Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα συμμορφώσετε τον σκύλο σας να μην τρώει «από κάτω»

Πώς θα συμμορφώσετε τον σκύλο σας να μην τρώει «από κάτω»

Ο σκύλος είναι ικανός να μάθει να μην καταβροχθίζει οποιοδήποτε φαγητό βρίσκει στο πέρασμά του. Πώς γίνεται;

Για τον σκύλο, το να τρώει «από κάτω» είναι μία ενστικτώδης συμπεριφορά. Για τους κηδεμόνες του, όμως, είναι ανησυχητική.

«Η άρνηση τροφής, δηλαδή η αποφυγή οποιασδήποτε δηλητηριασμένης τροφής, είναι μία άκρως απαραίτητη «γνώση» που πρέπει να αποκτήσουν, όχι μόνο οι σκύλοι φύλακες, αλλά και κάθε σκύλος. Έτσι, ώστε να τους προφυλάξουμε από τις φόλες, που απειλούν την υγεία τους», επισημαίνει η εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Κώττα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι, όπως λέει, ένα κομμάτι ανεξάρτητο από τη βασική υπακοή. Φυσικά, ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι πολύ πιο εύκολο να τη διδαχθεί, γιατί έχει ήδη μάθει να συνεργάζεται με τον εκπαιδευτή και τον κηδεμόνα του.

«Σαν άσκηση θεωρείται δύσκολη, καθώς έχουμε να κάνουμε με το ένστικτο επιβίωσης του σκύλου. Συγκεκριμένα, με την τροφή. Αλλά, αν την άσκηση τη δουλέψουμε σωστά και με σωστή επανάληψη, έχουμε αποτελέσματα», διευκρινίζει η κα Κώττα.

Με εξάσκηση σε διαφορετικούς χώρους και με εναλλαγές σεναρίων, το πρόβλημα -να τρώει ο σκύλος «από κάτω»- μπορεί να μειωθεί αισθητά

Σίγουρα, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια, η μαθησιακή διδασκαλία δεν είναι ίδια για όλες τις φυλές. Δηλαδή, ένας σκύλος επαναφοράς ή ένας σκύλος δείκτης, που έχει τη φυσική τάση να αναζητεί το θήραμα μυρίζοντας το έδαφος, αν δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση, αυτό που θα βρει, θα το φάει. Για παράδειγμα, το Λάμπραντορ, το Γκόλντεν Ριτρίβερ, το Κόκερ Σπάνιελ, το Πόιντερ, κ.ά.

«Αυτές οι φυλές σκύλων, συνήθως κατά τη διάρκεια της βόλτας, τραβούν το λουρί τους και έχουν τη μουσούδα τους κολλημένη στο έδαφος. Γι΄αυτά τα σκυλάκια, που η μουσούδα τους είναι μόνιμα κάτω, θα βοηθούσε και η εκμάθηση της εντολής «Δίπλα», αναφέρει η κα Κώττα.

Μαθήματα άρνησης τροφής

Με εξάσκηση σε διαφορετικούς χώρους, όπως επισημαίνει η ειδικός, και με εναλλαγές σεναρίων, το πρόβλημα -να τρώει ο σκύλος «από κάτω»- μπορεί να μειωθεί αισθητά. Μάλιστα, με ποσοστά επιτυχίας, της τάξεως του 90%.
«Η εκμάθηση της άρνησης τροφής περιλαμβάνει δύο στάδια. Ένας τρόπος είναι, να διδαχθεί ο σκύλος να μην τρώει «από κάτω». Στη συνέχεια, αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας, καθώς μαθαίνει να μην παίρνει τροφή από κανενός το χέρι, παρά μόνο του κηδεμόνα», διευκρινίζει η εκπαιδεύτρια.

Tip εκμάθησης εντολής

Ξεκινάμε τα μαθήματα της εντολής, όπως και όλες τις ασκήσεις, σύμφωνα με την κα Κώττα, μέσα στο σπίτι. Σε ένα ήρεμο περιβάλλον, δηλαδή, για να έχουμε την προσοχή του σκύλου μας.

«Το επίπεδο δυσκολίας το αυξάνουμε σταδιακά. Αρχικά, τοποθετούμε κάτω μια λιχουδιά που θα είναι μέτριας προς κατώτερης αξίας για τον σκύλο. Που δεν θα τον ξετρελάνει, ώστε να τη γευτεί. Στο χέρι μας, όμως, έχουμε κάτι που πραγματικά του αρέσει. Όταν αδιαφορήσει για την τροφή που είναι κάτω, επιβραβεύουμε. Θέλουμε ο σκύλος να μάς κοιτάξει και να απομακρυνθεί από την τροφή που είναι κάτω», περιγράφει η κα Κώττα.

Στο τελικό στάδιο, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, θέλουμε να λέμε την εντολή, να απομακρυνόμαστε από τον σκύλο, ακόμη και να μάς χάνει από το οπτικό του πεδίο, και η τροφή να παραμείνει κάτω. Δηλαδή, ο σκύλος να παραμένει αδιάφορος για την τροφή.
«Η εντολή δεν χρειάζεται να είναι το «Άστο». Μπορεί να είναι οτιδήποτε θέλουμε. Ας είναι το μικρό μας μυστικό!», λέει χαριτολογώντας η κα Κώττα.

Όταν, λοιπόν, φτάσουμε στο τελικό στάδιο, και είμαστε ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του σκύλου μας μέσα στο σπίτι, του διδάσκουμε τη συμπεριφορά και έξω.

«Σε αυτό το σημείο ο σκύλος, με την ίδια διαδικασία, θα πρέπει να κάνει γενίκευση. Δηλαδή, να δουλέψει σε διαφορετικούς χώρους και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, στον δρόμο, στο πάρκο στο βουνό κ.τ.λ», επισημαίνει η κα Κώττα.

Προσοχή

Τέλος, η κα Κώττα εφιστά την προσοχή μας: «Ποτέ δεν επιτρέπουμε στον σκύλο μας να φάει την τροφή που βρίσκεται κάτω. Ακόμη και εάν έχουμε ολοκληρώσει το μάθημα. Δηλαδή, η τροφή που είναι τοποθετημένη στο έδαφος, δεν είναι επιβράβευση».

Η κυρία Αλεξάνδρα Κώττα, εκπαιδεύτρια σκύλων

● Η κυρία Αλεξάνδρα Κώττα είναι απόφοιτος της Σχολής «Star Dogs Trainer Academy» εκπαίδευση σκύλων, και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την εκπαίδευση αλόγων επί εδάφους με δάσκαλο το Βασίλη Μπουρντένα.

Έχει αποφοιτήσει από το Αρσάκειο Ψυχικού, και στη συνέχεια τελείωσε την ιατρική αισθητική.

Έχει εργαστεί στον χώρο του φαρμακείου.

Και όπως λέει: «Αφορμή για να ασχοληθώ με τα ζώα συντροφιάς ήταν ένας σκύλος, η Ήρα. Στην κυριολεξία έπεσε πάνω μου. Είχε αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς, κυρίως φόβου και επιθετικές διαθέσεις προς άλλα σκυλιά. Έκανα ότι μπορούσα να βελτιώσω την ψυχολογία της, καθώς όταν με βρήκε ήμουν 17 ετών. Και είχα άγνοια με την εκπαίδευση. Περάσαμε μαζί πολλά σημαντικά χρόνια. Και στο τέλος είπα τα καταφέραμε ΜΑΖΙ! Όταν την έχασα κατάλαβα, πως αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να βοηθάω κάθε σκύλο, ώστε να ζει ευτυχισμένος.
Με σκοπό να μπορώ να βοηθήσω, και άλλους ανθρώπους, που είναι στην θέση, που υπήρξα. Και να μπορώ να τους δώσω λύσεις.
Όπως συνηθίζω να λέω, δεν αρκεί μόνο η αγάπη χρειάζεται και η γνώση».

Είναι δημιουργός της σελίδας «Glow Paw Εκπαίδευση και ψυχολογία ζώων συντροφιάς».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024