Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ υπέβαλε την παραίτησή του

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ υπέβαλε την παραίτησή του

«Δήλωσα την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω γραπτώς»

Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ.

«Δήλωσα την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω γραπτώς», δήλωσε ο Σταγιέχ από τη Ραμάλα, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται κυρίως «υπό το φως των εξελίξεων που συνδέονται με την επίθεση κατά της Γάζας».

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός σημείωσε ότι παραιτείται ώστε να επιτραπεί η δημιουργία σχήματος ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Σταγιέχ είχε αναλάβει τα καθήκοντά του το 2019

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις ΗΠΑ στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς έχουν εντατικοποιηθεί οι διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να αρχίσουν διεργασίες για μια πολιτική δομή που θα κυβερνήσει τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τον πόλεμο.

Το επόμενο στάδιο

Η παραίτησή του δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από τον Αμπάς, ο οποίος μπορεί να του ζητήσει να παραμείνει ως υπηρεσιακός αντιπρόσωπος μέχρι να διοριστεί μόνιμος αντικαταστάτης, σημειώνει το Reuters.

Σε δήλωσή του προς το υπουργικό συμβούλιο, ο Σταγιέχ, ακαδημαϊκός οικονομολόγος που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, δήλωσε ότι το επόμενο στάδιο θα πρέπει να λάβει υπόψη την αναδυόμενη πραγματικότητα στη Γάζα, η οποία έχει ερημωθεί από σχεδόν πέντε μήνες σφοδρών μαχών.

Είπε ότι το επόμενο στάδιο «θα απαιτήσει νέες κυβερνητικές και πολιτικές ρυθμίσεις που θα λαμβάνουν υπόψη την αναδυόμενη πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, τις συνομιλίες για την εθνική ενότητα και την επείγουσα ανάγκη για μια διαπαλαιστινιακή συναίνεση».

Επιπλέον, θα απαιτούσε «την επέκταση της εξουσίας της Αρχής σε ολόκληρη τη γη, την Παλαιστίνη».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία σχηματίστηκε πριν από 30 χρόνια στο πλαίσιο των προσωρινών ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο, ασκεί περιορισμένη διακυβέρνηση σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αλλά έχασε την εξουσία στη Γάζα μετά από αγώνα με τη Χαμάς το 2007.

Sports in

Η αποκάλυψη του Ιωάννη

Ο Παπαπέτρου ήταν ο παίκτης-κλειδί στη σειρά με τη Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024