Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιούλια Ναβάλναγια: «Ο Πούτιν είναι αρχηγός εγκληματικής συμμορίας»

Γιούλια Ναβάλναγια: «Ο Πούτιν είναι αρχηγός εγκληματικής συμμορίας»

Την Παρασκευή στη Μόσχα θα γίνει η κηδεία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε η χήρα του μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο

Η κηδεία και η ταφή του ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα την Παρασκευή, ανακοίνωσε η χήρα του Γιούλια, αλλά είπε ότι δεν είναι σίγουρη αν η κηδεία θα εξελιχθεί ειρηνικά ή αν η αστυνομία θα συλλάβει τους παρευρισκομένους.

Η Κίρα Γιάρμους, συνεργάτις του Ναβάλνι, ανακοίνωσε στην πλατφόρμα X ότι η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Ναβάλνι θα τελεστεί την Παρασκευή το απόγευμα στην εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στην περιοχή Μαρίνο της Μόσχας, όπου ζούσε ο Ναβάλνι, και προέτρεψε όσους θέλουν να παραστούν, να μεταβούν στον χώρο νωρίτερα.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι έχουν κατηγορήσει το Κρεμλίνο ότι ματαίωσε τις προσπάθειές τους να οργανώσουν μια μεγαλύτερη εκδήλωση μία μέρα νωρίτερα.

Ακολούθως ο Ναβάλνι θα ταφεί στο νεκροταφείο Μπορισόφκογε, το οποίο βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα μακριά, στην άλλη πλευρά του ποταμού Μόσχοβα.

Δημοσιογράφος του Reuters εντόπισε τρεις αστυνομικές περιπόλους στο χιονισμένο νεκροταφείο που βρίσκεται κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι έχουν κατηγορήσει το Κρεμλίνο ότι ματαίωσε τις προσπάθειές τους να οργανώσουν μια μεγαλύτερη εκδήλωση μία μέρα νωρίτερα.

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο

Πολιτική διαδήλωση;

Δεν ήταν αμέσως σαφές πώς οι Αρχές θα διασφαλίσουν τον έλεγχο του πλήθους.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από προηγούμενες συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Ναβάλνι – τους οποίους οι Αρχές έχουν ορίσει ως εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ –, είναι πιθανή η έντονη αστυνομική παρουσία.

Το πιο πιθανό είναι ότι οι Αρχές θα διαλύσουν οτιδήποτε κρίνουν ότι μοιάζει με πολιτική διαδήλωση.

«Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή και δεν είμαι σίγουρη ακόμη αν θα είναι ειρηνική ή αν η αστυνομία θα συλλάβει όσους έρθουν να αποχαιρετήσουν τον σύζυγό μου», είπε η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, , η οποία τελείωσε με πολλούς ευρωβουλευτές να τη χειροκροτούν όρθιοι.

Μαριονέτες

Η Ναβάλναγια στην ομιλία της, 12 ημέρες μετά τον ξαφνικό θάνατο του 47χρονου συζύγου της σε ρωσική σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική, προέτρεψε επίσης τους ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους να ερευνήσουν τις χρηματοοικονομικές ροές στη Δύση που συνδέονται με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους συμμάχους του.

«Ο Πούτιν είναι ο αρχηγός μιας οργανωμένης εγκληματικής συμμορίας. Σε αυτήν περιλαμβάνονται πράκτορες που δολοφονούν και δηλητηριάζουν, αλλά είναι απλώς μαριονέτες. Το πιο σημαντικό είναι εκείνοι που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν – οι φίλοι, οι συνεργάτες του και οι φύλακες των χρημάτων της μαφίας», τόνισε.

«Εσείς και όλοι μας πρέπει να πολεμήσουμε αυτή την εγκληματική συμμορία. Η πολιτική καινοτομία εδώ είναι να εφαρμόσουμε τις μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, όχι τον πολιτικό ανταγωνισμό.

Οχι δηλώσεις ανησυχίας, αλλά αναζήτηση συνεργατών της μαφίας στις χώρες σας, για δικηγόρους και χρηματοδότες που βοηθούν τον Πούτιν και τους φίλους του να κρύψουν χρήματα».

Η Γιούλια Ναβάλναγια κατηγόρησε τον πρόεδρο Πούτιν ότι σκότωσε τον σύζυγό της, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο απέρριψε.

Εχει υποσχεθεί να συνεχίσει το έργο του, προτρέποντας τους Ρώσους να μοιραστούν την οργή της εναντίον του Πούτιν, και έχει συναντήσει δυτικούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» για την αγορά στρατιωτικών προμηθειών για την Ουκρανία.

Μιλώντας και εκείνη στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε ότι η απειλή πολέμου για την ΕΕ «μπορεί να μην είναι επικείμενη, αλλά δεν είναι απίθανη».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024