινήσει άλλους να ψηφίσουν: «Αυτοί οι ακτιβιστές χρειάζονται χρόνο για να κινητοποιήσουν όλα τα δίκτυά τους και τις κοινότητές τους.»

«Έχει σημασία ότι αυτό είναι πραγματικά ένα οργανωμένο κίνημα σε ορισμένες πολιτείες και όχι απλώς ένα τυχαίο», είπε. Πρόσθεσε δε «Ο Μπάιντεν χρειάζεται ανθρώπους που να έχουν επιρροή στη βάση του.»

Ο Μπάιντεν αναμένεται να αντιμετωπίσει τον Τραμπ χωρίς οι Δημοκρατικοί να είναι ενωμένοι

Δύσκολα τα πράγματα για τον Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν είναι αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες στον αγώνα του για την επανεκλογή του. Σε μια δημοσκόπηση του Μαρτίου από τους New York Times και το Siena College ο Δημοκρατικός πρόεδρος βλέπει την πλάτη του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, με 43 προς 48%. Οι ειδικοί λένε ότι χρειάζεται κάθε ψήφο που μπορεί να συγκεντρώσει σε σημαντικές περιφέρειες μάχης, όπως το Μίσιγκαν και η Μινεσότα, όπου οι δύο υποψήφιοι μπορεί να έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους.

Αυτό κάνει τα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης ακόμη πιο εντυπωσιακά. Η Asma Mohammed, επικεφαλής διοργανώτρια της εκστρατείας «uncommitted» στη Μινεσότα, δήλωσε ότι η προσπάθεια ξεπέρασε τις προσδοκίες παρά τους λίγους πόρους και το περιορισμένο χρονικό πλαίσιο. Η ίδια ανέφερε στο Al Jazeera ότι είχε μόλις 20.000 δολάρια για να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους. «Είχαμε οκτώ ημέρες και μερικούς πραγματικά παθιασμένους ανθρώπους», εξήγησε. «Και νομίζω ότι μερικοί παθιασμένοι άνθρωποι έκαναν μεγάλη διαφορά.»

Ενώ οι διοργανωτές είχαν θέσει ως στόχο την προσέλκυση 5.000 «αδέσμευτων» ψήφων, έλαβαν εννέα φορές περισσότερες, καθώς πάνω από 45.000 ψηφοφόροι ψήφισαν την Τρίτη. Αλλά η Μοχάμεντ δήλωσε ότι αρνείται να ψηφίσει έναν πρόεδρο που υποστηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ, ο οποίος έχει προκαλέσει λιμό στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, αν και ο Μπάιντεν υποβάθμισε τους αριθμούς αυτούς.

Στη Μινεάπολη το μεγαλύτερο πρόβλημα

«Ως κάποιος που έχει οργανώσει τους Δημοκρατικούς για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου, κάνει τη δουλειά μου πιο δύσκολη όταν ο πρόεδρος χρησιμοποιεί ρητορική γενοκτονίας», είπε. Η Μοχάμεντ δήλωσε ότι και η ίδια αισθάνεται ενθαρρυμένη από την ποικιλομορφία των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν την ψήφο διαμαρτυρίας. Ο αριθμός των «αδέσμευτων» ψηφοφόρων στη Μινεσότα ξεπέρασε κατά πολύ το ποσοστό των μουσουλμάνων κατοίκων της πολιτείας – το οποίο κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός «μη δεσμευμένων» ψήφων προήλθε από την περιοχή της Μινεάπολης, η οποία έχει μεγάλο σομαλοαμερικανικό πληθυσμό. Ωστόσο, ο Μοχάμεντ επισήμανε ότι και οι κυρίως λευκές περιοχές εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη για το κίνημα των «μη δεσμευμένων». Η βόρεια κομητεία του Σεντ Λούις, για παράδειγμα, είναι κατά 92% λευκή και είδε το 15% των ψήφων των Δημοκρατικών στις προκριματικές εκλογές να πηγαίνουν στους «μη δεσμευμένους».

O Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα μέσα στο κόμμα

Τα προβλήματα στο Μίσιγκαν

Τα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης χειροκροτήθηκαν στην κοντινή πολιτεία του Μίσιγκαν, ένα άλλο βασικό πεδίο μάχης στην προεδρική κούρσα. Η πολιτεία συχνά πιστώνεται ως η γενέτειρα της ψήφου διαμαρτυρίας του 2024. Ο Abdullah Hammoud, δήμαρχος του Dearborn του Μίσιγκαν, πανηγύρισε τα αποτελέσματα της Super Tuesday στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το κίνημα υπέρ της ειρήνης/ υπέρ της δικαιοσύνης/ υπέρ της δημοκρατίας αναπτύσσεται και προκαλεί κύματα», έγραψε.

Επισήμανε όχι μόνο τα αποτελέσματα της Μινεσότα, αλλά και τα υψηλά περιθώρια σε πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα, όπου το 12% των ψηφοφόρων επέλεξε «καμία προτίμηση». Στη Μασαχουσέτη, εν τω μεταξύ, πάνω από το εννέα τοις εκατό των ψηφοφόρων των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών επέλεξαν «μη δεσμευμένοι».

Όμως πολλοί στο Μίσιγκαν δίσταζαν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε εξωτερικές κούρσες. Οι προκριματικές εκλογές του Φεβρουαρίου στο Μίσιγκαν, υποστήριξαν, προσέφεραν μια μοναδική ευκαιρία, δεδομένου του μεγάλου αραβικού και μουσουλμανικού πληθυσμού της πολιτείας και του ισχυρού ιστορικού πολιτικής οργάνωσης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού φόρουμ λίγο μετά την ψηφοφορία στο Μίσιγκαν, ο πρώην υπάλληλος του Κογκρέσου Abbas Alawieh προειδοποίησε κατά της αφήγησης ότι μια ισχνή επίδοση σε μελλοντικές κούρσες θα μπορούσε να απαξιώσει το κίνημα των «αδέσμευτων».

«Πρέπει να διατηρήσουμε την εστίαση στο Μίσιγκαν, επειδή η προσπάθεια εδώ ήταν μοναδική και επειδή το Μίσιγκαν είναι μια πολιτεία-κλειδί στην οποία ο Μπάιντεν πρέπει να συνεχίσει να δίνει προσοχή», δήλωσε ο Alawieh.

Η αντίδραση της βάσης των Δημοκρατικών

Οι προκριματικές εκλογές που έγιναν στο πλαίσιο της Σούπερ Τρίτης, διέλυσε γρήγορα τις ανησυχίες ότι το κίνημα των «αδέσμευτων», ήταν κάτι προσωρινό. Ο Hassan Abdel Salam, καθηγητής που μελετά το ισλαμικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, παρακολουθούσε τις εκλογές μαζί με φίλους του στη Μινεάπολη.

«Σίγουρα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, παρά το γεγονός ότι δούλεψα για να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Αμπντέλ Σαλάμ. Πρόσθεσε δε ότι «Δεν ήξερα ότι θα μπορούσαμε ουσιαστικά να επηρεάσουμε τη βάση των Δημοκρατικών με τόσο σημαντικό τρόπο.»

Ο Abdel Salam είναι επίσης μεταξύ των ηγετών της καμπάνιας «Abandon Biden», ενός κινήματος που πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από το «uncommitted». Τα μέλη του δεν αρνούνται μόνο να υποστηρίξουν τον Μπάιντεν στις προκριματικές, αλλά και στις γενικές εκλογές.

Ακόμη, δήλωσε στο Al Jazeera, ότι οι ηγέτες της ομάδας συζητούν ακόμη ποιον θα υποστηρίξουν στις γενικές εκλογές, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ένας τρίτος υποψήφιος. Το μέλος των εργατικών συνδικάτων στη Μινεσότα και «αδέσμευτος» ψηφοφόρος, Μπεν Κάσγουελ, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν έχει ακόμη δρόμο για να κερδίσει πίσω την ψήφο του, υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει την προσέγγισή του στον πόλεμο του Ισραήλ.

Τέλος, ο Χασάν πιστεύει ότι ο Μπάιντεν μπορεί να νικήσει, ακόμη και αν αποξενώσει τμήματα ψηφοφόρων με την πολιτική του για το Ισραήλ. Αλλά προειδοποίησε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να αναγνωρίσει την αλλαγή του πολιτικού τοπίου που έφερε στο φως η εκστρατεία των «αδέσμευτων».

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024