Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες: Παλλαϊκή αντίδραση το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα - «Ξύπνησε» η αντιπολίτευση

Αγρότες: Παλλαϊκή αντίδραση το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα – «Ξύπνησε» η αντιπολίτευση

Εξω στο Σύνταγμα, μύριζε μπαρούτι. Και ο αέρας που πνέει από το μέλλον, μυρίζει πόλεμο

Διακόσια τρακτέρ πίσω από τα οποία στοιχήθηκε ο πολιτικός κόσμος της αντιπολίτευσης.

Δεν υπήρχε υπουργός να βγάλει χαριτωμένη σέλφι, όπως καθιερώθηκε στο τέλος κάθε ψηφοφορίας στη Βουλή.

Εξω στο Σύνταγμα, μύριζε μπαρούτι. Και ο αέρας που πνέει από το μέλλον, μυρίζει πόλεμο.

Στοιχήθηκε η αντιπολίτευση πίσω από τις αναμμένες μηχανές των τρακτέρ, με τους αρχηγούς και τους βουλευτές να περιδιαβαίνουν το ογκώδες συλλαλητήριο, να υπόσχονται στήριξη στον αγώνα μέχρι τέλους, και το πλήθος κόσμου, που υποδέχτηκε τους αγρότες στο δρόμο προς το Σύνταγμα, μαζί και εκείνοι που κατέβηκαν από το απόγευμα και μετά, να απαντά «Εμείς» στην αγωνιώδη ερώτηση «απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;»

Οργή και προειδοποίηση

Τη στιγμή που κάθε συζήτηση για εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης στα προβλήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής εξέλιπε…

Και από την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας, έχασε κάθε ελπίδα ότι κάτι μπορεί να διορθωθεί στο μέλλον, ότι βασικά αγαθά διαβίωσης μπορεί να γίνουν πιο προσιτά, το συλλαλητήριο της Τρίτης, μετατράπηκε σε παλλαϊκή οργή απέναντι στην κυβερνητική ανικανότητα.

«Δεν μπορεί στη λαϊκή αγορά μια γυναίκα 70 χρονών να αδειάζει στον πάγκο τη σακούλα με πέντε κολοκυθάκια επειδή κοστίζουν 80 λεπτά, επειδή δεν έχει 80 λεπτά, κι εγώ να της λέω δώστε μου 50 λεπτά, κι εκείνη να φεύγει χωρίς να ξαναγυρνά στις 3 το μεσημέρι, στο ξεπούλημα, για να μαζέψει από τα καφάσια 2ης και 3ης διαλογής σαλατικά».

Αξιοπρέπεια

Και ο παραγωγός αυτός στη λαϊκή αγορά της Καισσαριανής που μιλάει στο in, ξεδιπλώνει μια απογοητευτική κατάσταση εκεί έξω στα χωράφια, έναν μύλο κερδοσκοπίας, ανίατων παθογενειών, και ανικανότητας εφαρμογής δραστικών λύσεων.

Με αποτέλεσμα, όλο και ελαφρύτερη η σακούλα στο καρότσι, όλο και πιο κάτω από την ίσαλο γραμμή της φτώχειας οι ζωές των άλλων, η αξιοπρέπεια πνίγηκε προ πολλού, πρώτη εκείνων που κλήθηκαν να λάβουν αποφάσεις.

Η κοινωνία βράζει εδώ και καιρό και βάλλεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Βράζουν οι μηχανές των τρακτέρ που δεν έχουν πετρέλαιο να οργώσουν, «200 ευρώ τουλάχιστον θέλει το τρακτέρ για να οργώσει 5 στρέμματα», θα πει άλλος αγρότης στο in.

Στο ράντζο

Και έφτασαν οι τέσσερις αγκινάρες να πωλούνται έξι ευρώ. Ομως ποιος θα νοιαστεί για τις αγκινάρες, ή τις φράουλες που κοστίζουν 3 και 4 ευρώ το κουτάκι, όταν πλέον ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει τα φάρμακά του, να πληρώσει τη διαφορά που του καλύπτει το ασφαλιστικό του ταμείο.

Οταν εύχεται να μην αρρωστήσει γιατί αν δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια θα πεταχτεί σε ράντζο, απόδειξη πως κανένας από όσους επωμίστηκαν να αναμορφώσουν το ΕΣΥ δεν στάθηκαν άξιοι να αλυσοδέσουν τα μπουλντόγκ από το μεγάλο φαγοπότι.

Η ακρίβεια είναι μία πτυχή της κρίσης που διατρέχει και συνθλίβει τον παραδοσιακό ιστό της κοινωνίας τον οποίο έχει τόσο ανάγκη να ξεζουμίζει το κράτος- delivery για να προμηθεύεται ράντζα για τα νοσοκομεία.

Ερμαιο

Είναι η μία πτυχή μιας κρίσης δομικής, ενός κράτους χωρίς θεσμούς και υποδομές, χωρίς αίσθηση ευθύνης των κυβερνώντων, ενός κράτους έρμαιου που αγοράζεται και πωλείται.

Με δανεικά καύσιμα για να φτάσουν στην Αθήνα, τα τρακτέρ προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση, σαν να ταρακούνησαν τα μουδιασμένα έδρανα της Κεντροαριστεράς, σε ένα προσκλητήριο όπου όλοι θα μετρηθούν.

Ακούστηκαν οι κόρνες σε όλη τη χώρα και οι φωνές, φοιτητών, γιατρών, δικηγόρων, επαγγελματιών, υπαλλήλων, ιδιωτικών και δημοσίων, συνταξιούχων.

Ολων εκείνων που νιώθουν και είναι απροστάτευτοι. Που θα ήθελαν να δουλεύουν με μισθούς αξιοπρέπειας, που θα ήθελαν να σπουδάζουν σε αξιοπρεπή δημόσια πανεπιστήμια, που θα ήθελαν να ζουν σε ένα χωριό που δεν θα το παρασέρνει το ρέμα και ο Χάρος με την πρώτη κακοκαιρία, που δεν θα φοβούνται να γυρίσουν το βράδυ σπίτι τους, που δεν θα φοβούνται να στείλουν το παιδί τους σχολείο, που θα μπορούν να ζουν ανθρώπινα, σε μια χώρα που στέκεται στα πόδια της, με δικές της δομές παραγωγής, θεμελιακά κύτταρα οικονομικής ανάπτυξης.

Ολοι

Ακούστηκαν οι κόρνες μέχρι τον Εύοσμο, τα Τρίκαλα, την Λέσβο, την Κρήτη, γιατί παντού κόρναραν τα τρακτέρ, σε όλη την Ελλάδα, απέκλεισαν τελωνεία και Εθνικές Οδούς, αφού δεν μπόρεσαν να φτάσουν μπροστά στη Βουλή.

Εκδηλώσεις και αναλύσεις για το «ποιος απέναντι στον Μητσοτάκη;» δεν κατέληξαν σε πειστικές απαντήσεις αλλά φαίνεται ότι οι χιλιάδες εκεί έξω, που θα κοιμηθούν στους δρόμους γνωρίζουν τη λύση.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024