Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μείωση θέσεων εργασίας παρά τον τζίρο των 169,4 δισ. ευρώ

Μείωση θέσεων εργασίας παρά τον τζίρο των 169,4 δισ. ευρώ

Βαρίδια ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων - Προκλήσεις το ενεργειακό κόστος, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση

Σε καθεστώς στασιμότητας βρίσκεται το ελληνικό εμπόριο, καθώς η αβεβαιότητα για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων και τον κίνδυνο που συνδέεται με τις γεωπολιτικές αλλαγές εξακολουθεί να επηρεάζει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Ωστόσο παρά τις δυσκολίες αυτές σημειώνεται βελτίωση της γενικότερης κατάστασης όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2023 της ΕΣΕΕ με τις προσδοκίες των εμπορικών επιχειρήσεων να αναδεικνύουν όμως τον κίνδυνο του «εγκλωβισμού της στασιμότητας» και σχεδόν τις μισές (52,1%) να προβλέπουν αμετάβλητες επιδόσεις στο άμεσο μέλλον.

Υπερβαίνει τα 169,4 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στον κλάδο του εμπορίου, περισσότερες από 227.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, ενώ απασχολούνται 700.000 άτομα

H Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2023 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος του εμπορίου με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 169,4 δισ. ευρώ και στον οποίο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 227.000 επιχειρήσεις, αποτελεί και τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας απασχολώντας 700.000 άτομα.

Απασχόληση

Παρά το γεγονός ότι η απασχόληση για το 2023 κατέγραψε μείωση κατά 3,5%, σε σχέση με το 2022, η οποία οφείλεται στη μείωση των θέσεων εργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους, με την υψηλότερη αυτή του κλάδο των αυτοκινήτων (19,4%), το εμπόριο στη χώρα μας, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, διαθέτει μερίδιο 16,5% στις συνολικές θέσεις εργασίας και ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Το 2023 στο συνοδό του Εμπορίου στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν έξι μισθωτοί εργαζόμενοι ανά εργοδότη, από 5,3 το 2022 και 4,2 το 2008.

Οσο για τις μορφές απασχόλησης που προσφέρει το 8% αφορά τη μερική απασχόληση και το 4,6% την προσωρινή με πάνω από οκτώ στις δέκα θέσεις εργασίας να είναι πλήρους απασχόλησης.

Αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων σύμφωνα με την έκθεση προκύπτει ότι το 61% των επιχειρήσεων αυτών μισθώνει την επαγγελματική του στέγη, ενώ το 58,8% των εμπορευμάτων που διακινεί είναι ελληνικής προέλευσης μειωμένο σε σχέση με το 2022 που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 61,2%.

Μάλιστα τη χρονιά που πέρασε το 88% των επιχειρήσεων διατήρησε αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων του, ενώ αναφορικά με τον τζίρο τους περιορίστηκε σημαντικά το ποσοστό εκείνων που κατέγραψαν μείωση (33%) και ενισχύθηκαν εκείνες που εμφάνισαν στασιμότητα (44%)σε σχέση με το 2022.

Αρνητικές επιδράσεις

Παρά τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος που τις επηρεάζει θετικά οι επιχειρήσεις του εμπορίου έχουν αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις όπως η διαχείριση των ανατιμήσεων, η διευθέτηση των οικονομικών προκλήσεων και η ανάγκη διατήρησης της ρευστότητας, αλλά και μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την πράσινη ανάπτυξη.

Τη χρονιά που πέρασε η ενεργειακή κρίση επέδρασε και συνεχίζει να επιδρά αρνητικά καθώς για το 85,7% των εμπορικών επιχειρήσεων ο κύκλος εργασιών έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας ενώ το 23% αντιμετωπίζουν αυξήσεις της τάξης 21% – 30% στο ενεργειακό κόστος.

Επιπλέον το 32,5% των επιχειρήσεων καλείται να πληρώσει αυξημένες τιμές 11% – 20% στους προμηθευτές του.

Μάλιστα η στασιμότητα των επιδόσεων, σε συνδυασμό με την πληθωριστική κλιμάκωση εξωθούν τις εμπορικές επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα και όχι στον μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό τους (ψηφιακό και πράσινο).

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Φατίχ Τερίμ δοκιμάστηκε, απέτυχε και γι’ αυτό φεύγει!

Ο Τούρκος προπονητής σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να φέρει στον Παναθηναϊκό την αστερόσκονη που τον περιστοίχιζε στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του ώστε να αλλάξει την κατάσταση...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024