Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η νέα συνοικία των τραπεζών στο κέντρο

Η νέα συνοικία των τραπεζών στο κέντρο

Η αλλαγή σχεδίων μεταφοράς των Eurobank και Πειραιώς στο Ελληνικό ανεβάζει τη ζήτηση για κτίρια πέριξ της ΤτΕ σε ακτίνα λίγων μέτρων από Alpha Bank και ΕΤΕ

Στα επόμενα δύο με τρία χρόνια το παραδοσιακό κέντρο της Αθήνας θα μοιάζει με ένα μικρό City, το οποίο θα περιορίζεται στα οικοδομικά τετράγωνα που δημιουργούν νοητά οι οδοί Αιόλου, Πανεπιστημίου, Αμερικής, Σταδίου και Πεσμαζόγλου, περιλαμβάνοντας τις πλατείες Κοτζιά, Κοραή και Κολοκοτρώνη.

Και η επιστροφή στο κέντρο της Αθήνας με αναζήτηση νέων κτιρίων εντάθηκε όταν άλλαξαν τα σχέδια για μεταφορά των Eurobank και Πειραιώς στο Ελληνικό. Στην αλλαγή των σχεδίων έπαιξαν ρόλο το κόστος και ο χρόνος ολοκλήρωσης των χώρων στο Ελληνικό.

Στην Κολοκοτρώνη.

Περνώντας έξω από το κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank στην οδό Σταδίου, οι σκαλωσιές προετοιμάζουν κάποιον που κάνει βόλτα για το τι πρόκειται να αλλάξει με την απόκτηση του κτιρίου στην Κολοκοτρώνη από τη Eurobank και την επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώην κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας που «βλέπει» προς Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω.

Εάν μάλιστα οι σκέψεις για την απόκτηση του κτιρίου στην Κοραή 4 από την Dimand πραγματοποιηθούν, τότε η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορέσει να συνδέσει νοητά τα γραφεία της από την Αμερικής 4 (κτίριο Attica, πρώην Μετοχικό Ταμείο Στρατού), το κτίριο που απέκτησε από την Αγροτική Τράπεζα, δηλαδή το Ιδρυμα Σερπιέρη. Πρόκειται για ιστορικό κτίριο του 1884, το οποίο περιήλθε στην Τράπεζα Πειραιώς από την ΑΤΕbank και περιλαμβάνει έναν ελεύθερο και οικοδομήσιμο χώρο πίσω από το ξενοδοχείο Εσπέρια στη Σταδίου.

Το Αρχοντικό Σερπιέρη, ένα από τα λίγα σήμερα σωζόμενα στην Αθήνα αρχοντικά των τελών του 19ου αιώνα, βρίσκεται στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1884 και ήταν η κατοικία του ιταλού επιχειρηματία Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη μέχρι τον θάνατό του το 1897. Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, το αρχοντικό αποκτήθηκε από την νεοϊδρυθείσα Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία το μετέτρεψε στο κεντρικό της κατάστημα. Τότε προστέθηκε τρίτος όροφος στο κτίριο, δίχως να αλλοιωθεί ο εξωτερικός διάκοσμός του. Από το 2013, μετά το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας, το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς.

Το Μέγαρο Σερπιέρη

Ανακαίνιση.

Ωστόσο, η ανακαίνιση ενός διατηρητέου και ιστορικού κτιρίου είναι δύσκολη και χρονοβόρα, ενώ ο συνολικός χώρος, παρά τον ελεύθερο χώρο που περιλαμβάνει για ανέγερση νέου κτιρίου, παραμένει σχετικά μικρός για το μέγεθος της Τράπεζας Πειραιώς.

Πέρα από την αξιοποίηση κι άλλων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, σε επίπεδο σκέψεων βρίσκεται η απόκτηση του ακινήτου που βλέπει στην Κοραή 4 από το χαρτοφυλάκιο της Dimand. Πρόκειται για το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής (συνολικού εμβαδού 15.000 τ.μ.), εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται σήμερα το σινεμά Αστυ και δίπλα δύο υπόγεια που είχαν κατασκευαστεί αρχικά ως αντιαεροπορικά καταφύγια και στη συνέχεια έγιναν χώροι βασανιστηρίων από τους Γερμανούς.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι ο Ιστορικός Χώρος Μνήμης «Κοραή 4» (ο χώρος των βασανιστηρίων) δωρίστηκε στο υπουργείο Πολιτισμού από την Εθνική Ασφαλιστική στα τέλη του 2023. Συνεπώς, πέρα από τη διαθεσιμότητα και τις διαπραγματεύσεις με την Dimand αλλά και τις ανάγκες της Πειραιώς, υπάρχουν και σε αυτό το ακίνητο τεχνικές δυσκολίες υπό την έννοια της ιστορικότητας και της απόφασης για τη λειτουργία του σινεμά. Πάντως, εάν αποκτηθεί και το κτίριο στην Κοραή, η Πειραιώς θα μπορέσει να ενοποιήσει τα ακίνητα από την πλατεία μέχρι την οδό Αμερικής στο Attica.

Πλατεία Κολοκοτρώνη.

Προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται καν επίσημες συζητήσεις για την Κοραή 4 ή συναντήσεις, παρά μόνο σκέψεις. Αντίθετα, λίγα μέτρα πιο κάτω, η Eurobank αποκτά το κτίριο στην πλατεία Κολοκοτρώνη, εκεί όπου στεγαζόταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και παλαιότερα η τράπεζα Barclays. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει δύο έως τρία χρόνια, μέχρι να συγκεντρωθούν εκεί κυρίως η διεύθυνση της επιχειρηματικής τραπεζικής της Eurobank.

Προς το παρόν, η διοίκηση έχει πλέον μεταφερθεί στο κτίριο επί των οδών Ομήρου και Σταδίου, το οποίο είχε αποκτηθεί πριν από χρόνια από την Grivalia έναντι 10 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένο και βιοκλιματικό. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται κι άλλοι χώροι, ειδικά μετά τη μετακόμιση από το Ιδρυμα Μποδοσάκη, το οποίο βρήκε νέο ένοικο, τη Βουλή.

Ετσι, αρκετές υπηρεσίες της Eurobank βρίσκονται στο κτίριο του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην οδό Πεσμαζόγλου, ενώ η λιανική τραπεζική της Eurobank έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της πρώην Παπαστράτος. Ταυτόχρονα, η Eurobank διαθέτει το Hub στη Νέα Ιωνία. Πρόκειται για έκταση περίπου 34.000 τ.μ., όπου στεγάστηκε το 1927 η κλωστοϋφαντουργία Μουσταλάκη, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την τότε ακμάζουσα Πειραϊκή – Πατραϊκή.

Πρώην Παπαστράτος.

Από την πλευρά τους, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα επιμένουν και ενισχύουν την παρουσία τους στο κέντρο. Πέρα από τις εγκαταστάσεις της πρώην Παπαστράτος, που η Alpha Bank αξιοποιεί για συγκεκριμένες λειτουργίες (ψηφιακά προϊόντα – digital factory), η τράπεζα προχωρά σε ριζική ανακαίνιση του κεντρικού της καταστήματος στην οδό Σταδίου.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τεράστιο ακίνητο, ενός οικοδομικού τετραγώνου. Βλέπει στη Σταδίου, την Πεσμαζόγλου και την Πανεπιστημίου και παράλληλα ενώνεται με τα διπλανά κτίρια που έχει αποκτήσει από τις πρώην Ιονική Τράπεζα και Λαϊκή Τράπεζα. Ταυτόχρονα, κατέχει (εμμέσως) το κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας στη Σοφοκλέους, η οποία εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο Skyline (κοινοπραξία Alpha Bank, Dimand και Premia).

Τα κεντρικά της Εθνικής Τράπεζας απαρτίζονται από τρία βασικά κτίρια. Το πρώτο είναι το ιστορικό και ιδρυτικό κτίριο Σταύρου, σχεδόν απέναντι από το Δημαρχείο Αθηνών. Το δεύτερο είναι το κτίριο Μελλά, επί των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου, όπου η Εθνική επιλέγει να πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις της. Το τρίτο είναι το νέο κτίριο επί της Αιόλου, γνωστό ως κτίριο Καρατζά, το οποίο χτίστηκε πριν από περίπου 20 χρόνια. Επίσης, η Εθνική κατέχει το Παλαιό Χρηματιστήριο στη Σοφοκλέους, το οποίο διατίθεται κυρίως για εκδηλώσεις, το κεντρικό της πρώην Κτηματικής Τράπεζας στη Σταδίου και πολλά άλλα ακίνητα διάσπαρτα στο κέντρο, όπως άλλωστε όλες οι τράπεζες.

Premium εκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024