Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν τις ευρωεκλογές

Αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν τις ευρωεκλογές

Αποφασίζουν αύξηση χρηματοδότησης καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι αγρότες χρειάζονται περισσότερες επιδοτήσεις

Στην ανάγκη να αναθεωρηθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική και μάλιστα άμεσα, δηλαδή πριν τις ευρωεκλογές, συμφώνησαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, την ώρα που έξω από το κτίριο αγρότες επί ώρες συγκρούονταν με την αστυνομία και έβαζαν φωτιά σε σωρούς ελαστικών.

Οι υπουργοί Γεωργίας των 27, πιεσμένοι από τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλες τις χώρες και έχοντας υπ΄όψιν τις ανησυχητικές δημοσκοπήσεις εν όψει ευρωεκλογών, συζήτησαν τρόπους για να εκτονωθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί, θέλοντας να στείλουν μήνυμα στους αγρότες ότι ακούν τα αιτήματά τους και θα ληφθούν μέτρα.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν χαλάρωση των κανόνων αγρανάπαυσης και αναβολή της απαγόρευσης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

Συμφωνήθηκε η ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ, κάτι που θα γίνει, όπως είπε ο βέλγος υπουργός Γεωργίας Νταβίντ Κλαρινβάλ, με την παρούσα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου.

Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθουν στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Καθώς αγρότες διαδήλωναν επίσης στη Μαδρίτη και στα σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας, τουλάχιστον 900 τρακτέρ μπλόκαραν τους δρόμους στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, με τους διαδηλωτές να πετάνε μπουκάλια και αβγά και τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν εναντίον τους κανόνια νερού.

Αγρότες από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία ενώθηκαν με τους βέλγους ομολόγους τους απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για το υψηλό κόστος, τις χαμηλές τιμές προϊόντων, τις φθηνές εισαγωγές εκτός ΕΕ και τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ.

Οι υπουργοί Γεωργίας από όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύτηκαν να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να βοηθήσουν τους αγρότες, καθώς συμφώνησαν στις Βρυξέλλες να συζητήσουν την κρίση στον τομέα έπειτα από εβδομάδες οργισμένων διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» συζήτησαν την αύξηση χρηματοδότησης σε σχέση με όσα προέβλεπε η Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι αγρότες χρειάζονται περισσότερες επιδοτήσεις.

Ολα δείχνουν ότι η ΕΕ οδηγείται σε υποχώρηση από τους κανόνες που είχε υιοθετήσει στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση.

Βίαιες συγκρούσεις αγροτών με την Αστυνομία στις Βρυξέλλες

Οι προτάσεις

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν χαλάρωση των κανόνων αγρανάπαυσης και αναβολή της απαγόρευσης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται επίσης οι εντονότεροι έλεγχοι στα εισαγόμενα προϊόντα για ίχνη από απαγορευμένες χημικές ουσίες και η απλοποίηση της γραφειοκρατίας, πρωτίστως για τις εκταμιεύσεις των επιδοτήσεων.

Η Κομισιόν έχει ήδη αποδυναμώσει ορισμένα τμήματα των εμβληματικών περιβαλλοντικών πολιτικών της για την Πράσινη Συμφωνία, αφαιρώντας τον στόχο της μείωσης των εκπομπών από τη γεωργία από τον οδικό της χάρτη για το κλίμα του 2040.

Η προεδρία της ΕΕ, που ασκείται επί του παρόντος από το Βέλγιο, αναγνώρισε ότι οι ανησυχίες των αγροτών περιλαμβάνουν το βάρος του σεβασμού των περιβαλλοντικών πολιτικών, τη μείωση της βοήθειας από το σύστημα γεωργικών επιδοτήσεων του μπλοκ και τον αντίκτυπο των επιθέσεων της Ρωσίας στις προμήθειες σιτηρών της Ουκρανίας.

«Ακούμε ξεκάθαρα τα παράπονά τους», είπε ο Νταβίντ Κλαρινβάλ, υπουργός Γεωργίας του Βελγίου.

Ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φρεσνό τόνισε ότι «υπάρχει ανάγκη να σταλούν αμέσως σήματα για να πούμε στους αγρότες πως κάτι αλλάζει, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Χρειαζόμαστε κάτι πρακτικό, κάτι λειτουργικό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ενώ υπάρχει περιθώριο για «προσαρμογές εντός των ισχυόντων κανόνων», η ικανοποίηση ορισμένων απαιτήσεων «θα απαιτούσε αλλαγή της νομοθεσίας».

Ομως οι αγρότες απαιτούν περισσότερα.

«Είμαστε και πάλι εδώ στις Βρυξέλλες επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ακούει τα αιτήματά μας. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια έσοδα», δήλωσε ο Μόργκαν Οντι, γενικός συντονιστής της γεωργικής οργάνωσης La Via Campesina.

«Παράγουμε τα τρόφιμα και δεν βγάζουμε τα προς το ζην. Γιατί; Λόγω των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Λόγω της απορρύθμισης. Επειδή οι τιμές είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής. Γι’ αυτό απαιτούμε από την ΕΕ να προχωρήσει σε αλλαγές».

Γραφειοκρατία

Ο γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να κερδίσουν χρήματα εάν επέλεγαν τη βιοποικιλότητα και τα πράσινα μέτρα, αναφερόμενος στην υπάρχουσα αγροτική πολιτική της ΕΕ ως «τέρας της γραφειοκρατίας».

«Ο μέσος αγρότης ξοδεύει το ένα τέταρτο του χρόνου του στο γραφείο», είπε.

Τα αιτήματα των αγροτών διαφέρουν από χώρα σε χώρα και δεν ζητούν όλοι οι αγρότες να σταματήσουν οι πράσινοι κανόνες.

Ο Οντι της La Via Campesina κάλεσε την ΕΕ να καθορίσει ελάχιστες τιμές στήριξης.

«Δεν είμαστε κατά των πολιτικών για το κλίμα. Αλλά γνωρίζουμε ότι για να κάνουμε τη μετάβαση, χρειαζόμαστε υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα επειδή κοστίζει περισσότερο η παραγωγή με οικολογικό τρόπο», τόνισε.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024