Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρία «φάρμακα» για τον θεσσαλικό κάμπο

Τρία «φάρμακα» για τον θεσσαλικό κάμπο

Το ολλανδικό masterplan παρουσιάστηκε στο Μαξίμου - Τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις και τα κόστη, ενώ ακολουθεί διαβούλευση με τους φορείς και τους αγρότες

Μερικές εκατοντάδες σελίδες με βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, χρονοδιαγράμματα που κρίνονται ως «επείγοντα» και άλλα που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 2030, καθώς και κοστολόγια, παρέλαβε το Μαξίμου από την ολλανδική HVA International, η οποία ανέλαβε το masterplan ανασυγκρότησης και αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλίας.

Η κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της έναν ογκώδη οδικό χάρτη – μια πρόκληση διαχείρισης και διυπουργικού συντονισμού, όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές.

Στο masterplan εξετάζεται ξεχωριστά κάθε περιοχή από την Καρδίτσα και τη Λάρισα έως τη λίμνη Κάρλα αλλά με «συνδεόμενα» μεταξύ τους σχέδια

Την παράδοση του σχεδίου από τους ειδικούς για τον διαλυμένο από την κακοκαιρία «Daniel» θεσσαλικό κάμπο διαδέχεται πλέον η επεξεργασία των προτάσεων αλλά και κάθε δαπάνης ξεχωριστά από κάθε υπουργείο, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση είναι σημαντικό ζητούμενο.

Εξού και στην κλειστή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη διοίκηση της εταιρείας και τους συνεργάτες του στο Μαξίμου συμμετείχαν οι συναρμόδιοι για τα προβλήματα της Θεσσαλίας υπουργοί και υφυπουργοί, όπως οι Χρήστος Σταϊκούρας και Νίκος Ταχιάος (Υποδομών), Λευτέρης Αυγενάκης (Αγροτικής Ανάπτυξης), Θεόδωρος Σκυλακάκης (Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Θεόδωρος Λιβάνιος (Εσωτερικών), Βασίλης Κικίλιας και Χρήστος Τριαντόπουλος (Κλιματικής Κρίσης).

Στελέχη της ολλανδικής HVA μιλούν για «εφαρμόσιμες λύσεις» σε ό,τι αφορά τη θωράκιση της Θεσσαλίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, το masterplan χωρίζεται σε τρεις κεντρικούς άξονες.

Πρώτον, τα μικρά ή μεγαλύτερα τεχνικά έργα με ενίσχυσή τους ή και νέες κατασκευές, όπως αναχώματα και τάφροι ανάσχεσης, φράγματα, διαπλάτυνση της κοίτης ποταμών κ.ά.

Δεύτερον, ό,τι έχει να κάνει με το νερό, δηλαδή την αντιμετώπιση της λειψυδρίας (εξού και η σημασία των φραγμάτων), την αποτελεσματικότερη άρδευση καθώς και την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Τρίτον, την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία ως τους κλάδους της οικονομίας που επηρεάστηκαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Στελέχη της ολλανδικής HVA μιλούν για «εφαρμόσιμες λύσεις» σε ό,τι αφορά τη θωράκιση της Θεσσαλίας

Επίπεδα ασφάλειας

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πλημμυρών, οι ερευνητές της ολλανδικής εταιρείας επισημαίνουν τη σημασία υιοθέτησης ενός πρωτοκόλλου τριών σημείων – επιπέδων ασφάλειας: «πρόληψη, διεπιστημονική διακυβέρνηση και βελτιωμένη έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων».

Για το πρώτο επίπεδο ασφάλειας, όπως λένε οι πληροφορίες, εξετάστηκαν συγκεκριμένες δράσεις, ήπιες και πιο δραστικές: από εκπαιδευτικές δράσεις έως δημιουργία οργανωμένων ζωνών διαφυγής σε περίπτωση πλημμύρας και ενεργοποίηση προσυμφωνημένων πρωτοκόλλων αντίδρασης και έγκαιρης προειδοποίησης.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο masterplan εξετάζεται ξεχωριστά κάθε περιοχή – από την Καρδίτσα και τη Λάρισα έως τη λίμνη Κάρλα – αλλά με «συνδεόμενα» μεταξύ τους σχέδια: «Μιλάμε για μια μακρά αλυσίδα παρεμβάσεων ώστε να υπάρχει τελικά ενιαία λύση».

Πρώτες συζητήσεις για σημεία – προτάσεις των ειδικών αναμένονται στη διπλή σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου στις 11 Μαρτίου τόσο με τους θεσσαλούς παραγωγούς όσο και με τους θεσμικούς φορείς, ενώ μετά την επεξεργασία των προτάσεων από τα υπουργεία θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους συναρμόδιους της Θεσσαλίας (Περιφέρεια, δήμοι κ.λπ.).

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024