Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αχλαδιά: Πώς θα αντιμετωπίσετε την ψύλλα

Αχλαδιά: Πώς θα αντιμετωπίσετε την ψύλλα

Πότε οι παραγωγοί μπορούν να επέμβουν στις αχλαδιές

Σοβαρό εχθρό της αχλαδιάς αποτελεί η ψύλλα και εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας, ενώ η επέμβαση αυτή την εποχή έχει τα ακμαία και τα αυγά της, καθώς στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους αχλαδεώνες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκε σημαντικός πληθυσμός θηλυκών εντόμων που φέρει ώριμα αυγά.

Τα ακμαία είναι δραστήρια τις ηλιόλουστες ημέρες με θερμοκρασίες υψηλότερες από 7o C. Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους κοντά στη βάση των οφθαλμών. Οι νεαρές προνύμφες μπαίνουν μέσα στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς αυξάνοντας κατά πολύ την δυσκολία καταπολέμησης. Οι προνύμφες και τα ενήλικα μυζούν χυμούς φύλλων, βλαστών και καρπών.

Διαπιστώθηκε σημαντικός πληθυσμός θηλυκών εντόμων που φέρει ώριμα αυγά

Τα μελιτώδη απεκκρίματα ευνοούν την εγκατάσταση μυκήτων της καπνιάς που προκαλούν νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα. Τα μελιτώδη απεκκρίματα κάνουν τους καρπούς κολλώδεις και μειώνουν την εμπορική τους αξία.

Οι επεμβάσεις

Σε οπωρώνες που παρουσίασαν πέρσι προσβολές από ψύλλα, το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου συνιστά να γίνει επέμβαση:

  • 6-9 Μαρτίου στις πεδινές περιοχές και
  • 11-14 Μαρτίου στις ορεινές περιοχές σε μια ηλιόλουστη μέρα με θερμοκρασία πάνω από 10o C υπό σκιά και χωρίς άνεμο, συνδυάζοντας ένα εγκεκριμένο ακμαιοκτόνο μαζί με λάδι ή καολίνη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται για την Κεντρική Μακεδονία βροχοπτώσεις, οι οποίες τείνουν να εξασθενίσουν από την Τετάρτη (6/3).

Τα λάδια έχουν ωοκτόνο δράση και μπορούν να επιφέρουν έως και 80% μείωση του πληθυσμού της ψύλλας. Επίσης, λειτουργούν και ως αποτρεπτικά ωοτοκίας, επειδή η ψύλλα δεν αποθέτει αυγά σε επιφάνειες που έχουν λάδι.

Εάν προστεθεί μαζί με το λάδι ένα πυρεθρινοειδές η αποτελεσματικότητα μπορεί να φτάσει το 98%. Τα πυρεθροειδή έχουν ακμαιοκτόνο δράση. Τα θηλυκά άτομα είναι πιο ευαίσθητα στα εντομοκτόνα όταν φέρουν αυγά. Τα λάδια αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων και μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας της ψύλλας στα πυρεθροειδή. Σαν αποτρεπτικό ωοτοκίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο καολίνης.

Στα πλαίσια της βιολογικής γεωργίας αλλά και της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα φυτοπροστασίας που περιέχουν μακροοργανισμούς.

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024