Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πολύπλοκες σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας - Υπενθυμίσεις και προειδοποιήσεις

Οι πολύπλοκες σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας – Υπενθυμίσεις και προειδοποιήσεις

Ακόμα και σε αυτή την περίοδο της ηρεμίας, που έχει στρώσει το έδαφος για το διάλογο, όσο δεν υπάρχουν λύσεις, δεν υπάρχει και αλλαγή στις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας

Μία συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα πρέπει να φιλοξενηθεί εντός του Απριλίου στην Αθήνα, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδέψει στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη χώρα μας.

Πολύπλοκες σχέσεις

Ωστόσο, οι σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών υπήρξαν ανέκαθεν πιο πολύπλοκες από τις διπλωματικές.

Ακόμα και αυτή την περίοδο, που το ημερολόγιο παραβιάσεων και υπερπτήσεων επί ένα χρόνο είναι στο μηδέν και ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί, μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και τη Διακήρυξη των Αθηνών, να βάλει τέλος στην πολιτική των υπερπτήσεων, ενώ η Άγκυρα αντί να διαφημίζει την ένταση προβάλλει την κοινή συμμετοχή των δύο χωρών σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και ασκήσεις στο πλαίσιο αποστολών του ΟΗΕ.

Κάτι που, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στην Αθήνα, είναι «business as usual», καθώς συνέβαινε και στο παρελθόν, όπως οφείλουν να συνεργάζονται χώρες που μετέχουν στην ίδια συμμαχία.

Καμία αλλαγή σε θέσεις και διεκδικήσεις

Ακόμα και σε αυτή την περίοδο της ηρεμίας όμως, που όπως όλοι ομολογούν έχει στρώσει το έδαφος για το διάλογο, όσο δεν υπάρχουν λύσεις, δεν υπάρχει και αλλαγή στις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Θέσεις και διεκδικήσεις, οι οποίες, όπως αναγνωρίζει και η Αθήνα, παρά το καλό κλίμα δεν έχουν σταματήσει να εκφράζονται, έστω και αν η Άγκυρα αποφεύγει τις απειλές και την πολεμική ρητορική του παρελθόντος. Αντίστοιχα, τις κόκκινες γραμμές της υπενθυμίζει και η ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίσεις

Οι τουρκικές navtex των προηγούμενων ημερών, που επαναλάμβαναν τις θέσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, έγιναν η αφορμή ο Νίκος Δένδιας να υπογραμμίσει στον τούρκο ομόλογο του, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά τις συνομιλίες τους στο περιθώριο της συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν.

Από την πλευρά της Τουρκίας, επίσης επιχειρούν να διατηρήσουν τις απαραίτητες ισορροπίες και στο εσωτερικό της χώρας, που προετοιμάζεται για δημοτικές εκλογές. Και πάντα μία προεκλογική περίοδος είναι δύσκολη.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι η Άγκυρα δεν έχει παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της και δεν έχει υποχωρήσει από τις θέσεις της, φροντίζει να τις υπενθυμίζει.

Νέα εποχή

Η Τουρκία, μετά την έγκριση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την αποδέσμευση της θετικής απάντησης για την προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ, μπαίνει σε μία νέα εποχή στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας να ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως η πώληση των F-16 δεν γίνεται υπό όρους.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση των F-16, που πρόκειται να αγοραστούν και να εκσυγχρονιστούν, όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως, δεν υπάρχουν όροι».

Η Άγκυρα θέλει να δείξει ότι κλείνει μέτωπα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Και η κανονικότητα με την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Το πόσο θα διαρκέσει, θα εξαρτηθεί από το διπλωματικό παιχνίδι, ωστόσο το καλό κλίμα δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι απόλυτα στέρεο και δεν απειλείται διαρκώς, όσο δεν υπάρχει λύση των διαφορών στα ελληνοτουρκικά. Και δη, στο θέμα των θαλασσίων ζωνών.

Στην εξίσωση είναι σαφώς και το Κυπριακό, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν προσπάθειες να βγει από το ράφι.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024