Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «Famagusta» στα χνάρια του Μακάριου

Η «Famagusta» στα χνάρια του Μακάριου

Οι αυθεντικοί χώροι και τα αντικείμενα του Εθνάρχη που θα δούμε στη σειρά του MEGA.

Ένα ακόμη επεισόδιο της μεγάλης παραγωγής του MEGA, «Famagusta», έρχεται στη μικρή οθόνη το βράδυ της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου στις 21:00 και σε αυτό θα παρακολουθήσουμε την προσπάθεια διαφυγής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του το καλοκαίρι του ’74.

Οι συντελεστές της δραματικής σειράς του MEGA έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, πως ο σκοπός τους δεν είναι να φωτίσουν το πολιτικό σκέλος των γεγονότων που οδήγησαν στην τραγωδία της Κύπρου.

Ωστόσο, μέσα από δραματοποιημένες σκηνές που αποτυπώνουν την ιστορία, η Famagusta αναβιώνει τα γεγονότα που προηγήθηκαν της τουρκικής εισβολής, αρχής γενομένης από το πραξικόπημα των μελών της ΕΟΚΑ β’, με τις ευχές της Δικτατορίας των Αθηνών.

Νέο επεισόδιο έρχεται στη μικρή οθόνη.

Τι θα δούμε στο 5ο επεισόδιο του Famagusta

Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς που θα προβληθεί το βράδυ της Κυριακής, οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν την επίθεση στο προεδρικό Μέγαρο στην Λευκωσία και την επιχείρηση διαφυγής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, προκειμένου εκείνος να μην πέσει στα χέρια των πραξικοπηματιών.

Το πρωί της 15ης Ιουλίου, στις 08.15, ο Μακάριος υποδεχόταν μια σχολική αντιπροσωπεία από την Αίγυπτο. Λίγα λεπτά αργότερα, ακούστηκαν κανονιοβολισμοί, με τα παιδιά να θορυβούνται. Ο ηγέτης της Κύπρου τους καθησύχασε, καθώς δεν μπορούσε να πιστέψει πως είχε μπει σε εφαρμογή των σχέδιο των πραξικοπηματιών.

Στη συνέχεια ακούστηκαν δεύτεροι κανονιοβολισμοί και λίγο αργότερα, ο υπασπιστής του Μακαρίου με τον διοικητή της Προεδρικής Φρουράς και ανεψιό του Αρχιεπισκόπου του συνέστησαν να αποχωρήσει από την πίσω έξοδο ασφαλείας του κτιρίου.

Πράγματι ο Μακάριος με πολιτική περιβολή και φέροντας τραγιάσκα οδηγείται από τους συνοδούς έξω από το προεδρικό μέγαρο και μέσα από ένα ξεροπόταμο φθάνει σε δημόσιο δρόμο.

Η προετοιμασία του Γρηγόρη Βαλτινού.

Το διάγγελμα Μακάριου

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στις 13:00, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος βρισκόταν στην Πάφο. Φορούσε ξανά τα ιερατικά του άμφια και εισήλθε στον καθεδρικό ναό της κυπριακής πόλης. Εκεί τον ανέμενε ένα μαγνητόφωνο και ένα μικρόφωνο, του ραδιοφωνικού σταθμού της Πάφου, στο οποίο και εκφώνησε το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, διαψεύδοντας τους πραξικοπηματίες που είχαν ανακοινώσει τον θάνατό του.

«Ελληνικέ κυπριακέ λαέ, Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος τον οποίον συ εξέλεξες διά να είναι ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός, όπως η χούντα των Αθηνών και οι εδώ εκπρόσωποί της θα ήθελαν. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα»
Το μήνυμα του ηχογραφήθηκε και δεν μεταδόθηκε απευθείας, από φόβο μήπως εντοπίσουν τον πομπό οι άνδρες της ΕΟΚΑ β’. Στη συνέχεια μεταδόθηκε από τον Ελεύθερο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Κύπρου στην Πάφο. Αν και δεν ακούγονταν δυνατά λόγω της περιορισμένης εμβέλειας του ραδιοφωνικού σταθμού, έγινε αμέσως γνωστό από τον αντίστοιχο σταθμό του Τελ Αβίβ που το είχε λάβει και με τον ισχυρό πομπό του άρχισε να το αναμεταδίδει.

Τα αυθεντικά αντικείμενα στις σκηνές του Μακάριου

Οι συντελεστές της σειράς Famagusta φρόντισαν κάθε σκηνή που αφορά σε αυτά τα ευαίσθητα ιστορικά γεγονότα να είναι προσεγμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια. Ανέτρεξαν σε ιστορικά αρχεία προκειμένου να αποτυπώσουν μέχρι κεραίας τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου, σε όσες σκηνές προβληθούν στη μικρή οθόνη.
Επιπλέον, το team του Famagusta πραγματοποίησε γυρίσματα στους αυθεντικούς χώρους που έλαβαν χώρα τα δραματικά γεγονότα πριν από 50 χρόνια. Οι εικόνες που θα παρακολουθήσουμε στο αποψινό επεισόδιο κινηματογραφήθηκαν στο εσωτερικό της Αρχιεπισκοπής, ενώ ο Γρηγόρης Βαλτινός κάθισε στο γραφείο από όπου εργαζόταν ο Εθνάρχης της Κύπρου.
Ακόμη πιο συγκινητική είναι η πληροφορία που έχει εξασφαλίσει το In.gr για την σκηνή του διαγγέλματος, η οποία και άνοιξε την πρεμιέρα της σειράς Famagusta πριν από έναν μήνα. Σε αυτή, ο Γρηγόρης Βαλτινός εμφανίζεται να εκφωνεί το μήνυμά του προς τον κυπριακό λαό. Το ρετρό μικρόφωνο που στέκει μπροστά του είναι το ίδιο με το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε ηχογραφήσει το διάγγελμά του, πριν από 50 χρόνια.

Τα αυθεντικά αντικείμενα στις σκηνές του Μακάριου

Το ίδιο ισχύει και για το μαγνητόφωνο όπου γράφτηκε η δήλωσή του, το οποίο και προμηθεύτηκαν οι άνθρωποι του Κύπριου ηγέτη με τη βοήθεια των ιδιοκτητών του ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού. Ο ηθοποιός έχει αποκαλύψει μάλιστα πως την ώρα των γυρισμάτων πίσω από τις κάμερες βρισκόταν ο γιος του άνδρα που παραχώρησε τον εξοπλισμό με κίνδυνο της ζωής του για την ηχογράφηση του διαγγέλματος, το μεσημέρι της 15ης Ιουλίου του 1974.

Η πολύωρη μεταμόρφωση του Βαλτινού

Η ομοιότητα του Γρηγόρη Βαλτινού με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ο αγαπημένος ηθοποιός έχει παραδεχτεί σε μια σειρά από συνεντεύξεις του πως του είχε προταθεί ξανά στο παρελθόν να τον ενσαρκώσει γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. «Είχα τρομερό δίλημμα. Το δουλεύω χρόνια. Γιατί πάντα μου λέγανε μοιάζεις με τον Μακάριο, θα κάνεις τον Μακάριο» δήλωνε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», πριν την πρεμιέρα.

«Έβλεπα ντοκιμαντέρ, λόγους, συνεντεύξεις, συμπεριφορά και είχα ένα δίλημμα αν θα πρέπει να κάνω φωτογραφική αναπαράσταση ή αν θα πρέπει να πιάσω την ψυχή αυτού του ανθρώπου» συνέχιζε ο πρωταγωνιστής της σειράς Famagusta. «Το βασάνισα πάρα πολύ, με βοήθησε πάρα πολύ ο Αντρέας, πήγα την πρώτη μέρα στο γύρισμα και έτρεμα πως θα βγει» παραδέχτηκε.
Παρόλα αυτά, η όλη διαδικασία ετοιμασίας του κυρίου Βαλτινού διαρκεί κάθε φορά περί τις 4 ώρες. «Είναι ένα ιστορικό πρόσωπο που καλούμαι να το ενσαρκώσω. Έβλεπα λόγο, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ με αυτό τον άνθρωπο για να ξέρω πώς να τον προσεγγίσω. Δεν ήθελα να τον μιμηθώ σαν καρικατούρα και ήθελα να είμαι προσεκτικός. Έτσι, το βασάνισα πολύ, με βοήθησε και με ηρέμησε ο Αντρέας πολύ» έχει πει ο ηθοποιός.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την διαδικασία μεταμόρφωσης του Γρηγόρη Βαλτινού σε Αρχιεπίσκοπο Μακάριο:

Η σειρά του MEGA, Famagusta προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 21:00!

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024