Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Οι αμφιβολίες της Επιστημονικής Υπηρεσίας για τα ιδιωτικά ΑΕΙ - «Δικαιώνονται οι θέσεις μας», λέει το ΠΑΣΟΚ

Βουλή: Οι αμφιβολίες της Επιστημονικής Υπηρεσίας για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – «Δικαιώνονται οι θέσεις μας», λέει το ΠΑΣΟΚ

Τι επισημαίνει στη γνωμοδότησή της για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής - «Δικαιώνει απόλυτα όλες τις θέσεις κριτικής μας», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Αμφιβολίες για το εάν οι προβλέψεις του άρθρου 16 του Συντάγματος μπορούν να παρακαμφθούν μέσω της ερμηνευτικής αναγωγής στο ενωσιακό δίκαιο -άποψη με βάση την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια»- διατύπωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Στη γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως «δεν μπορεί να γίνει δεκτό, κατά το παρόν στάδιο εξέλιξης του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι, υπό τη σκέπη της θεμελιώδους ελευθερίας εγκατάστασης, συνάγεται γενικό δικαίωμα εγκατάστασης αλλοδαπών πανεπιστημίων στην Ελληνική επικράτεια προς παροχή τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης».  Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ανώτατη εκπαίδευση ανήκει, κατ’ αρμοδιότητα, στα κράτη-μέλη της Ένωσης.

«Έχουμε επισημάνει σε κάθε τόνο τις ενστάσεις μας για τη μη διασφάλιση του κερδοσκοπικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου»

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο λόγος θα περάσει πλέον, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, στη Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν έχουν απασχολήσει μέχρι στιγμής τα ελληνικά δικαστήρια ή το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Υπό το φως των ρυθμίσεων του Συντάγματος, της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 3457/1998 και λοιπές), του γεγονότος ότι η ανώτατη εκπαίδευση ανήκει, κατ’ αρμοδιότητα, στα κράτη μέλη της Ένωσης, της νεότερης νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή αναλύεται ανωτέρω σε σχέση προς την ελληνική έννομη τάξη, και της ερμηνείας του Συντάγματος νοούμενης ως αντικειμενικής, το ζήτημα θα κριθεί, όπως μπορεί σχεδόν μετά βεβαιότητας να υποτεθεί, από την ελληνική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι τα ζητήματα που μπορούν να τεθούν από την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν έχουν απασχολήσει, υπό τη συγκεκριμένη μορφή τους, τη δικαιοσύνη, εθνική και ενωσιακή», σημειώνεται -μεταξύ άλλων- από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

ΠΑΣΟΚ: Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής δικαιώνει απόλυτα όλες τις θέσεις κριτικής μας

Με αφορμή τη γνωμοδότηση επί της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Παραστατίδης τόνισε ότι οι θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη δικαιώνονται.

«Έχουμε επισημάνει σε κάθε τόνο τις ενστάσεις μας για τη μη διασφάλιση του κερδοσκοπικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής δικαιώνει απόλυτα όλες τις θέσεις κριτικής μας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τα fake μη κερδοσκοπικά παραρτήματα», υποστήριξε ο Στέφανος Παραστατίδης.

Ακολούθως υπογράμμισε τρία σημεία όπου παραθέτει τις θέσεις τις επιστημονικής επιτροπής και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπως και τα συμπεράσματά του.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής:

«1. Τι υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ: Είναι εμπαιγμός το σχήμα κερδοσκοπικό μητρικό ίδρυμα «μη κερδοσκοπικό» παράρτημα. Πρόκειται για καμουφλαρισμένη κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Τι αναφέρει η επιστημονική υπηρεσία: Επομένως, στην περίπτωση κατά την οποία το παράρτημα καταβάλλει αντάλλαγμα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής συμφωνίας ή άλλης αντίστοιχης συμφωνίας, και δεδομένου ότι το αντικείμενο της εκπαιδευτικής συμφωνίας αποτελεί ουσιώδες τμήμα της παρεχόμενης από το παράρτημα ανώτατης εκπαίδευσης, το μητρικό κερδοσκοπικό ίδρυμα θα μπορεί να θεωρηθεί ότι ασκεί κερδοσκοπική εκπαιδευτική δραστηριότητα στο πλαίσιο της παρεχόμενης στην Ελλάδα ανώτατης εκπαίδευσης.

Συμπέρασμα: Έχουμε κατ’ ουσία άσκηση κερδοσκοπικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας από το μητρικό ίδρυμα, καθώς θα  εισπράττει ανταλλάγματα (royalties) στο πλαίσιο συμφωνίας franchise με το παράρτημα.

2. Τι υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ: Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει κανόνες αποφυγής έμμεσης διανομής κέρδους και νόθευσης του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του παραρτήματος .

Τι αναφέρει η επιστημονική υπηρεσία: Περαιτέρω, και ανεξαρτήτως τούτου, δεν καθορίζονται κανόνες τεκμηρίωσης των συναλλαγών του παραρτήματος, προς αποκλεισμό τυχόν έμμεσης αποκόμισης κέρδους, ούτε ρυθμίζεται η περίπτωση απόδοσης του προϊόντος της εκκαθάρισης της περιουσίας του παραρτήματος στους μετέχοντες σε αυτό σε περίπτωση λύσης.

Συμπέρασμα: Πλήρης επιβεβαίωση της άποψης μας.

Επιπρόσθετα, και οι δύο ανωτέρω περιπτώσεις είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και στο Ενωσιακό Δίκαιο ταυτόχρονα! Το ΔΕΕ, μεταξύ άλλων κρίνει ότι, σε περίπτωση που οικονομική δραστηριότητα επιφυλάσσεται μόνο σε ιδιωτικούς φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βάσει της φύσης των οικείων υπηρεσιών ως κοινωνικού συμφέροντος, επιβάλλεται ο αποκλεισμός έμμεσης αποκόμισης κέρδους και η επανεπένδυση του οφέλους στους εκπαιδευτικούς σκοπούς (απόφαση της 14ης Ιουλίου 2022, Asociación Estatal de Entidades de Servicios de Atención a Domicilio (ASADE) κατά Consejería de Igualdad y Políticas Inclusivas, C 436/20, βλ. ιδίως σκ. 90, 92 και 95)).

3. Τι υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ: Παράρτημα υπό τη μορφή μη συμμετοχής του μητρικού ιδρύματος στην διοίκηση και το κεφάλαιό του είναι fake παράρτημα και πρακτικά επιτρέπει Έλληνα ιδιώτη να ανοίξει ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Τι αναφέρει η επιστημονική υπηρεσία: Στην περίπτωση μόνης της εκπαιδευτικής συμφωνίας, χωρίς οποιαδήποτε οργανική (έστω μερική) σχέση του μητρικού ιδρύματος με το ημεδαπό νομικό πρόσωπο, το τελευταίο θα ανήκει καθ’ ολοκληρία στους ιδρυτές/μετέχοντες στο κεφάλαιό του, και δεν θα μπορεί να θεωρηθεί ούτε υποκατάστημα ούτε θυγατρική του πρώτου.

Συμπέρασμα: Ό,τι λέμε κι εμείς».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024