Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος - Αρνο, Μασκ, ή Μπέζος;

Ποιος θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος – Αρνο, Μασκ, ή Μπέζος;

Αρνο, Μασκ και Μπέζος οδεύουν προς το… νήμα

Οι υπερπλούσιοι αντλούν συχνά την περιουσία τους από διάφορες πηγές: επιχειρηματικά συμφέροντα, επενδύσεις, ακίνητα, μετρητά και προσωπική περιουσία. Για να καταγράψουμε την καθαρή αξία, ξεκινάμε αθροίζοντας όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Στη συνέχεια αφαιρούμε τις υποχρεώσεις—τα πάντα από προσωπικά δάνεια έως υποθήκες. Κάποιος με τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (ή ένα τρισεκατομμύριο ευρώ) καθαρού ενεργητικού θα πληρούσε τις προϋποθέσεις ως τρισεκατομμυριούχος.

Για όσους βρίσκονται στα υψηλότερα κλιμάκια πλούτου, η επίτευξη ακριβούς καθαρής αξίας τείνει να είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα. Ενώ ορισμένα περιουσιακά στοιχεία είναι σχετικά σταθερά, η αξία των επιχειρηματικών συμφερόντων, ειδικότερα, μπορεί να κυμαίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Με γνώμονα αυτό, το Investopedia αναρωτήθηκε ποιος θα μπορούσε να είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος.

Στην πραγματικότητα, το Forbes, το οποίο δημοσιεύει την εξέχουσα λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, επικαιροποιεί μια «Λίστα δισεκατομμυριούχων σε πραγματικό χρόνο» που ενημερώνεται κάθε λεπτό, με βάση τις αποτιμήσεις των μετοχών. Στην κορυφή, στις τρεις πρώτες θέσεις, από τις 19 Φεβρουαρίου 2024, βρίσκονται ο Μπερνάρ Αρνό και η οικογένειά του (221,7 δισεκατομμύρια δολάρια), ο Έλον Μασκ (205,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο Τζεφ Μπέζος (190,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια

Παραδείγματα Καθαρής Αξίας: Ποιος είναι πρώτος;

Ας δούμε τον Γάλλο μεγιστάνα της πολυτέλειας Αρνό. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του και της οικογένειάς του, περίπου 221,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν βρίσκεται απλώς σε τραπεζικό λογαριασμό. Συνδέεται με την αξία της εταιρείας χαρτοφυλακίου του, LVMH, η οποία κατέχει διάσημες μάρκες όπως τις Louis Vuitton, Christian Dior και Hennessy.

Μια γρήγορη άνοδος στην αξία της μετοχής της LVMH, σε σχέση με τις αντίστοιχες συμμετοχές των Μασκ και Μπέζος, τον οδήγησε στην πρώτη θέση τον Μάιο του 2021. Και, πράγματι, οι τρεις επιχειρηματίες αλλάζουν συχνά θέσεις μεταξύ τους.

Καθώς η αξία των εμπορικών σημάτων του Αρνό αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ίδιο αυξήθηκε και η καθαρή του αξία. Τον Μάρτιο του 2020, το Forbes την υπολόγισε σε 76 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον Φεβρουάριο του 2024, το νούμερο αυτό είχε αυξηθεί σχεδόν κατά 200%.

Δεύτερος στην τρέχουσα λίστα του Forbes είναι ο Μασκ, ο οποίος έχει τρέχουσα καθαρή περιουσία περίπου 205,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τον Φεβρουάριο του 2024, κατέχει περίπου το 21% της Tesla και περίπου το 42% της αεροδιαστημικής SpaceX. Ο Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, ακολουθεί με αξία 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με 12,3% ιδιοκτησία των μετοχών της Amazon.

Ως παράδειγμα του πόσο ασταθείς μπορεί να είναι αυτές οι εκτιμήσεις προσωπικής περιουσίας, ο Μασκ έχασε 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια μέρα τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ένας αναλυτής της JPMorgan είπε ότι οι μετοχές της Tesla ήταν σημαντικά υπερτιμημένες.

Μπερνάρ Αρνό

Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο;

Ακόμη και οι Αρνό και Μασκ —με 221,7 δισεκατομμύρια δολάρια και 205 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα— μπορεί να φαίνονται πολύ μακριά από τον τίτλο του τρισεκατομμυριούχου. Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου μπόρεσαν να συσσωρεύσουν πλούτο υποδηλώνει ότι μπορεί να περάσουν μόνο λίγα χρόνια πριν κάποιος κερδίσει και αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Ο Αρνό, για παράδειγμα, κατάφερε να αυξήσει την καθαρή του περιουσία κατά περίπου έξι φορές σε οκτώ χρόνια – από 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 σε 221,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Αν επαναλάμβανε αυτό το επίτευγμα, θα ήταν τρισεκατομμυριούχος πριν τελειώσει η δεκαετία.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει χτίσει τον πλούτο του σε εταιρείες που αλλάζουν το παιχνίδι – η Tesla στη σφαίρα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η SpaceX για εμπορικούς πυραύλους – μπορεί να έχει εξίσου καλές πιθανότητες. Μόλις πριν από πέντε χρόνια το 2019, ο αιρετικός επιχειρηματίας είχε καθαρή περιουσία που εκτιμάται στα 22,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τις 19 Φεβρουαρίου 2024, η περιουσία του είναι στα 205 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εάν αυτά τα εγχειρήματα συνεχίσουν σε κάτι παρόμοιο με την τρέχουσα τροχιά αποτίμησής τους, τότε θα μπορούσε να φτάσει στην κατάσταση τρισεκατομμυριούχου σύντομα.

Ο Μπέζος, ο οποίος κατέχει την Washington Post και την αεροδιαστημική εταιρεία Blue Origin εκτός από το μερίδιό του στην Amazon, έχει βιώσει παρόμοια ταχεία συσσώρευση πλούτου. Από το 2017, η εκτίμηση του Forbes για την καθαρή περιουσία του Μπέζος εκτοξεύτηκε από σχεδόν 72,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 190 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με αύξηση πάνω από 2 1/2 φορές.

Έλον Μασκ – ιδιοκτήτης Tesla

Πόσο είναι το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια;

Για να το δούμε ήρεμα, μια περιουσία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό – τόσο πολύ που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσος πλούτος είναι στην πραγματικότητα.

Ας δούμε κάποιο πλαίσιο: Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα για τα Οικονομικά των Καταναλωτών της Federal Reserve, που πραγματοποιήθηκε το 2022, η μέση καθαρή αξία των νοικοκυριών των ΗΠΑ ήταν $192.900. Έτσι, ένας τρισεκατομμυριούχος θα είχε περιουσία ίση με 5,2 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή της τυπικής αμερικανικής οικογένειας.

Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων αντιπροσωπεύουν ένα μεγαλύτερο ποσό από το ΑΕΠ χωρών όπως η Ελβετία, η Σουηδία και η Αυστρία. Στην πραγματικότητα, μόνο 18 χώρες έχουν ΑΕΠ που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Όσο για το ελληνικό ΑΕΠ… αυτό αναμένεται να φτάσει τα 235,147 δισ. ευρώ το 2024.

Εν κατακλείδι

Κανένα άτομο δεν έχει διεκδικήσει ακόμη την ιδιότητα του τρισεκατομμυριούχου. Αλλά μια καθαρή περιουσία ίση με τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο σε δολάρια ΗΠΑ ή ένα νόμισμα παρόμοιας αξίας δεν είναι ανέφικτο. Απλώς χρειάζονται μερικά χρόνια ακόμη.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024