Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συμπερίληψη, ενδυνάμωση και ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα

Συμπερίληψη, ενδυνάμωση και ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα

Η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Ελένη Δρακοπούλου, αναλύει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ίσες ευκαιρίες και η συμπεριληπτική κουλτούρα στην επαγγελματική ευημερία των εργαζομένων και στην ανάπτυξη των εταιρειών.

Δυναμική και δραστήρια, η Ελένη Δρακόπουλου, μέσα από τη θέση της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, προωθεί ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών που αντανακλά την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας. Η ίδια μιλάει στο ΒΗΜagazino για τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο και για την πίστη της σε έναν καλύτερο κόσμο μέσα από ένα περιβάλλον που εκφράζει τη συμπερίληψη και σέβεται τη διαφορετικότητα.

Κυρία Δρακοπούλου, είστε Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Τι σας οδήγησε σε αυτόν τον τομέα;

«Μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική ευκαιρία, σε συνδυασμό με έναν διορατικό πρώτο διευθυντή, που μάλλον κάτι “είδε” μέσα μου, με οδήγησαν σχεδόν τυχαία σε έναν κλάδο τον οποίο δεν φανταζόμουν πως θα ακολουθήσω ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στη Νομική. Στην πορεία εκτίμησα απεριόριστα τη δυνατότητα που μου δίνεται μέσω της συγκεκριμένης Διεύθυνσης να συμβάλω στο να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο γύρω μας. Είτε πρόκειται για τους δικούς μας εργαζομένους είτε για προμηθευτές, τοπικές κοινότητες που “ακουμπάμε” με την επιχειρηματική μας δραστηριότητα κ.λπ.».

Πρόκειται για έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο. Από τη δική σας θέση έχετε κάνει βήματα ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα;

«Η αλήθεια είναι πως έχουμε μεγαλώσει με διάφορα στερεότυπα και αυτά μοιραία αντικατοπτρίζονται στους χώρους εργασίας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλά βήματα για να ανατραπεί αυτή η εικόνα – στον δικό μας κλάδο, βέβαια, λίγο πιο δειλά. Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πιστεύουμε στις ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα και κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός, ενδυναμώνουμε τη θέση της γυναίκας πολύπλευρα: θέλουμε να είναι εκεί, να δείχνει τι αξίζει, απαλλαγμένη από κάθε λογής εμπόδια, και η εταιρεία από την πλευρά της θα αναγνωρίσει τις επιτυχίες της, θα την εξελίξει επαγγελματικά. Αφετέρου, υποστηρίζουμε έμπρακτα πρωτοβουλίες που προάγουν μια συμπεριληπτική κουλτούρα, η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των γυναικών. Γίνεται μια συντεταγμένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες σταδιοδρομούν σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους τομείς, αλλά και αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Για παράδειγμα, στο τμήμα πωλήσεων της Βόρειας Ελλάδας προΐσταται γυναίκα συνάδελφος».

Αλήθεια, ποια είναι η αναλογία ανδρών/γυναικών στην ομάδα σας;

«Η ομάδα μου παρουσιάζει ισορροπημένη κατανομή με 43% να είναι άνδρες και 57% γυναίκες. Γενικά υποστηρίζω την επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια για το ποιος ή ποια θα καλύψει την εκάστοτε θέση. Δεν κάνουμε χάρη σε κανέναν/καμία, τουναντίον επιλέγουμε σύμφωνα με τις δεξιότητες και ικανότητες του κάθε εργαζομένου. To αντίθετο μάλλον θα “αδικούσε” εμάς, ως γυναίκες».

Δυστυχώς εν έτει 2024 υπάρχουν ακόμη εταιρείες όπου λαμβάνονται αποφάσεις για προσλήψεις και προαγωγές με βάση την κατάσταση της προσωπικής ζωής των γυναικών. Πώς το κρίνετε;

«Είναι αλήθεια ότι παρά τη σημαντική εξέλιξη ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται ακόμα στις μέρες μας. Είναι φυσικά ανεπίτρεπτο. Αυτό που δεν κατανοούν πολλοί είναι πως τέτοιες πρακτικές λειτουργούν ως αντικίνητρα για τη συμμετοχή των γυναικών στον χώρο εργασίας, με αρνητικές συνέπειες, κατ’ αρχήν εις βάρος των ίδιων των εταιρειών που τις ακολουθούν. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, τέτοιες πρακτικές έχουν αρνητικές κοινωνικές και δημογραφικές επιπτώσεις, καθώς στρέφονται ενάντια στην αυτονομία των γυναικών, στην οικογένεια και στη μητρότητα, δημιουργώντας δομικές ανισορροπίες και επιδρώντας αρνητικά στην πρόοδο της χώρας μας. Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία προσφέρουμε ένα ανοιχτό, υποστηρικτικό και δίκαιο περιβάλλον για όλες και για όλους. Η πολιτική μας στοχεύει στην ανάδειξη των ικανοτήτων και της δυναμικής του κάθε ατόμου, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει ευκαιρίες και ευνοεί τη διαρκή εξέλιξη και ανάπτυξή του».

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 2020 προχώρησε στην υπογραφή της «Χάρτας Διαφορετικότητας», μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για την εταιρεία σας;

«Αρκετά νωρίς αποφασίσαμε ως εταιρεία να δεσμευτούμε με την υπογραφή της “Χάρτας Διαφορετικότητας” προκειμένου να ξεκινήσουμε τον διάλογο σε θέματα που δυστυχώς ακόμα και στις ημέρες μας προκαλούν αντικρουόμενα “συναισθήματα” στην κοινωνία. Ηταν για εμάς πολύ σημαντικό να δώσουμε τα κατάλληλα μηνύματα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά της εταιρείας, και να δεσμευτούμε στην αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, την αναπηρία, την καταγωγή και τέλος τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ακολουθούμε συγκεκριμένη στρατηγική και πλάνο δράσεων για τη Συμπερίληψη, την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα, όπως είναι ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τη μορφή εκπαιδεύσεων, ομιλιών και ανοιχτού διαλόγου, από όπου προκύπτουν και περαιτέρω δράσεις. Τελευταία, μάλιστα, ξεκινήσαμε τη διαδικασία αξιολόγησης των χώρων μας για να δούμε κατά πόσο είναι προσβάσιμοι από όλους του ανθρώπους. Είμαστε εκεί που πρέπει; Σίγουρα όχι! Είμαστε όμως μπροστά από τον διάλογο στην κοινωνία. Και αυτό είναι το χρέος μας. Να διαμορφώνουμε και εμείς τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε».

Ως Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κρίνετε απαραίτητη τη δημιουργία ενός πλαισίου στήριξης στις νέες μητέρες μέχρι να ισορροπήσουν τις αλλαγές στη ζωή τους;

«Σαφέστατα! Η μητρότητα αποτελεί μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και προσαρμογές και είναι ζωτικής σημασίας να παρέχουμε στις νέες μητέρες την απαραίτητη υποστήριξη για να διευκολύνουμε τη μετάβασή τους στον νέο τους ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υπερβαίνει τις νόμιμες παροχές, προσφέροντας επιπλέον προνόμια, που δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον στήριξης με επιπλέον άδεια μητρότητας με αποδοχές, οικονομική ενίσχυση για κάλυψη εξόδων βρεφονηπιακού σταθμού ή φύλαξη παιδιών καθώς και δυνατότητα ένταξης των μελών της οικογένειας στο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της εταιρείας, αλλά και με πολλές άλλες οικογενειακές παροχές. Ακόμα και “κυνικά” να το δούμε, όπως προανέφερα, είναι προς το συμφέρον των ίδιων των εταιρειών και ασφαλώς και του κράτους να αντιμετωπιστούν οι πολύπλευρες επιπτώσεις του δημογραφικού ζητήματος».

Εσείς μέσα στην πορεία σας στα χρόνια έχετε βιώσει σεξισμό;

«Ομολογώ πως είναι ελάχιστες οι φορές που το έχω νιώσει η ίδια. Φυσικά είναι πολύ πιθανό να το έχω υποστεί χωρίς να το αναγνωρίσω. Σε κάθε περίπτωση, ο επαγγελματικός σεξισμός είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης και ανατροπής του, εξακολουθεί να υφίσταται. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προωθεί ένα περιβάλλον μηδενικής ανοχής σε σχέση με αυτό, μέσα από ένα στοχευμένο πρόγραμμα και μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων συμπεριφορών. Για παράδειγμα, η εταιρεία διαθέτει την Πολιτική “Μίλα” (“Speak Up”) καθώς και διαδικασία αναφοράς περιστατικών διακριτικής μεταχείρισης για οιονδήποτε λόγο, ταυτόχρονα με γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης. Ο χώρος εργασίας οφείλει να είναι ένα ευέλικτο και φιλόξενο περιβάλλον που προωθεί την υγεία και ασφάλεια και προάγει την πολυμορφία, την ευημερία και τη δημιουργικότητα του ανθρώπου».

Sports in

Τσιτσιπάς: «Το να είμαι Έλληνας και να παίζω στους Ολυμπιακούς είναι σα να τρώω πίτσα στη Ρώμη»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι δηλώνοντας ενθουσιασμένος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024