Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το παγκόσμιο μαρτύριο της κίνησης και η Αθήνα

Το παγκόσμιο μαρτύριο της κίνησης και η Αθήνα

Το Λονδίνο είναι η πόλη με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα στον κόσμο, ενώ η ελληνική πρωτεύουσα δεν τα πάει καθόλου καλά πανευρωπαϊκά

Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, η κυκλοφορία είναι ένα κοινό πρόβλημα σχεδόν σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Ο στόχος των οδηγών είναι ένας: να αποφύγουν τις ώρες αιχμής. Καθόλου εύκολο. Το μποτιλιάρισμα είναι βάσανο για όλο τον πλανήτη.

Η TomTom, ο κατασκευαστής συστημάτων πλοήγησης, δημοσίευσε τον πιο πρόσφατο δείκτη κίνησης. Για την δημιουργία του, έχει αναλύσει 387 πόλεις σε 55 χώρες: σε αυτές έχει μετρήσει μεταξύ άλλων την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τον μέσο χρόνο των ταξιδιών που κάνουν κάθε μέρα ή την ταχύτητα με την οποία κυκλοφορούν οι οδηγοί τις ώρες αιχμής.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η κίνηση είναι μια πρόκληση σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.

Στον Δείκτη Κυκλοφορίας 2023 της TomTom, υπάρχουν 80 πόλεις σε όλο τον κόσμο όπου οι οδηγοί χρειάζονται περισσότερα από 20 λεπτά για να ολοκληρώσουν μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων.

Χάος στο Λονδίνο

Μεταξύ όλων των πόλεων που αποτελούν μέρος της μελέτης, υπάρχει μία που είναι και πάλι αυτή με τη χειρότερη κίνηση στον κόσμο: το Λονδίνο.

Στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα τυπικό ταξίδι 10 χιλιομέτρων διαρκεί 37 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Ένα λεπτό περισσότερο από το 2022 και σχεδόν δύο περισσότερα από το 2021.

Η κατάσταση τις ώρες αιχμής είναι ακόμη χειρότερη. Κάθε μέρα, σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι οδηγοί περνούν μία ώρα και 28 λεπτά κολλημένοι στην κίνηση (148 ώρες το χρόνο): φτάνουν σε μέγιστη ταχύτητα 14 km/h.

Τα πράγματα δεν βελτιώνονται ούτε όταν οι συνθήκες κυκλοφορίας είναι βέλτιστες: χρειάζονται οι οδηγοί στο Λονδίνο περίπου 25 λεπτά για να ολοκληρώσουν αυτό το ταξίδι των 10 χιλιομέτρων.

Η δεύτερη θέση στην κατάταξη των πόλεων με τη χειρότερη κίνηση πηγαίνει στο Δουβλίνο. Στην ιρλανδική πρωτεύουσα, οι οδηγοί χρειάζονται κατά μέσο όρο 29 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα για να διανύσουν 10 χιλιόμετρα. Επιπλέον, η μέση ταχύτητα κατά την ώρα αιχμής είναι μόνο 16 km/h.

Το Τορόντο στον Καναδά κλείνει το βάθρο, αφού εκεί χρειάζονται 29 λεπτά για να ολοκληρωθεί η προαναφερθείσα διαδρομή. Εκεί, η μέγιστη ταχύτητα τις ώρες αιχμής είναι 18 km/h. Η έκθεση προσθέτει ότι, σε αυτές τις πόλεις, οι οδηγοί τους χάνουν, κατά μέσο όρο, ένα λεπτό για κάθε χιλιόμετρο που διανύουν λόγω της κυκλοφορίας και της γενικής συμφόρησης.

Στην πρώτη πεντάδα είναι το Μιλάνο και η Λίμα του Περού.

Αθήνα: 23 λεπτά για 10 χλμ

H Aθήνα; Ο περίφημος Κηφισός και το ατελείωτο καθημερινό μαρτύριο;

Η ελληνική πρωτεύουσα είναι στην 31η θέση παγκοσμίως και 16η πανευρωπαϊκά. Η μέση διάρκεια για να διανύσει κανείς δέκα χιλιόμετρα μέσα στην πόλη είναι 23 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Το χρόνο οι Έλληνες οδηγοί χάνουν 112 ώρες πάνω στο τιμόνι μέσα στην κίνηση κολλημένοι σε μποτιλιάρισμα με ταχύτητα… χελώνας: 20 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Κατά τη συγκεκριμένη λίστα υπάρχουν και χειρότερες πόλεις στο κυκλοφοριακό από την Αθήνα.

Οι πόλεις χωρίς μποτιλιάρισμα

Ο δείκτης επισκεψιμότητας 2023 της TomTom αποκαλύπτει επίσης ποιες πόλεις έχουν την καλύτερη κίνηση. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, είναι αμερικάνικες. Σε πόλεις όπως η Οκλαχόμα, το Νόξβιλ ή το Σαν Ντιέγκο, οι οδηγοί χάνουν πολύ λίγο χρόνο στην κίνηση.

Επιπλέον, φιλτράροντας τη λίστα, οι πρώτες 28 είναι πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη επισημαίνει ότι, σε αυτές, χρειάζονται μόνο 10 λεπτά για να διανύσετε 10 χιλιόμετρα και περίπου οκτώ λεπτά και 30 δευτερόλεπτα όταν οι συνθήκες κυκλοφορίας είναι βέλτιστες. Το κλειδί είναι ότι είναι μέρη με μεγάλους αυτοκινητόδρομους, όπου η μέση ταχύτητα ξεπερνά τα 60 km/h.

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024