Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάπι - σωτηρία για την ημικρανία

Χάπι – σωτηρία για την ημικρανία

Η κατά τους ειδικούς πρώτη και μοναδική θεραπεία που ενδείκνυται για την πρόληψη και τη θεραπεία κρίσεων φτάνει στην Ισπανία, διατίθεται με ιατρική συνταγή για όλους τους ασθενείς, αλλά χρηματοδοτείται μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις

Η ζωή είναι δύσκολη, αλλά όταν ζεις με ημικρανία, γίνεται δυσκολότερη. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη χρόνια νόσο δεν ξέρουν ποτέ θα έρθει η επόμενη κρίση. Η έντονη ενόχληση που προκαλεί στο κεφάλι, η φωτοφοβία, η φωνοφοβία και η ναυτία αναγκάζουν αυτούς τους ασθενείς να κλειδωθούν στο σκοτάδι για να περιμένουν να περάσει. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν σε όλο τον κόσμο.

Η ημικρανία είναι εύκολο να διαγνωστεί. Αν και δεν έχει δείκτες που μπορούν να επιβεβαιωθούν με ανάλυση, παρουσιάζει ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα: επεισοδιακή, επαναλαμβανόμενη κεφαλαλγία, με φωτοφοβία.

Κάποια στιγμή μπορεί να παρατηρήσετε έναν παλμό μέσα στο κεφάλι σας και ο πόνος μπορεί να χειροτερέψει με τη πάροδο του χρόνου.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, αλλά υπάρχει θεραπεία για τα συμπτώματα. Υπάρχουν δύο τύποι: αυτοί που προορίζονται για την αντιμετώπιση του πόνου των κρίσεων και αυτοί προληπτικού τύπου για τη μείωση της συχνότητάς τους όταν οι κρίσεις είναι πολύ συχνές. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εμφανιστεί νέα φάρμακα που στοχεύουν κατά της ημικρανίας. Και παρόλο που επιτυγχάνουν καλά αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς, για κάποιους άλλους είναι είναι απλά ανούσια χάπια.

Σε αυτόν τον αγώνα για τη βελτίωση της φαρμακολογικής προσέγγισης αυτής της χρόνιας νόσου, ένα νέο φάρμακο μόλις έφτασε στην Ισπανία, το Vydura, το οποίο, ως καινοτομία, αντιμετωπίζει τις δύο πιθανές ενδείξεις ημικρανίας σε ένα μόνο χάπι: ως άμεση θεραπεία για τη μείωση του πόνου και προληπτική, για τη μείωση των επεισοδίων σε ασθενείς με τουλάχιστον 4 κρίσεις το μήνα.

«Είναι μια δια του στόματος θεραπεία που έχει ταχεία έναρξη δράσης, σε δύο ώρες, μειώνει τον πόνο και διαρκεί έως και 48 ώρες. Έχει πολύ λίγες παρενέργειες και είναι η μόνη θεραπεία προς το παρόν που δίνει λύση τόσο στον οξύ πόνο όσο και στην πρόληψη. Είναι ήδη διαθέσιμο σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο και από τον Ιανουάριο στην Ισπανία», εξήγησε ο José Chaves, ιατρικός διευθυντής της Pfizer, κατά την παρουσίαση του φαρμάκου.

Χρηματοδοτείται μόνο ως προληπτικό μέτρο για εκείνους τους ασθενείς που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Υποφέρουν από 8 έως 14 κρίσεις ημικρανίας το μήνα και έχουν υποβληθεί σε 3 προηγούμενες θεραπείες όπου χρησιμοποιήθηκαν σε επαρκείς δόσεις για τουλάχιστον 3 μήνες.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να το συνταγογραφήσει ένας ειδικός και θα διανεμηθεί στο φαρμακείο του νοσοκομείου.

Οι ασθενείς που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, πληρώνοντας όμως την κανονική του τιμή, κατόπιν συνταγής οποιουδήποτε γιατρού, στα φαρμακεία.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024