Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενίσχυση των δεσμών Μαρόκου - GCC

Ενίσχυση των δεσμών Μαρόκου – GCC

Μια διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ αδελφών κρατών

Η εταιρική σχέση μεταξύ Μαρόκου και Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) αντανακλά τους στενούς αδελφικούς δεσμούς, τον συντονισμό και την αλληλεγγύη μεταξύ του βασιλιά του Μαρόκου και των ηγετών των κρατών του Κόλπου. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ στις 3 Μαρτίου 2024, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του GCC επιβεβαίωσαν τις σταθερές θέσεις και αποφάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου του υπέρ της μαροκινής ταυτότητας της Σαχάρας και της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας στο Βασίλειο του Μαρόκου, καθώς και υπέρ της πλήρους εθνικής κυριαρχίας του Μαρόκου στη Σαχάρα του.

Οι σταθερές αυτές θέσεις, υπέρ και της πρωτοβουλίας για αυτονομία ως τη μόνη λύση στη διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα, στο πλαίσιο της κυριαρχίας και της εθνικής και εδαφικής ακεραιότητας του Βασιλείου του Μαρόκου, επανεπιβεβαιώθηκαν στο τέλος της κοινής συνόδου εργασίας, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή στην έδρα της Γενικής Γραμματείας του GCC στη σαουδαραβική πρωτεύουσα Ριάντ, με συμμετέχοντες τον υπουργό Εξωτερικών, Αφρικανικής Συνεργασίας και Μαροκινών του εξωτερικού, Νάσερ Μπουρίτα, και τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του GCC.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο ΓΓ του GCC, κ. Τζάζεμ Μοχάμεντ Αλμπουντάιουι, χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τις αφρικανικές χώρες που βρέχονται από τον Ατλαντικό, μια πρωτοβουλία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ προς όφελος των κρατών του Σαχέλ, η οποία θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των τελευταίων και των παράκτιων κρατών του Ατλαντικού. Aνακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλικής ομιλίας επ’ευκαιρία της 48ης επετείου της Πράσινης Πορείας (6 Νοεμβρίου 2023) και στόχος της είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των χωρών του Σαχέλ στον Ατλαντικό, με απώτερο σκοπό την ευημερία της αφρικανικής ηπείrου μέσα από την πραγμάτωση της συνεργασίας Νότου-Νότου, με βάση μια win-win εταιρική σχέση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε, επίσης, η ευκαιρία για ανασκόπηση των επιτευγμάτων της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ του Μαρόκου και των χωρών του GCC, καθώς και για τη διερεύνηση τρόπων περαιτέρω ενίσχυσής της ώστε να ανταποκριθεί στις κοινές προσδοκίες και φιλοδοξίες. Tο Μαρόκο και η Γενική Γραμματεία του GCC συνήψαν μάλιστα σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας τους. Η συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης, εκφράζει την επιθυμία των δύο μερών να εδραιώσουν τους δεσμούς τους σε διάφορους πολιτιστικούς και πολιτισμικούς τομείς.

Τέλος, αυτή η συνάντηση υψηλού επιπέδου ήταν και μια ευκαιρία συντονισμού των θέσεων σε περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την επίτευξη βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την προστασία του παλαιστινιακού λαού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Μαρόκο εξέφρασε την έντονη καταδίκη και αγανάκτησή του για την επίθεση εναντίον παλαιστινίων αμάχων ενόσω ανέμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καταδικάζοντας απερίφραστα τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ζητώντας να διενεργηθεί ανεξάρτητη και διαφανής έρευνα για τα εν λόγω γεγονότα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024