Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΑΠΘ: «Νίπτει τας χείρας της» η Πρυτανική Αρχή για την αστυνομική επέμβαση στη Νομική Σχολή

ΑΠΘ: «Νίπτει τας χείρας της» η Πρυτανική Αρχή για την αστυνομική επέμβαση στη Νομική Σχολή

Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. είχε αναφέρει ότι ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ζήτησε την λήξη της κατάληψης με την Πρυτανική Αρχή να δηλώνει πως «ουδεμία εμπλοκή είχε στην επέμβαση».

Η Πρυτανική Αρχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν ανέλαβε την ευθύνη για την πρωινή επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της Νομικής Σχολής σημειώνοντας πως «ουδεμία εμπλοκή είχε» όταν λίγο νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ιδρύματος, Παναγιώτης Γκλαβίνης, είχε ζητήσει την λήξη της κατάληψης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σχετικά με την εκκένωση της κατάληψης από δυνάμεις της Αστυνομίας, επισημαίνεται πως: «Η Πρυτανική Αρχή του ΑΠΘ ουδεμία εμπλοκή είχε στην επέμβαση που έγινε για την εκκένωση του κτιρίου της Νομικής Σχολής».

»Εδώ και δυο χρόνια, με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, δεν απαιτείται άδεια ή και κλήση από τις πρυτανικές αρχές προς τις δημόσιες αρχές για να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου, όταν οι τελευταίες διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Η επέμβαση στο κτίριο της Νομικής Σχολής φαίνεται να έγινε σε αυτό το πλαίσιο» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται δε ότι «είναι αυτονόητο ότι αποβλέπουμε και αγωνιζόμαστε να επανέλθουν όλες οι πανεπιστημιακές λειτουργίες σε καθεστώς κανονικότητας» και επισημαίνεται: «για να διαφυλάξουμε το αγαθό της κοινωνικής ειρήνης επιθυμούμε, όμως, η επαναφορά αυτή να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιομορφίες της περίστασης και την υφιστάμενη κατάσταση στα πανεπιστήμια».

Σημειώνεται ότι δυνάμεις των ΜΑΤ, περίπου στις 05:30 π.μ., μπήκαν στο κτίριο με σκοπό να βάλουν τέλος στην κατάληψη που λαμβάνει χωρά εδώ και δύο περίπου δύο εβδομάδες από τους φοιτητές που εναντιώνονται στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Φραγμός των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Αμέσως μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από το πανεπιστήμιο, ομάδα φοιτητών εισήλθε και πάλι στο κτίριο προχωρώντας εκ νέου σε κατάληψη του  και κάλεσαν σε νέα γενική συνέλευση προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Δείτε το βίντεο

Διαμαρτυρία των φοιτητών

Μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στη σχολή, μέλη φοιτητικών συλλόγων προχώρησαν σε διαμαρτυρία. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, επρόκειτο για φοιτητές που πραγματοποιούν κατάληψη στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Στο παρακάτω βίντεο, φαίνονται οι φοιτητές να είναι παραταγμένοι μπροστά στον φραγμό διμοιρίας των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, απέναντι από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ, φωνάζοντας συνθήματα για το πανεπιστημιακό άσυλο. Παράλληλα ζητούσαν να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις.

«Ο κοσμήτορας ζήτησε τη λήξη της κατάληψης» είπε ο Χρυσοχοΐδης

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είχε αναφέρει ότι ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ιδρύματος, Παναγιώτης Γκλαβίνης, είχε ζητήσει την λήξη της κατάληψης, υπογραμμίζοντας πως η αστυνομία μετά την επιχείρηση παρέδωσε τα κλειδιά στον κοσμήτορα, όπως όφειλε, και στη συνέχεια αποχώρησε διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στα πανεπιστήμια αστυνομία.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως ο κοσμήτορας έχει ζητήσει εκ νέου να εκκενωθεί η κατάληψη και έχει υπάρξει και παρέμβαση του εισαγγελέα αναζητώντας ποινικές ευθύνες και η αστυνομία θα κάνει αυτό που πρέπει.

Το mail του κοσμήτορα που εστάλη στους φοιτητές μετά την επέμβαση της Αστυνομίας: «Η σχολή άνοιξε, ελάτε και προετοιμαστείτε για τις εξετάσεις σας»

Μάλιστα, με email του, ο κοσμήτορας της Σχολής, Παναγιώτης Γκλαβίνης, ενημέρωνε πως η Σχολή άνοιξε και κάλεσε «όλες τις φοιτήτριες και όλους τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στη Σχολή τους, να ζωντανέψουν τις εγκαταστάσεις της και να προετοιμάσουν τις εξετάσεις τους, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα».

Εξεταστική δια ζώσης αλλιώς θα χαθεί, προειδοποιούσε ο κοσμήτορας – Η απάντηση των φοιτητών

E-mail για την τύχη της εξεταστικής είχαν λάβει τις προηγούμενες μέρες οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με την προειδοποίηση ότι αν δεν λήξει άμεσα η κατάληψη κινδυνεύουν χάσουν τις χειμερινές εξετάσεις, καθώς δεν θα διεξαχθούν διαδικτυακά.

Στο μήνυμα, που υπογράφει ο κοσμήτορας της σχολής Παναγιώτης Γκλαβίνης, τονιζόταν ότι «πρώτιστο μέλημα και καθήκον μας είναι να περιφρουρήσουμε την αξία του πτυχίου σας. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μη διενεργήσουμε διαδικτυακές εξετάσεις. Διαδικτυακές εξετάσεις αναγκαστήκαμε να κάνουμε τον καιρό της πανδημίας. Δεν πρόκειται να το επαναλάβουμε υπό κανονικές συνθήκες».

«Και τα τρία Τμήματα που συγκατοικούμε στο κτίριο της ΝΟΠΕ (ήτοι της Νομικής, των Οικονομικών και των Πολιτικών Επιστημών), έχουμε ορίσει ως απώτερο σημείο έναρξης του εαρινού εξαμήνου την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ώστε, μετά από 13 εβδομάδες διδασκαλίας, να συμπληρώσουμε το εξάμηνο στις 7 Ιουνίου και ακολούθως να διενεργήσουμε τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ήτοι από τις 10 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου 2024. Συνεπώς, κάνουμε έκκληση να αρθεί η κατάληψη, μέχρι αύριο το αργότερο, ώστε να διασώσουμε την εξεταστική», αναφερόταν μεταξύ άλλων.

Αποστομωτική απάντηση των φοιτητών: «Ο Γκλαβίνης συνεχίζει να μας εκβιάζει με απειλές για χαμένα εξάμηνα. Όχι μόνο δεν συμμερίζεται την αγωνία μας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την αποσιωπήσει»

Απαντώντας στον κοσμήτορα οι φοιτητές είχαν τονίσει πως «μετά από τη πολύ μαζική γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου Νομικής, στην οποία υπερψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά η κατάληψη ως μέσο πάλης ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για άλλη μια φορά λάβαμε ένα από τα γνωστά μέιλ του κοσμήτορα, μέσα από το οποίο ο Γκλαβινης συνεχίζει να εκβιάζει τον φοιτητικό σύλλογο να λήξει την κατάληψη, με απειλές για χαμένα εξάμηνα, σε συνέχεια όλης της προηγούμενης εκβιαστικής στάσης του που είχε φτάσει μέχρι και σε σημείο να έρθει στη κατάληψη με κόφτη για να σπάσει τα λουκέτα. Ωστόσο, τα επιχειρήματα του Γκλαβίνη καταρρίπτονται ένα ένα και πλέον ολόκληρο το φοιτητικό σώμα καταδικάζει αυτή τη στάση που τίποτα δεν εγγυάται για τους φοιτητές και για την εξεταστική μας».

Τονίζουν πως «η Κοσμητεία αναφέρεται διαρκώς στο άγχος των φοιτητών για την διεξαγωγή της εξεταστικής το οποίο είναι υπαρκτό μιας που δεν έχει περιγράψει τίποτα για την διεξαγωγή της. Την αγωνία μας όμως για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Γκλαβίνης όχι απλώς δεν την συμμερίζεται, αλλά προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την αποσιωπήσει».

Ακόμη προσθέτουν μεταξύ άλλων ότι «εμείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε, ούτε να υποκύψουμε στις απειλές και τους εκβιασμούς καμίας κοσμητείας και κανενός υπουργείου που προσπαθούν να κάμψουν τον αγώνα μας και τις αντιστάσεις μας μιλώντας για χαμένες εξεταστικές. Έχουμε τα μάτια στραμμένα στο κίνημα και τον αγώνα ενάντια στα επιθετικά σχέδια της κυβέρνησης που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο ,το οποίο μάλιστα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και είναι πιο καταστροφικό από ό,τι περιμέναμε. Κάνουμε ξεκάθαρο ότι το ποτάμι που έχει δημιουργηθεί θα τους σαρώσει και δεν θα τολμήσουν καν να ψηφίσουν το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που διαλύει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, τη προοπτική και το μέλλον μας».

Τέλος, υπογραμμίζουν «το κυρίαρχο όμως επιχείρημα του Γκλαβίνη που αναπαράγει διακαώς, είναι πως με τις καταλήψεις ‘’πυροβολούμε τα πόδια μας’’ και ‘’ρίχνουμε νερό στο μύλο των ιδιωτικών’’. Φαίνεται λοιπόν πως το αφήγημα του Γκλαβίνη ταιριάζει γάντι με αυτό της κυβέρνησης και της ΔΑΠ, που μιλούν για μειοψηφίες και για ανομία μέσα στο πανεπιστήμιο».

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024