Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γενιά των μεγάλων δημιουργών: «Ένα παλιό ζεϊμπέκικο» του Δήμου Μούτση

Η γενιά των μεγάλων δημιουργών: «Ένα παλιό ζεϊμπέκικο» του Δήμου Μούτση

Ο Δήμος Μούτσης, που «έφυγε» σε ηλικία 86 ετών, ήταν, πολύ απλά, ένας άνθρωπος από αυτούς που έφτιαξαν το ηχητικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας.

Τραγουδιστής, συνθέτης, τραγουδοποιός και πιανίστας. Ο Δήμος Μούτσης ανήκε στη γενιά των μεγάλων δημιουργών. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών αφήνοντας πίσω το πλούσιο έργο του: σπουδαία τραγούδια, τα οποία έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Μανώλης Μητσιάς, η Δήμητρα Γαλάνη, πολλοί άλλοι.

Ξεχωριστό κεφάλαιο

Ασυμβίβαστος, πρωτοποριακός, ευαίσθητος, διεισδυτικός, βαθιά ποιητικός και πολιτικός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, δημιουργώντας το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο στην ελληνική μουσική.

Η καλλιτεχνική διαδρομή του ξεκίνησε το 1967 και στην πορεία των χρόνων αποδείχθηκε πως υπήρξε βαθύς γνώστης του λαϊκού τραγουδιού.

«Ένα παλιό ζεϊμπέκικο»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην πολύχρονη πορεία του το τραγούδι «Ένα παλιό ζεϊμπέκικο» που κυκλοφόρησε το μακρινό 1976 σε μουσική του Δήμου Μούτση, στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και την καταπληκτική ερμηνεία της Χαρούλας Αλεξίου.

Ο Δήμος Μούτσης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1938 και άρχισε να σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών από την ηλικία των 7 ετών. Σε ηλικία 20 – 21 ετών τελείωσε τις μουσικές του σπουδές κερδίζοντας και το πρώτο βραβείο ως σολίστ στο βιολί. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60 γνώρισε τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι.

Το πρώτο τραγούδι του Δήμου Μούτση ήταν το «Βρέχει ο Θεός» με ερμηνευτή τον Σταμάτη Κόκοτα. Η συνεργασία Γκάτσου και Μούτση συνεχίστηκε με τραγούδια όπως «Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πειραιώτισσα» με τον ίδιο ερμηνευτή, «Σ΄ έβλεπα στα μάτια» με την Βίκυ Μοσχολιού.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024