Εκταμίευση 42 εκ. ευρώ το 2023 για έργα αστικής αναζωογόνησης
Εκταμίευση 42 εκ. ευρώ το 2023 για έργα αστικής αναζωογόνησης, καθώς και ένταξη ώριμων προτάσεων έργων 50 Δήμων χρηματοδότησης 11,6 εκ. ευρώ ανακοίνωσε το Πράσινο Ταμείο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου – Αστική Αναζωογόνηση & λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου», μέσω του οποίου προωθούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με δικαιούχους τους 332 Δήμους της χώρας.
Πρόκειται για έργα και δράσεις που υλοποιούνται εντός αστικού ιστού με βάση τις αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης. Η σχετική πρόσκληση που δημοσιεύτηκε με απόφαση του Δ.Σ. της 22ας Μαρτίου 2023 για τα έτη 2023 – 2024 θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου (www.prasinotameio.gr ).
Από προηγούμενες προσκλήσεις αλλά και από την τρέχουσα, το 2023 εντάχθηκαν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώριμες προτάσεις έργων 50 Δήμων, για τα οποία έργα το ΠΤ θα διαθέσει περίπου 11.600.000€. Να σημειωθεί ότι το έτος 2023 το ΠΤ έχει εκταμιεύσει για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είτε ολοκληρώθηκαν εντός της περσινής χρονιάς περίπου 42.000.000€. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν σύνθετες αστικές αναπλάσεις, παρεμβάσεις στον αστικό ιστό και ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδιασμού. Επιπλέον, προάγουν τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των πόλεων, την περιβαλλοντική βελτίωση, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Χρηματοδοτούμενα έργα
Ενδεικτικά έργα που ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους πολίτες το 2023, με χρηματοδότηση του ΠΤ:
1. Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Γλυφάδας
2. Διαμόρφωση Χώρου Πρασίνου στο Εργοχώρι Δήμου Βέροιας
3. Ανάπλαση – αξιοποίηση τμήματος της περιοχής Γράμμου – Φοίνικα Δήμου Κηφισιάς
4. Ανάπλαση Παραλιακής Ζώνης Οικισμών Νέας Φώκαιας και Χανιώτης Δήμου Κασσάνδρας
- Champions League γυναικών: Με Ματαρό στο Final-4 ο Ολυμπιακός
- Χιλιάδες μέδουσες εισβάλλουν στον Παγασητικό – Ανησυχία σε κατοίκους και επαγγελματίες
- Στην Αθήνα ολόκληρος μισθός δεν φτάνει ούτε για το νοίκι – Η Ευρώπη σε στεγαστικό αδιέξοδο
- Χολ ενόψει Final Four: «Νιώθουμε καλά, να παίξουμε το μπάσκετ μας»
- Από την ηρεμία μέχρι τη νοσταλγία, αυτές είναι οι τάσεις που θα καθορίσουν τις φετινές διακοπές
- «Πώς νίκησα το NATO ως Ρώσος στρατηγός – Δεν πρόλαβε να ρίξει τουφεκιά»


