Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
TikTok: Βουλευτές προωθούν νομοσχέδιο για απαγόρευσή του

TikTok: Βουλευτές προωθούν νομοσχέδιο για απαγόρευσή του

Περισσότεροι από από δώδεκα νομοθέτες εισηγούνται το μέτρο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε αρχική ψηφοφορία την Πέμπτη

Είκοσι Αμερικανοί βουλευτές, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ανακοίνωσαν σήμερα (6/3) ότι θέλουν να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ το TikTok, εφόσον δεν διακόψει τους δεσμούς του με τη μητρική εταιρεία ByteDance και, γενικότερα, με την Κίνα.

Η διακομματική ομάδα Αμερικανών νομοθετών εισήγαγε την χθες νομοθεσία για να δώσει στην κινεζική ByteDance περίπου έξι μήνες για να εκποιήσει το TikTok ή να αντιμετωπίσει απαγόρευση στις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την κινεζική ιδιοκτησία της.

Το TikTok χρησιμοποιείται από περισσότερους από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το νομοσχέδιο είναι η πρώτη σημαντική νομοθετική κίνηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης ή του εξαναγκασμού της ByteDance να εκποιήσει τη δημοφιλή εφαρμογή, αφού η νομοθεσία της Γερουσίας για την απαγόρευσή της έμεινε στάσιμη στο Κογκρέσο πέρυσι λόγω των ισχυρών πιέσεων του TikTok.

Μεθαύριο η ψηφοφορία για το TikTok

Ο Μάικ Γκάλαχερ -ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της ειδικής επιτροπής Κίνας της Βουλής των Αντιπροσώπων- και ο εκπρόσωπος Ράτζα Κρισναμοόρθι των Δημοκρατικών είναι μεταξύ των περισσότερων από δώδεκα νομοθέτες που εισηγούνται το μέτρο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε αρχική ψηφοφορία μεθαύριο.

«Αυτό είναι το μήνυμά μου προς την TikTok: ΄΄χωρίστε΄΄ με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ή χάστε την πρόσβαση στους Αμερικανούς χρήστες σας. Ο κυριότερος αντίπαλος της Αμερικής δεν έχει καμία δουλειά να ελέγχει μια κυρίαρχη πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε ο Γκάλαχερ.

Η αντίδραση της TikTok

Το νομοσχέδιο θα έδινε στην ByteDance 165 ημέρες για να εκποιήσει το TikTok, το οποίο χρησιμοποιείται από περισσότερους από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς ή θα καθιστούσε παράνομο για τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και άλλων να προσφέρουν το TikTok ή να παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων σε εφαρμογές που ελέγχονται από την ByteDance, μετέδωσε το Reuters.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν θα επιτρέπει οποιαδήποτε επιβολή κατά μεμονωμένων χρηστών μιας επηρεαζόμενης εφαρμογής. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια απόλυτη απαγόρευση του TikTok, όσο κι αν οι συντάκτες προσπαθούν να το συγκαλύψουν» υποστήριξε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Ευπρόσδεκτο βήμα το νομοσχέδιο για το TikTok»

«Αυτή η νομοθεσία θα καταπατήσει τα δικαιώματα της πρώτης τροπολογίας 170 εκατομμυρίων Αμερικανών και θα στερήσει από 5 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις μια πλατφόρμα στην οποία βασίζονται για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ByteDance.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σημαντικό και ευπρόσδεκτο βήμα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο «για να ενισχύσει περαιτέρω τη νομοθεσία αυτή και να τη θέσει στην ισχυρότερη δυνατή νομική βάση».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024