Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών μετά το ψήφισμα 1 εκατ. πολιτών
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει την κυβέρνηση για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όπως ζητεί το ψήφισμα της Μ. Καρυστιανού που στηρίζουν πάνω από 1 εκατ. πολίτες
Την κατάθεση νομοσχεδίου για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, ζητά από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία τους 1 εκατομμυρίου και πλέον πολιτών που στηρίζουν το σχετικό ψήφισμα των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών».
Όπως επισημαίνει ο Βασίλης Κόκκαλης, «το ψήφισμα των πολιτών επανέφερε στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας, που αφορά στο αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2019, και ειδικότερα στο άρθρο 73 παρ. 6, δυνάμει του οποίου εισήχθη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας και η δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή».
«Το ψήφισμα που αφορά στη διερεύνηση ποινικής ευθύνης υπουργών, καθιστά επιτακτική την νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφιση του αναγκαίου εφαρμοστικού νόμου»
«Στις 3 Δεκεμβρίου 2022, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σχετική ερώτηση, για την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου και ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απήντησε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα εισαχθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν την έχει εισαγάγει», υπογραμμίζει ο κ. Κόκκαλης.
«Στην παρούσα συγκυρία το ψήφισμα που αφορά στη διερεύνηση ποινικής ευθύνης υπουργών, καθιστά επιτακτική τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφιση του αναγκαίου εφαρμοστικού νόμου, ώστε να εφαρμοστεί στην περίπτωση των Τεμπών», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στιγμιότυπο από τον τόπο που σημειώθηκε η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών
Μπορούν οι υπογραφές του ψηφίσματος να «αγγίξουν» υπουργούς;
Σημειώνεται ότι μιλώντας στο MEGA η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, εξήγησε ποιο είναι το νομικό αποτέλεσμα που παράγεται από τις υπογραφές που συγκεντρώνονται για την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.
«Δυστυχώς στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται κάτι βάσει του οποίου μπορεί να παραπεμφθούν οι υπουργοί, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η συλλογή υπογραφών στο δικό μας Σύνταγμα προβλέπεται μόνο προκειμένου να προταθεί προς τη Βουλή η ψήφιση ενός νόμου. Το πρόβλημα εν προκειμένω δεν το έχει ο νόμος, αλλά το ίδιο το Σύνταγμα», επισήμανε.
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, θεσμικά δεν προκύπτει ούτε η υποχρέωση να έρθει το ζήτημα στη Βουλή προς συζήτηση. Επομένως, η συγκέντρωση υπογραφών είναι ένα εργαλείο για να ασκηθεί πολιτική πίεση.
Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Νάξος: Δωρεάν κυκλική συγκοινωνία από τα περιφερειακά πάρκινγκ της Χώρας προς το Λιμάνι
- «Όχι» της εισαγγελέως σε διακοπή ή αναβολή της δίκης για τα Τέμπη
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Η μπουνιά του Μολίνα στον Ρόδι που δεν είδε κανείς μετά το τέλος του τελικού (vid)
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
- Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες στο Δήμο Αθηναίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442