Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αύρα του Σπανούλη

Η αύρα του Σπανούλη

Ο Βασίλης Σπανούλης «σκέπασε» τα πάντα στο ντεμπούτο του και η αύρα ήταν διάχυτη από άκρη σε άκρη στο εμβληματικό γήπεδο...

Με το που έμπαινε κανείς στο ΣΕΦ, το διαισθανόταν στην ατμόσφαιρα. Το μύριζε στον αέρα του φαληρικού σταδίου, το ένιωθε στο σώμα.

Η αύρα του Βασίλη Σπανούλη ήταν διάχυτη από άκρη σε άκρη στο εμβληματικό γήπεδο από τη μια άκρη του παρκέ ως την άλλη, από την εξέδρα μέχρι τα αποδυτήρια και το… πάρκινγκ.

«Πάμε να δούμε την ομάδα του Σπανούλη» έλεγαν ενθουσιασμένοι δύο πιτσιρικάδες στον μπαμπά τους την ώρα που πλησίαζαν στο ΣΕΦ για την πρεμιέρα της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025 με τον Βασίλη Σπανούλη για πρώτη φορά στο πάγκο της.

Η Εθνική μπήκε στο παρκέ του ΣΕΦ, για πρώτη φορά μετά το Μουντομπάσκετ του 1998 υπό τους ήχους του final countdown που έδινε ένα έντονο άρωμα Ευρωμπάσκετ 1987.

Ίσως την ώρα που έμπαινε στο γήπεδο και ο προπονητής της θα έπρεπε να παίζει και το “eye of the Tiger” που συνόδευε στα αφιερώματα το μεγάλο Νίκο Γκάλη που η φανέλα του – με την Εθνική – κοσμούσε ήδη τον ουρανό του ΣΕΦ.

Ναι διότι το μάτι του Σπανούλη είχε αυτό το βλέμμα του τίγρη, γυάλιζε από πάθος, υπερηφάνεια, δύναμη για αυτό το ξεκίνημα για αυτό και δεν ένιωσε τον παραμικρό φόβο όταν οι παίκτες του – υπό το τρακ της πρεμιέρας – τα…έσπαγαν.

«Στα αποδυτήρια τους είπα ότι πιστεύω πως αυτή η γενιά μπορεί να κάνει κάτι πολύ πολύ μεγάλο. Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά για να αφήσουν πίσω τους μια κληρονομιά στα νέα παιδιά και να δημιουργήσουν τις επόμενες γενιές» αποκάλυψε ο κόουτς Σπανούλης ότι είπε στους παίκτες του ενώ όταν τον ρωτήσαμε εάν ήταν η πρεμιέρα του στον πάγκο της γαλανόλευκης όπως ακριβώς την είχε ονειρευτεί χαμογέλασε πλατιά.

«Εκπροσώπησα αυτή τη χώρα ως παίκτης για περισσότερα από 15 χρόνια, από πολύ μικρή ηλικία, ακόμα και όταν ήμουν κουρασμένος, ακόμα κι όταν ήμουν τραυματίας. Ήμουν πάντα εκεί γιατί με έκανε περήφανο. Πιστεύω πως όταν σε καλούν στην Εθνική, δεν μπορείς να πεις όχι. Αυτή είναι η ελληνική νοοτροπία. Έτσι είμαστε στην Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι και μπορούμε να παλέψουμε ενάντια σε οποιονδήποτε γιατί έχουμε μεγάλη ψυχή και είμαστε περήφανοι.

Όλους αυτούς τους μήνες σκεφτόμουν τον τρόπο με τον οποίο θα παίζουμε. Προσπαθούσα να παρακολουθώ όλους τους παίκτες για να αποφασίσω ποιους θα καλέσω και ποιοι θα παίξουν αυτό το μπάσκετ εδώ. Δεν έχει γίνει χάρη σε κανέναν. Όσοι είναι εδώ αξίζουν να βρίσκονται εδώ και η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους στο μέλλον όσο είμαι εγώ προπονητής.

Όταν μου έγινε η πρόταση να αναλάβω δεν γινόταν να αρνηθώ τόσο απλά. Δεν λες ποτέ όχι στην πατρίδα σου» μας είπε όλο καμάρι έχοντας δίπλα του τον Τόμας Γουόκαπ, έναν Αμερικάνο που παίζει σαν Έλληνας!

Και δεν εννοούμε με το ελληνικό διαβατήριο, αλλά με την ελληνική ψυχή, την ελληνική καρδιά, το ελληνικό πάθος.

«Αυτό ξαναπές το» μας είπε φεύγοντας ο Kill Bill που είχε πάρει νωρίτερα τα εύσημα από όλους τους παίκτες του.

«Χαίρομαι που αρχίσαμε με νίκη κυρίως για αυτό τον άνθρωπο δίπλα μου» είπε ο Γουόκαπ στη συνέντευξη Τύπου ενώ λίγο νωρίτερα στη μικτή ζώνη μας είχε εξομολογηθεί.

«Είναι ευλογία να παίζεις υπό τις οδηγίες αυτού του ανθρώπου που σου μεταλαμπαδεύει το πάθος και τις αξίες του που τον βλέπεις πόσες ώρες ασχολείται με το μπάσκετ και την τιμή που νιώθει για την Εθνική ομάδα».

Λίγο πιο δίπλα ένας ακόμα mvp (μαζί με τον Γουόκαπ και τον Παπανικολάου συνέθεσαν τη σούπερ τριάδα κόντρα στην Τσεχία) ο Ντίνος Μήτογλου μας αποκάλυπτε τα δικά του συναισθήματα.

«Πρώτα απ’ όλα να του ευχηθώ καλή αρχή. Πρόκειται για μια τεράστια προσωπικότητα που μας έδωσε από το πρώτο δευτερόλεπτο που μας μίλησε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η φανέλα».

Παρασκευή βράδυ με καλό καιρό και 12.439 άνθρωποι επιλέξαν να κατέβουν στο ΣΕΦ και να κάνουν sold out σε έναν αγώνα προκριματικών Ευρωμπάσκετ με την Τσεχία όπου προκρίνονται οι 3 από τις 4 ομάδες του ομίλου και η Ελλάδα ουσιαστικά έχει περάσει πριν καν…παίξει.

Μα ακριβώς αυτή είναι η αύρα του Βασίλη Σπανούλη που σκέπασε τα πάντα στο ντεμπούτο του και άφησε πίσω μόνο χαμόγελα με την ευχή η συνέχεια να είναι το ίδιο και καλύτερη.

Sports in

Με Παπανικολάου στο Game 3 ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 3 με τη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024