Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: «Τραγική αλλαγή στην Ελλάδα η ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου»

Φάμελλος: «Τραγική αλλαγή στην Ελλάδα η ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου»

«Το σχέδιο είναι δώσουν στους ιδιοκτήτες των κολεγίων δυνατότητα να βγάλουν περισσότερα λεφτά εις βάρος των παιδιών - Δεν έχει να κάνει με ισοτιμία» λέει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Ίσως μια τραγική αλλαγή στην Ελλάδα» χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, την ώρα που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Δεν υπάρχει καμία διάθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την παιδεία – Αντιθέτως διαρκώς την υποβαθμίζει, με σχέδιο»

«Νομίζω έχει κριθεί ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Δηλαδή δεν χρειάζεται κάτι άλλο παραπάνω από την απλή λογική. Το Σύνταγμα λέει ότι απαγορεύεται να υπάρχουν πανεπιστήμια από ιδιώτες και ότι υποχρεωτικά αποκλειστικά μάλιστα είναι μόνο νομικά» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ερωτώμενος εάν ψηφίσει την αναθεώρηση απάντησε αρνητικά και υπογράμμισε: «Εμείς θέλουμε το Πανεπιστήμιο να είναι η δυνατότητα του κάθε νέου και της κάθε νέας να έχει προοπτική στη ζωή του. Η κυβέρνηση έχει δυστυχώς οδηγήσει την ελληνική ανώτατη παιδεία σε μια κατάσταση που πολλά παιδιά οδηγούνται».

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα επιχείρημα το οποίο θεωρώ ότι είναι αρκετά εύληπτο στην κοινωνία που λέει γιατί να πηγαίνουν τα παιδιά μας να πληρώνουν στο εξωτερικό και να μένουν εδώ. Εγώ ρωτάω γιατί κόπηκαν 41.000 θέσεις με την ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ελληνικά πανεπιστήμια τα τρία τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει καμία διάθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την παιδεία. Καμία. Αντιθέτως την υποβαθμίζει συνέχεια».

«Δεν βάζει ένα πλαίσιο»

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «το μόνο σχέδιο που έχουν εδώ και πέντε χρόνια και δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται και από τον κ. Πιερρακάκη, είναι να δώσουν στους ιδιοκτήτες των κολεγίων τη δυνατότητα να βγάλουν περισσότερα λεφτά εις βάρος των παιδιών. Είναι μόνο αυτό. Δεν έχει να κάνει καθόλου με πρόοδο, καθόλου με παιδεία, καθόλου με ισοτιμία, το ανάποδο» λέει τονίζοντας ότι «δεν βάζει ένα πλαίσιο».

Ακολούθως ο κ. Φάμελος σημείωσε: «Αν κάποιος έκλεινε τη συζήτηση για την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση που είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση και έλεγε ελάτε να κάνουμε ένα θεσμικό πλαίσιο για την πιστοποίηση, τον έλεγχο σπουδών, τον έλεγχο εισαγωγής και τον έλεγχο επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων, εμείς θα τη δεχόμασταν, αλλά μιλάμε για τα κολέγια. Δεν μιλάμε για τα πανεπιστήμια. Είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις».

«Δεν κάνει η κυβέρνηση ούτε καν έστω αυτή τη μικρή μεταρρύθμιση, που είναι η πιστοποίηση και η οργάνωση της λειτουργίας των κολεγίων, όπου δυστυχώς υπάρχουν κολέγια στον όροφο που τώρα θέλουν να τα κάνουν πανεπιστήμια. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα Έχουμε μια πληθώρα προβλημάτων με τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία πλέον είναι από πάρα πολλές πηγές, αν θέλετε μόρφωσης» συμπλήρωσε.

«Εγώ λοιπόν λέω ότι πράγματι μια μεταρρύθμιση που χρειαζόταν να συζητήσουμε είναι για τα πνευματικά δικαιώματα. Μια άλλη που έπρεπε είναι για την αυστηρή πιστοποίηση και τον έλεγχο των κολεγίων. Δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως δυστυχώς υποβαθμίζει και την έρευνα, άρα υποβαθμίζει το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας» ανέφερε.

Ερωτηθείς για την κατάσταση σήμερα στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση την υποβαθμίζει με σχέδιο. Σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, χρηματοδότησης υποδομών και φοιτητικής μέριμνας. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί, έρχεται και λέει γιατί να μην κάνουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια για να πηγαίνουν τα παιδιά και να μην πηγαίνουν».

«Συγχωρέστε με για το παράδειγμα στην Κύπρο, στη Βουλγαρία απλά για να είμαστε κατανοητοί και εδώ, πολύ απλά για ποιο λόγο έκοψε αυτό που σας είπα 40 χιλιάδες θέσεις με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, άρα στέρησε τη δυνατότητα των νέων να πηγαίνουν σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα κατήργησε 37 πανεπιστημιακά τμήματα με απόφαση του 2020 με νόμο δικό της δηλαδή έρχεται τώρα και κλείνει σχολές 37 σχολές. Είναι τεράστιο νούμερο. Μειώνει τους εισακτέους για να πεις τους νέους και τις νέες που ψάχνουν προοπτική. Θα σας κάνω ένα κολέγιο ανώτατο ίδρυμα για να μείνετε και ας παραβιάσω και το Σύνταγμα, το οποίο λέει αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου» κατέληξε.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024