Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Από φορτηγατζής έγινε ο πλουσιότερος «πετρελαιάς» της Αμερικής

Από φορτηγατζής έγινε ο πλουσιότερος «πετρελαιάς» της Αμερικής

Επί έξι δεκαετίες δούλεψε σε κάθε θέση της βιομηχανίας πετρελαίου από φορτηγατζής βυτιοφόρων έως μηχανικός άντλησης

Επί έξι δεκαετίες, ο Ότρι Στίβενς έχει δουλέψει σχεδόν σε κάθε πόστο στη βιομηχανία πετρελαίου, από φορτηγατζής μέχρι χειριστής γεωτρύπανου, μηχανικός, και τώρα είναι έτοιμος να στεφθεί πλουσιότερος μεγιστάνας πετρελαίου της Αμερικής.

Τη Δευτέρα η Diamondback Energy συμφώνησε να αγοράσει την Endeavor Energy Resources του Στίβενς για 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και μετοχές. Η πώληση θα φέρει τον Στίβενς στην 64η θέση από την 130η στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθιστώντας τον τόν πλουσιότερο «πετρελαιά» στη χώρα, με περιουσία που αποτιμάται στα 25,9 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Diamondback.

Μια περιουσία αυτού του μεγέθους θα ξεπερνούσε την καθαρή περιουσία του Χάρολντ Χαμ της Continental Resources, που υπολογίζεται σε 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια και του Τζεφ Χίλντεμπραντ της Hilcorp Energy, ο οποίος έχει περιουσία 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Τσαρλς και Τζούλια Κοτς, ιδιοκτήτες του ομίλου Koch Industries είναι πλουσιότεροι, αλλά το πετρέλαιο αποτελεί μόνο ένα μέρος της πολυσχιδούς περιουσίας τους.

Tο πετρέλαιο αποτελεί μόνο ένα μέρος της πολυσχιδούς περιουσίας τους

Η πώληση της Endeavor αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο

Η συμφωνία τερματίζει τις εικασίες ετών σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να αγοράσει την Endeavor, έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες παραγωγούς στην πλούσια σε σχιστόλιθο περιοχή της αποκαλούμενης Περμιακής λεκάνης.

Ο γιος καλλιεργητών φυστικιών και πεπονιών, ο 85χρονος Στίβενς, ίδρυσε την εταιρεία με έδρα το Midland του Τέξας το 1979 αφού εργάστηκε στην Humble Oil (τώρα μέρος της Exxon Mobil), υπηρέτησε στο Μηχανικό του αμερικανικού Στρατού και υπηρέτησε στο Σώμα Μηχανικών Στρατού και στην τράπεζα Midland ως εκτιμητής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην αρχή η αναδυόμενη επιχείρησή του επικεντρώθηκε στην παροχή ad-hoc μηχανικής βοήθειας. Επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου για να συμπεριλάβει μεταφορές με φορτηγά, υπηρεσίες φρεατίων και κατασκευές.

Ο Στίβενς αγόρασε τα πρώτα του στρέμματα στην Περμιακή λίγο μετά την αποχώρησή του από την τράπεζα και συνέχισε να διοχετεύει κέρδη από την εταιρεία του για να αγοράζει περισσότερη γη και δικαιώματα γεώτρησης.

Ο Στίβενς αγόρασε τα πρώτα του στρέμματα στην Περμιακή λίγο μετά την αποχώρησή του από την τράπεζα

Μετρητά, όχι χρέος

Η επιμονή του να χρησιμοποιεί μετρητά αντί για δάνεια για να αποκτήσει τις εκτάσεις τον βοήθησε να επιβιώσει από την οικονομική κρίση του 2008, η οποία συνέτριψε τη ζήτηση πετρελαίου και ανάγκασε τον Στίβενς να κλείσει σχεδόν όλες τις εξέδρες του. Η στρατηγική απέδωσε όταν το πετρέλαιο ανέκαμψε και η πρόοδος του υδραυλικού φράκινγκ μετέτρεψε τη Περμιακή λεκάνη στην πιο παραγωγική περιοχή πετρελαίου της Αμερικής.

Οι όροι πώλησης σημαίνουν ότι ο Στίβενς θα διατηρήσει μια βάση στη βιομηχανία που έχει διαμορφώσει. Μετά τη συγχώνευση, ο Στίβενς και η οικογένειά του, οι μοναδικοί κάτοχοι μετοχών της Endeavor, θα κατέχουν λίγο λιγότερο από το 40% της συνδυασμένης εταιρείας. Είναι επίσης έτοιμος να λάβει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η κόρη του Στίβενς, Λίνταλ Γκρεθ, δικηγόρος, είναι αντιπρόεδρος του συμβουλίου Endeavor.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024