Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Εκκωφαντικό «όχι» από τους φοιτητές - Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα τους

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Εκκωφαντικό «όχι» από τους φοιτητές – Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα τους

Μαχητικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα - «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, εμείς αγωνιζόμαστε για δωρεάν σπουδές» - «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά»

Οι φοιτητές παραμένουν στις επάλξεις, μαχόμενοι ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την απαξίωση των πτυχίων και την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για όγδοη εβδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας διεκδίκησαν μαχητικά αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία που να οδηγούν σε δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι το έγκλημα στα Τέμπη «δεν ξεχνιέται και δεν σβήνεται». 

Για 8η εβδομάδα στον δρόμο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με μια πορεία γεμάτη δυναμισμό στο κέντρο της Αθήνας, τα μαχητικά μπλοκ των φοιτητών διεμήνυσα εκκωφαντικά: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, εμείς αγωνιζόμαστε για δωρεάν σπουδές», υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί με ακόμη πιο μαζικές κινητοποιήσεις και με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ξεχώρισαν επίσης τα συνθήματα «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» και «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά». Στο Σύνταγμα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας φρόντισαν να ξαναγράψουν τα ονόματα των 57 νεκρών του εγκλήματος τον Τεμπών. Τα ονόματα είχαν γραφθεί χθες κατά την διάρκεια της μεγαλειώδους πορείας, ενώ το βράδυ οι Αρχές προχώρησαν στο σβήσιμό τους προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Στην Καμάρα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων και σωματείων της Θεσσαλονίκης και ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε αναγκαία μέτρα τροχαίας -όπου ήταν απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών- και την πραγματοποίηση κατά περίπτωση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ηχηρό μήνυμα και από την Πάτρα

Μήνυμα συνέχισης, αλλά και κλιμάκωσης του αγώνα τους και με τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων την ημέρα ψήφισης του άδικου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έστειλαν για ακόμη μια φορά φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με μαχητικό συλλαλητήριο το μεσημέρι της Πέμπτης και στην Πάτρα.

Σε συνέχεια όλου του προηγούμενου αγώνα τους, που μετρά σχεδόν πάνω από δύο μήνες, έχοντας ταυτόχρονα διάφορες μορφές και δράσεις, φοιτητικοί σύλλογοι επισήμαναν για ακόμη μία φορά με τη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Γεωργίου ότι δεν γίνονται αποδεκτά από τους ίδιους και την πλειοψηφία των φοιτητών τα σχέδια που εμπορευματοποιούν ακόμη περισσότερο την Παιδεία.

«Οι φοιτητές δεν είναι κουμπαράς, να παίρνει το πτυχίο μονάχα ο λεφτάς»

Σημείωσαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, θα δώσουν τη μάχη να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να μείνει στα «χαρτιά», όπως έδωσαν και στο παρελθόν, ακυρώνοντας αντιδραστικά μέτρα και νόμους.

«Οι φοιτητές δεν είναι κουμπαράς, να παίρνει το πτυχίο μονάχα ο λεφτάς», ακούστηκε δυνατά για ακόμη μία φορά στη συγκέντρωση και στην πορεία στους δρόμους της πόλης, όπως και «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, εμείς αγωνιζόμαστε για δωρεάν σπουδές».

«Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά»

Παράλληλα, επισημάνθηκε η θέληση των συγκεντρωμένων για σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Παιδεία, στο ύψος των αναγκών του σήμερα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αυτή ταυτόχρονα να αποτελεί δικαίωμα και όχι «ευκαιρία», κάτι που τονίστηκε και με το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά».

Τόνισαν παράλληλα και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη μαύρη επέτειο για τα Τέμπη, ότι οι φοιτητές «δεν ξεχνούν» τι συνέβη, αγωνίζονται για τις ζωές και το μέλλον τους, για δουλειές με δικαιώματα, απέναντι από την πολιτική που «γεννά» τέτοια εγκλήματα, που είναι ίδια και ευθύνεται και για την ιδιωτικοποίηση τομέων όπως και Παιδεία, οδηγώντας τους και σε αβέβαιο μέλλον.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με νέο κάλεσμα συνέχισης των αγώνων, με γενικές συνελεύσεις και ενημερώσεις στα τμήματα και τις σχολές, ώστε να εκφραστεί και η μέγιστη δυνατή μαζικότητα και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα που θα κατατίθεται για ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024