Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς αποκαλύφθηκε η «μπίζνα» της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Πώς αποκαλύφθηκε η «μπίζνα» της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

ΜΚΟ σπέρνουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού και προωθούν επικίνδυνα φάρμακα, θησαυρίζοντας μέσα από την παραπληροφόρηση - «Σκοτώνουν ανθρώπους», λένε γιατροί

Τέσσερις μεγάλες ΜΚΟ που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, εκμεταλλευόμενοι τη διάδοση της ιατρικής παραπληροφόρησης, κέρδισαν συνολικά περισσότερα από 118 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2020 και 2022, επιτρέποντας στις οργανώσεις να εμβαθύνουν την επιρροή τους σε πολιτειακές αίθουσες, δικαστήρια και κοινότητες σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από ανάλυση φορολογικών αρχείων της Washington Post.

Η οργάνωση Children’s Health Defense, μια ομάδα κατά του εμβολιασμού, που ιδρύθηκε από τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ, έλαβε 23,5 εκατομμύρια δολάρια σε εισφορές, επιχορηγήσεις και άλλα έσοδα μόνο το 2022 – οκτώ φορές περισσότερα από όσα εισέπραξε το έτος πριν από την έναρξη της πανδημίας – επιτρέποντάς της να επεκτείνει τις δραστηριότητες άσκησης πίεσης στις αμερικανικές πολιτείες, ώστε να καλύπτει τη μισή χώρα.

Μια άλλη σημαίνουσα αντιεμβολιαστική ομάδα, η Informed Consent Action Network, σχεδόν τετραπλασίασε τα έσοδά της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε περίπου 13,4 εκατομμύρια δολάρια το 2022, δίνοντάς της τους πόρους για να χρηματοδοτεί αγωγές που επιδιώκουν την αναίρεση των απαιτήσεων για τα εμβόλια, καθώς η πίστη των Αμερικανών στον εμβολιασμό μειώνεται.

«Θα βρεθούμε πίσω κατά μισό αιώνα, όταν οι ΗΠΑ μαστίζονταν από μολυσματικές ασθένειες»

Δύο άλλες ομάδες, η Front Line Covid-19 Critical Care Alliance και οι America’s Frontline Doctors, από το να λαμβάνουν 1 εκατομμύριο δολάρια συνολικά όταν ιδρύθηκαν το 2020, εισέπραξαν περισσότερα από 21 εκατομμύρια δολάρια συνολικά το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες φορολογικές δηλώσεις τους.

Σπέρνουν αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολίων

Οι τέσσερις ομάδες αντιτίθενται συστηματικά στην επιστημονική συναίνεση. Οι οργανώσεις Children’s Health Defense και Informed Consent Action Network εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, παρά τις διαβεβαιώσεις των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών. «Τα εμβόλια δεν ήταν ποτέ πιο ασφαλή από ό,τι σήμερα», ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην ιστοσελίδα τους.

Η Front Line Covid-19 Critical Care Alliance και οι America’s Frontline Doctors προωθούν αντιπαρασιτικά ή φάρμακα κατά της ελονοσίας ως θεραπείες για τον κορονοϊό, πολύ καιρό αφότου οι ρυθμιστικές αρχές και οι κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι είναι αναποτελεσματικά ή δυνητικά επιβλαβή. Οι υπεύθυνοι αυτών των ομάδων λένε ότι διαφωνούν με την ιατρική συναίνεση και υποστηρίζουν πως η προώθηση εναλλακτικών θεραπειών για τον κορονοϊό και άλλες παθήσεις είναι ασφαλής.

Ο Arthur Caplan, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής ηθικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι, κατά την άποψή του, οι τέσσερις ομάδες θέτουν σε κίνδυνο ζωές με τη διάδοση της παραπληροφόρησης.

«Διαδίδουν επικίνδυνες ανοησίες που σκοτώνουν ανθρώπους»

«Αυτές οι ομάδες έδωσαν καύσιμα στην παραπληροφόρηση σε μια κρίσιμη στιγμή της πανδημίας», τόνισε ο Caplan. «Όσο πιο πλούσιοι γίνονται, τόσο χειρότερα είναι για το κοινό επειδή, αναμφισβήτητα, διαδίδουν επικίνδυνες ανοησίες που σκοτώνουν ανθρώπους».

Η εισροή μετρητών για την πανδημία εκτίναξε στα ύψη τις αποζημιώσεις των διευθυντικών στελεχών, ενίσχυσε την ενημέρωση του κοινού και τροφοδότησε την ικανότητα διεξαγωγής νομοθετικών και νομικών μαχών για την αποδυνάμωση των απαιτήσεων για τα εμβόλια και την υπεράσπιση των γιατρών που κατηγορούνται για διασπορά παραπληροφόρησης.

Ορισμένοι γιατροί που ακολουθούν τις οδηγίες της Front Line Covid-19 Critical Care Alliance ή των America’s Frontline Doctors έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά ή αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο τιμωρίας από κρατικούς ιατρικούς συλλόγους, που ισχυρίζονται ότι παρέχουν ιατρική περίθαλψη κατώτερων προδιαγραφών. Σε περιπτώσεις που αφορούσαν δύο γιατρούς, οι οποίοι φέρονται να ακολούθησαν τις οδηγίες της Front Line Covid-19 Critical Care Alliance, τρεις ασθενείς πέθαναν.

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Caplan, ανησυχούν ότι το καλά χρηματοδοτημένο αντιεπιστημονικό κίνημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, εάν οι παιδικές ασθένειες που κάποτε είχαν εξοντωθεί από τα εμβόλια επανέλθουν.

Πολλοί από τους συνεισφέροντες δεν είναι γνωστοί, επειδή οι μη ΜΚΟ δεν υποχρεούνται γενικά να αναφέρουν δημοσίως τους δωρητές τους. Ωστόσο, υποτίθεται ότι πρέπει να αποκαλύπτουν τις ομάδες στις οποίες συνεισφέρουν πάνω από 5.000 δολάρια.

Εκτός από τα φορολογικά έντυπα που κατέθεσαν οι τέσσερις ομάδες, η Post εξέτασε περισσότερες από 330 καταθέσεις ΜΚΟ που έκαναν δωρεές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι μισές από αυτές τις δωρεές άνω των 100.000 δολαρίων ήταν που έγιναν μέσω ενός φορολογικού οχήματος δημοφιλούς μεταξύ των πολύ πλούσιων, γνωστού ως «donor-advised funds», που επιτρέπει στα άτομα να αποκρύψουν την ταυτότητά τους. Η Post εντόπισε δύο ταμεία αφιερωμένα στην προώθηση χριστιανικών, φιλελεύθερων ή συντηρητικών αξιών, που το καθένα είχε δώσει συνολικά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε τουλάχιστον τρεις από τις ομάδες από το 2020.

Αποζημιώσεις – μαμούθ στα ηγετικά στελέχη

Καθώς τα ταμεία των ομίλων πλούτιζαν, μεγάλωναν και οι μισθοί ορισμένων κορυφαίων στελεχών. Η Children’s Health Defense πλήρωσε τον Κένεντι, τότε πρόεδρο και επικεφαλής νομικό σύμβουλο και τώρα ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, περισσότερα από 510.000 δολάρια το 2022, το διπλάσιο του μισθού τού 2019, όπως δείχνουν τα φορολογικά αρχεία.

Το Informed Consent Action Network πλήρωσε τον εκτελεστικό διευθυντή Del Bigtree 284.000 δολάρια το 2022, μια αύξηση 22% από το 2019. Ο Bigtree εργάζεται τώρα ως διευθυντής επικοινωνίας για την προεδρική εκστρατεία του Κένεντι.

«Όσο πιο πλούσιοι γίνονται, τόσο χειρότερα είναι για το κοινό επειδή, αναμφισβήτητα, διαδίδουν επικίνδυνες ανοησίες που σκοτώνουν ανθρώπους»

Ορισμένα από τα άτομα που βρίσκονται πίσω από οικογενειακά ιδρύματα ή τα καταπιστεύματα που χρηματοδοτούν τις τέσσερις ομάδες συνεισέφεραν επίσης το νόμιμο ανώτατο όριο σε προσωπικές δωρεές στην προεδρική υποψηφιότητα του Κένεντι, σύμφωνα με το OpenSecrets, το οποίο παρακολουθεί τις πολιτικές δωρεές.

Η οργάνωση America’s Frontline Doctors πλήρωσε την ιδρύτρια του ομίλου, Simone Gold, 581.000 δολάρια το 2022, πάνω από 17 φορές περισσότερα από όσα της κατέβαλε ο όμιλος το 2020, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε 48 ημέρες από την αρχική ποινή φυλάκισης 60 ημερών το 2022, για καταπάτηση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου 2021 από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Χρηματοδότηση κοινωνικής και πολιτικής επιρροής

Οι ομάδες αυτές συνέβαλαν σε ένα οικοσύστημα μέσων ενημέρωσης, που διέδιδε παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η οργάνωση Children’s Health Defense ξεκίνησε ένα διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι με καθημερινό πρόγραμμα, που αμφισβητούσε την ασφάλεια των εμβολίων, δήλωσε η Dorit Reiss, καθηγήτρια στο Νομικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία παρακολουθεί την επιρροή αυτών των οργανώσεων.

Το Informed Consent Action Network ξόδεψε σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια για διαδικτυακά «εκπαιδευτικά προγράμματα» το 2022, τα οποία, σύμφωνα με τα φορολογικά αρχεία, η ομάδα λέει ότι έφτασαν σε περισσότερους από 6 εκατομμύρια θεατές σε 209 χώρες.

Ο Caplan δήλωσε ότι οι τέσσερις ομάδες «μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το φόβο, τον πανικό και την οργή σε μια κρίσιμη στιγμή της πανδημίας και να συγκεντρώσουν σημαντικά περισσότερα χρήματα, για να πουν στον κόσμο αυτό που κάποιοι εξ αυτών ήθελαν να ακούσουν».

Η Front Line Covid-19 Critical Care Alliance εισέπραξε περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια σε εισφορές, επιχορηγήσεις και άλλα έσοδα το 2022 – σχεδόν 23 φορές περισσότερα σε σχέση με το 2020 – καθώς συνέχισε να διαφημίζει το αντιπαρασιτικό ιβερμεκτίνη, το οποίο άρχισε επίσης να προωθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία της γρίπης και του RSV.

Το CDC δήλωσε ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση της ιβερμεκτίνης για τη γρίπη και τον RSV.

Η δωρεά στην Ένωση Γενικών Εισαγγελέων των Ρεπουμπλικάνων

Η Merck, μια φαρμακευτική εταιρεία που παρασκευάζει την ιβερμεκτίνη, έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει «καμία επιστημονική βάση» και «κανένα ουσιαστικό στοιχείο» για τη συνταγογράφηση του φαρμάκου για τον κορονοϊόcovid. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την προώθηση της ιβερμεκτίνης για τη γρίπη και τον RSV, η εταιρεία δήλωσε πέρυσι στην Post ότι η χρήση του φαρμάκου δεν υποστηρίζεται, πέρα από αυτό για το οποίο το έχουν εγκρίνει οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί.

«Όταν η φαρμακευτική εταιρεία που το πουλάει, σας λέει ότι δεν προορίζεται για τη θεραπεία μιας ιογενούς νόσου επειδή δρα στα παράσιτα, αυτό κάτι λέει», είπε χαρακτηριστικά ο Caplan.

Η οργάνωση Children’s Health Defense, η οποία το 2020 είχε μόλις δύο πολιτειακά τμήματα, στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, έχει επεκταθεί σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και σε τμήματα που επικεντρώνονται στη Νέα Αγγλία και στο στρατό. Αυτά τα κεφάλαια επιτρέπουν στην οργάνωση να «διαδίδει παραπληροφόρηση» σχετικά με τα εμβόλια με πιο εξελιγμένο τρόπο, με πιθανές νομοθετικές συνέπειες, δήλωσε η Becky Christensen, ιδρύτρια του Safe Communities Coalition & Action Fund, που υπερασπίζεται τα εμβόλια.

Να εημειωθεί ότι η Children’s Health Defense δώρισε 50.000 δολάρια το 2021 στην Ένωση Γενικών Εισαγγελέων των Ρεπουμπλικάνων – οι κανόνες της IRS (Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων) απαγορεύουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα να κάνουν πολιτικές συνεισφορές. Η οργάνωση δήλωσε στη Popular Information, η οποία ανέφερε πρώτη τη συνεισφορά, ότι η ομάδα έκανε τη δωρεά για να «εκπαιδεύσει τους γενικούς εισαγγελείς σε θέματα πολιτικής υγείας», προσθέτοντας… «μετανιώνουμε για το λάθος μας». Η Ρεπουμπλικανική Ένωση Γενικών Εισαγγελέων επέστρεψε τα κεφάλαια, όπως δείχνουν τα φορολογικά αρχεία.

«Πολεμικό σεντούκι» για δικαστικές μάχες

Τρεις από τους ομίλους επίσης αναπτύσσουν τα «πολεμικά» τους ταμεία για να προσπαθήσουν να επιτύχουν νομικές νίκες.

Η οργάνωση America’s Frontline Doctors δαπάνησε σχεδόν 1,5 εκατ. δολάρια για νομικές αμοιβές στο το 2021 και ξανά το 2022, σύμφωνα με τα φορολογικά αρχεία, χρηματοδοτώντας εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής της στις εντολές για εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Το 2023, έπρεπε να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε μια εν εξελίξει αγωγή, σύμφωνα με την οποία η προώθηση υδροξυχλωροκίνης οδήγησε στο θάνατο ενός άνδρα από τη Νεβάδα , στον οποίο είχε συνταγογραφηθεί το φάρμακο κατά της ελονοσίας από γιατρό που συνδέεται με την οργάνωση.

Το Informed Consent Action Network έχει χρησιμοποιήσει τη συγκέντρωση χρημάτων για την πανδημία για να καταθέσει περισσότερες από 40 αγωγές από το 2020, συμπεριλαμβανομένων μηνύσεων κατά ομοσπονδιακών υπηρεσιών για αρχεία σχετικά με τα δεδομένα ασφαλείας των εμβολίων, για να οδηγήσει σε σκεπτικισμό για τον εμβολιασμό. Η οργάνωση δαπάνησε περισσότερο από το ένα τρίτο των εισφορών και των επιχορηγήσεών της το 2022 για νομικές αμοιβές, όπως δείχνουν τα φορολογικά αρχεία της.

«Θα προκαλέσουν έξαρση της ιλαράς»

Ισχυρίζεται ότι υποστήριξε μια αγωγή του 2022, που δημιούργησε θρησκευτικές εξαιρέσεις από τα εμβόλια για τα σχολεία στο Μισισιπή – το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικών εμβολιασμών στη χώρα – και συγκεντρώνει χρήματα για να «απελευθερώσει τις πέντε» άλλες πολιτείες, που εξακολουθούν να απαγορεύουν τις εξαιρέσεις για ανθρώπους οι οποίοι λένε ότι οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις τούς εμποδίζουν να εμβολιαστούν.

Σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό των παιδιών νηπιαγωγείου με απαλλαγή από το εμβόλιο έφτασε σε νέο υψηλό 3% το σχολικό έτος 2022-2023, σύμφωνα με το CDC. Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Λόρενς Γκόστιν, διευθυντή του Ινστιτούτου O’Neill του Πανεπιστημίου Georgetown για το Δίκαιο της Εθνικής και Παγκόσμιας Υγείας, προβλέπουν ότι η τάση αυτή θα οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, όπως η έξαρση της ιλαράς, μεταξύ των ανθρώπων που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Θα βρεθούμε πίσω κατά μισό αιώνα, όταν οι ΗΠΑ μαστίζονταν από μολυσματικές ασθένειες», προειδοποιεί ο Gostin.

Στο εσωτερικό των ομάδων δωρητών

Ενώ πολλοί δωρητές προστατεύονται από το φορολογικά οχήματα για τους πλούσιους, η Post χρησιμοποίησε μια ειδική βάση δεδομένων για να εντοπίσει δύο από τα funds που συνεισέφεραν τα περισσότερα χρήματα στις ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Εθνικό Χριστιανικό Ίδρυμα έδωσε περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια δολάρια συνολικά στις τέσσερις ομάδες από το 2020 έως το 2022. Ο οργανισμός αυτοπροσδιορίζεται στον ιστότοπό του ως συνεργαζόμενος με τους δωρητές, για να είναι «καλός διαχειριστής όσων σας έχει εμπιστευτεί ο Θεός». Το ίδρυμα δήλωσε στην Post ότι όλες οι επιχορηγήσεις ξεκινούν κατόπιν σύστασης των περισσότερων από 25.000 δωρητών του.

Η DonorsTrust, η οποία συνεισέφερε συνολικά 1 εκατομμύριο δολάρια στις οργανώσεις Front Line Covid-19 Critical Care Alliance, America’s Frontline Doctors και Informed Consent Action Network το 2021 και το 2022, αυτοαποκαλείται στον ιστότοπό της «φιλανθρωπικός εταίρος με αρχές για συντηρητικούς και φιλελεύθερους δωρητές».

«Οι καλόπιστοι άνθρωποι έχουν μία σειρά διαφορετικών πεποιθήσεων σε θέματα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας και έναν υγιή σκεπτικισμό απέναντι στους υπεύθυνους», ανέφερε ο Lawson Bader, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DonorsTrust, σε δήλωσή του προς την Post. Πρόσθεσε ότι «ίσως οι επικριτές των δωρητών μας θα έπρεπε να μηνύσουν το CDC, αντί να σπιλώνουν νόμιμες ΜΚΟ που έχουν καλή σχέση με την IRS».

Ο Georges C. Benjamin, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση της παραπληροφόρησης από συντηρητικούς χορηγούς είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτική, επειδή οι κοινότητές τους αντιμετώπισαν υψηλότερα ποσοστά άρνησης εμβολιασμού κατά του κορονοϊού – και θανάτου – στη διάρκεια της πανδημίας: «Θα πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά ως κοινωνία που οι άνθρωποι ξοδεύουν τόσα χρήματα για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια».

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024