Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αλήθεια πίσω από τη Famagusta: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες συγγενών αγνοουμένων

Η αλήθεια πίσω από τη Famagusta: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες συγγενών αγνοουμένων

Η σειρά Famagusta προβάλλεται κάθε Κυριακή βράδυ στις 21:00, στο MEGA.

Από τη Χαρίτα Μάντολες και τη Μυροφόρα της Κύπρου και την οικογένεια Εγγλέζου, όλες οι αληθινές ιστορίες της τουρκικής εισβολής που είδαμε στη μικρή οθόνη. Κάθε Κυριακή βράδυ, η μεγάλη παραγωγή του MEGA, Famagusta, προσθέτει ένα κομμάτι του παζλ που συνθέτει τον ανείπωτο πόνο που βίωσαν οι Ελληνοκύπριοι το καλοκαίρι του 1974.

Χιλιάδες αθώες ψυχές χαμένες σε έναν πόλεμο που δεν έληξε ποτέ

Mε την πράσινη γραμμή να θυμίζει ακόμη και σήμερα ανοιχτή πληγή στη συνείδηση των Κυπρίων, άνθρωποι που παραμένουν αγνοούμενοι εδώ και 50 χρόνια και συγγενείς που δεν ξεχνούν. Θυμούνται και τους αναζητούν ακάματα όλες αυτές τις δεκαετίες.

Η δραματική σειρά του MEGA, βάζει ως αφετηρία της το σημείο μηδέν του κυπριακού ζητήματος, την τουρκική εισβολή και κατοχή που χώρισε βίαια το νησί στα δυο πριν από πέντε δεκαετίες. Πέραν της σεναριακής εξέλιξης των ηρώων, οι τηλεθεατές έχουν ξεχωρίσει τις μαρτυρίες από τα γεγονότα που ακολούθησαν της επιχείρησης «Αττίλας 2». Μαρτυρίες που βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες που διαδίδονται από στόμα σε στόμα όλα αυτά τα χρόνια στην Κύπρο.

Οι αντιδράσεις των τηλεθεατών στα Social Media είναι συγκινητικές, ενώ αντίστοιχα ξεχωριστές υπήρξαν μέχρι τώρα και οι ερμηνείες Κύπριων ηθοποιών που αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν δραματουργικά τις ιστορίες από τον πόλεμο του ’74. Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Μαρούσα Αβραμίδου, Αντρέας Βασιλείου και Αντρέας Τσουρής έχουν μαγνητίσει τη μικρή οθόνη στα πρώτα τέσσερα επεισόδια της σειράς.

Η αλήθεια πίσω από τη Famagusta: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες συγγενών αγνοουμένων

Στο επεισόδιο της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου

Oι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν μια συγκλονιστική ιστορία από την περίοδο της εισβολής του 1974. Οι δυο επιζήσαντες γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο και έγιναν αδερφικοί φίλοι, για να συνειδητοποιήσουν πως τους ενώνει μια κοινή οικογενειακή τραγωδία. Οι πατεράδες και των δυο έχασαν τη ζωή της κατά την εισβολή και βρέθηκαν στον ίδιο ομαδικό τάφο εκτελεσθέντων στρατιωτών.

Το In.gr αναζήτησε και βρήκε τις ιστορίες ξεριζωμού πάνω στις οποίες βασίζονται οι μαρτυρίες που έχουμε παρακολουθήσει στη σειρά Famagusta ως σήμερα, μαρτυρίες που σεναριακά εντάσσονται στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο βασικός ήρωας, Μάικλ Κούρτης (Χρήστος Λούλης).

Η τραγική ιστορία της Χαρίτας Μάντολες

Η σειρά Famagusta έδωσε το σήμα εκκίνησης για τις αποκαλυπτικές μαρτυρίες Κυπρίων από τα γεγονότα εκείνα, ρίχνοντας φως στο πρόσωπο που συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με τον αγώνα για δικαίωση. Χαρίτα Μάντολες! Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη συνάντησε την Κύπρια που δηλώνει ως και σήμερα 27 ετών, ηλικία που είδε να χάνονται μπροστά στα μάτια της έξι μέλη της οικογένειάς της και ανέλαβε να μεταφέρει την ψυχή της στη μικρή οθόνη. «Ό,τι βγαίνει από το δικό μου το στόμα ως Χαρίτα Μάντολες στη σειρά, είναι λόγια αυθεντικά της ίδιας. Όπως τα είπε και όπως τα λέει» δήλωνε χαρακτηριστικά η ηθοποιός στο MEGA.

«Εγώ είμαι μια φτωχή γυναίκα που έζησα αυτό το δράμα. Δεν είμαι θύμα αλλά δεν είμαι ηρωίδα. Είμαι ένας φτωχός άνθρωπος, ούτε μόρφωση, ούτε τίποτα απλώς έζησα αυτό το δράμα» δήλωνε η ίδια η Χαρίτα Μάντολες στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα», λίγες ώρες μετά την προβολή του επεισοδίου.Η αυγή της 20ής Ιουλίου του 1974 σήμανε την αρχή μόνο ενός δράματος χωρίς επίλογο για την Χαρίτα, όπως και για χιλιάδες άλλους ομοεθνείς της. Η εισβολή των Τούρκων στρατιωτών, γίνεται μόνο λίγα μέτρα πιο κάτω από την περιοχή της Ελιάς. Στις 21 Ιουλίου, δώδεκα άντρες συλλαμβάνονται και εκτελούνται σχεδόν μπροστά στα μάτια τους. Ανάμεσά τους, ο πατέρας της Χαρίτας, ο άντρας της Ανδρέας, ο σύζυγος της αδελφής της Γιαννούλας, ο σύζυγος της αδελφής της Μάρως, ο θείος και νονός της, ο ξάδελφος της.

Μαζί με τις αδελφές της, μόνες τους χωρίς τους συζύγους και κουβαλώντας όλο εκείνο το μαρτύριο που είχαν περάσει στις ψυχές τους, ξεκινούσαν έναν καινούριο αγώνα. Να σταθούν στα πόδια τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μονάχες τους. Η Χαρίτα Μάντολες επέστρεψε στο σπίτι της, όταν άνοιξαν τα σύνορα και έπειτα από αγώνα χρόνων, κατάφερε να ανασύρει τα λείψανα των δικών της ανθρώπων.

Μυροφόρα Κύπρου

Η Μυροφόρα της Κύπρου

Στο δεύτερο επεισόδιο, ο τηλεθεατής παρακολούθησε την ιστορία του νεότερου αγνοουμένου εκείνης της θηριωδίας. Ο μικρός Χριστάκης, μόλις 5 χρονών, θα δεχόταν τα πυρά των Τούρκων στρατιωτών μέσα στο σπίτι του, μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του. Ο τουρκικός στρατός ανέλαβε να τον μεταφέρει σε ένα πρόχειρο νοσοκομείο, ωστόσο έκτοτε, η μητέρα του έχασε τα ίχνη του.

Λίγες μέρες μετά την ενημέρωσαν ότι μετέφεραν τον γιο της στην Τουρκία μέχρι να γίνει καλά και έπειτα θα το επέστρεφαν. Ο ίδιος ο ηγέτης του Ψευδοκράτους τότε, Ραούφ Ντεντκτάς, δήλωνε στον τότε Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη πως το παιδί βρισκόταν στην Άγκυρα και ότι θα φρόντιζε να ενώσει μητέρα και γιο. Λίγο αργότερα, ανασκεύασε, λέγοντας πως είχε κάνει λάθος και έτσι ο Χριστάκης δεν επέστρεψε ποτέ στην πατρίδα και στην οικογένειά του.

Η Μυροφόρα της Κύπρου, όπως έμεινε στη συνείδηση των Κυπρίων η γυναίκα αυτή δεν έπαψε ποτέ να αναζητά τον γιο της, ο οποίος είναι πεπεισμένη πως είναι ζωντανός. Η Μαρούσα Αβραμίδου ήταν εκείνη που ανέλαβε να ενσαρκώσει τον ρόλο μιας ακόμη μάνας που βίωσε τον αποχωρισμό στο νησί.

Το X (Twitter) δονήθηκε κατά την προβολή του δεύτερου επεισοδίου με το σπαρακτικό νανούρισμα της ηθοποιού:

Η τραγική ιστορία της οικογένειας Εγγλέζου στο Famagusta

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς, ο ηθοποιός Ανδρέας Βασιλείου ανέλαβε να μεταφέρει στους τηλεθεατές μια από τις πιο τραγικές ιστορίες από εκείνη την περίοδο, τον χαμό ενός μικρού παιδιού, αλλά και μιας ολόκληρης οικογένειας από την Άσσια, το χωριό με τους περισσότερους αγνοούμενους στην Κύπρο.

Τα οστά του 11χρονου τότε παιδιού, βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Αφάνιας μαζί με τα οστά του θείου του, Γιώργου Εγγλέζου, των τριών γιων του ηλικίας 23, 18 και 16 ετών, του γαμπρού του 28 ετών και άλλων δυο ανδρών από τη οικογένεια Ζαχαριάδη, του πατέρα και του 16χρονου γιου του.

Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του Γιώργου Εγγλέζου και παρότι οι ένοικοι κρύφτηκαν, το κλάμα ενός μωρού τους οδήγησε να ανοίξουν πυρ τραυματίζοντας τον 11χρονο γιο της οικογένειας, Χριστάκη που είχε την ίδια τύχη με άλλα παιδιά. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Ένα τυχαίο γεγονός, μια Τουρκοκύπρια που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Τύμπου, στην κατεχόμενη Κύπρο με ένα κρανίο ανθρώπου στις αποσκευές της, οδήγησε τις Αρχές στον ομαδικό τάφο, εκεί ακριβώς που υπήρχαν οι πληροφορίες ότι έγινε η εκτέλεση, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου μεταξύ Άσσιας και Αφάνιας.

«40 χρόνια μετά μας έφεραν τα λείψανα του Ορφέα με σφαίρες στα πόδια και το κεφάλι» ακούγεται να λέει ο ηθοποιός που διηγείται την ιστορία δραματοποιημένη στη σειρά του MEGA:

Η οικογένεια των 1.691 αγνοουμένων

Ο αριθμός 1.691 είναι χαραγμένος βαθιά στη συνείδηση των Κυπρίων, αφού αναφέρεται στους αγνοούμενους που αναζητούνται από τις οικογένειές τους εναγωνίως. Σύμφωνα με την Παγκύπρια Οργάνωση Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, ο αρχικός αριθμός των αγνοουμένων προσώπων ήταν αυτός και σ’ αυτούς περιλαμβάνονται άμαχοι, γυναίκες και μικρά παιδιά. Με βάση αποδεικτικά στοιχεία, όλα αυτά τα άτομα εξαφανίζονται κατά ή και μετά την τουρκική εισβολή στις περιοχές, που κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα.

Για πολλά απ’ αυτά τα άτομα υπάρχουν μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και διεθνείς Οργανισμούς, που βεβαιώνουν τη σύλληψή τους από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής ή ένοπλες ομάδες τουρκοκυπρίων και την κράτησή τους για ένα χρονικό διάστημα σε τουρκικές φυλακές.

«Έχασα έναν αδελφό και απέκτησα 1.619 αδέλφια» ακούγεται να λέει ο ηθοποιός Ανδρέας Τσουρής, που εμφανίζεται στον ρόλο ενός εκ των συγγενών που αγωνίστηκαν μέσα από την Επιτροπή Αγνοουμένων Κύπρου για την εξεύρεση των συγγενών τους.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024